Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Άγκυρα…
Τεράστια συγκίνηση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η δραματική έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος την προ περασμένη Κυριακή με δηλώσεις του στην εκπομπή του CBS "60 Minutes" παρουσίασε με μελανά χρώματα τους περιορισμούς και τις διώξεις που υφίσταται ο Οικουμενικό Θρόνος από το τουρκικό καθεστώς.

Επιφανές μέλος του Κογκρέσου, μιλώντας στη Greek News είπε ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ότι ο κ. Ερντογάν κι η κυβέρνησή του θα πρέπει να αντιληφθούν ότι «με κενές υποσχέσεις δεν μπορούν να ξεγελούν την Αμερική, την Ε.Ε. κι ολόκληρη τη διεθνή κοινή γνώμη για ένα θέμα ευαίσθητο που άπτονται των θρησκευτικών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οργανισμοί της Καθολικής Εκκλησίας κι άλλοι θρησκευτικοί οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους με δημόσιες ανακοινώσεις, ενώ πληρωμένες καταχωρήσεις υπέρ του Πατριαρχείου δημοσιεύθηκαν σε εκκλησιαστικά έντυπα της πολιτείας του Ιλινόι.

Ανακοινώσεις υπέρ του Πατριαρχείου εξέδωσαν το ΣΑΕ ΗΠΑ, η ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ με τις οποίες εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας καλεί την αμερικανική ηγεσία να συμβάλλει για την προστασία του Πατριάρχη, αλλά και για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων λειτουργίας και αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, συνήλθε στη Νέα Υόρκη εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και αποφάσισε να προβεί σε διαβήματα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκτός από τις επιστολές του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, στάλθηκαν επίσης επιστολές και από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι επιστολές και άλλες ενέργειες από μέρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν λόγω της συνέντευξης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τηλεοπτική εκπομπή «60 λεπτά» του CBS.

Ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος μιλησε για την θεση της Ορθοδοξιας στην Τουρκια στην εκπομπη του CBS 60 Minutes. Ο Παναγιότατος, με εντυπωσιακό τρόπο συνδυάζοντας ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις με σεμνή και αξιοπρεπή παρουσία, μίλησε με ειλικρίνεια για την κατάσταση του Πατριαρχείου στην Τουρκία, τη χώρα όπου εδρεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και βρίσκονται αμέτρητα άλλα χριστιανικά μνημεία όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας που έκτισε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 537 μ.Χ., καθώς και πολλά από τα μνημεία και ναούς της Χριστιανοσύνης συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Καππαδοκία. Ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο που διασώζεται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά και παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης, είναι ένα χειρόγραφο υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Μωάμεθ, τον προφήτη και ιδρυτή του Μωαμεθανισμού, στο οποίο ο ίδιος μιλάει για το δικαίωμα της ελευθερίας της πίστεως και εξάσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων της Χριστιανικής θρησκείας.

Ως γνωστόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είναι ευθαρσής υποστηρικτής του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και της εισδοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέντευξη αναφέρθηκε στα αισθήματα αγάπης και αφοσίωσής του προς την γενέτειρά του αλλά σημείωσε επίσης ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα δικά της ιδανικά, αλλά ούτε και στα ιδανικά της διεθνούς κοινότητος. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση της βιαίας διακοπής της λειτουργίας της μόνης Ορθοδόξου Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 1971 από τις κυβερνητικές αρχές. Η Χάλκη δεν έχει λειτουργήσει έκτοτε παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της Τουρκικής κυβερνήσεως και παρά το γεγονός, όπως είπε ο Πατριάρχης, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει εκπαιδεύσει σημαντικό αριθμό κληρικών οι οποίοι έγιναν θερμοί κήρυκες ειρήνης, ενότητος και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.

Όταν ο Πατριάρχης ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεως από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο του CBS Bob Simon «Αισθάνεστε προσωπικά Παναγιώτατε ότι έχετε σταυρωθεί κάποιες φορές;» ο Πατριάρχης ανεπιφύλακτα απάντησε «Ναι, αισθάνομαι!», Είχε όμως δηλώσει ακριβώς πριν την ερώτηση «Πιστεύουμε σε θαύματα… μετά την Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Πιστεύουμε στην Ανάσταση».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος σχολίασε: «Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης προσέφερε κατά την συνέντευξη του στην εκπομπή 60 Minutes μια έξοχη και συγκλονιστική μαρτυρία για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Με πόνο αλλά με ηρεμία και χωρίς ίχνος εχθρότητος, παρουσίασε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Όπως γνωρίζουμε, οι δυσκολίες περιλαμβάνουν εκτός από το κλείσιμο της Χάλκης, την άρνηση της Τουρκικής κυβερνήσεως να αναγνωρίσει τον τίτλο «Οικουμενικός» για τον Πατριάρχη, την κατάσχεση αναρίθμητων ακινήτων του Πατριαρχείου και την άρνηση της νομικής υποστάσεως του Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε με έμφαση την ανάγκη όπως η Τουρκική Κυβέρνηση ενεργήσει επιτέλους συμφώνως προς τα ιδανικά της δημοκρατίας και της θρησκευτικής ελευθερίας, τις οποίες αρέσκεται συχνά να διακηρύσσει».

ΤΟ ΣΑΕ

Την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα και τις θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε στον παγκόσμιο Τύπο, αλλά και σε μερίδα του τουρκικού, η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη δημοφιλή εκπομπή «60 Λεπτά», στο αμερικανικό δίκτυο CBS, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Συντονιστής του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.

«Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και αναμφισβήτητος πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ορθοδόξων, δίνοντας τον προσωπικό του αγώνα, σκιαγράφησε με ειλικρίνεια και σαφήνεια την κατάσταση του Πατριαρχείου. Οι καταγγελίες του για την παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη και έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος,

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διεθνής αναγνώριση στου Οικουμενικού Πατριάρχη, το εκκλησιαστικό δικαίωμα διαδοχής, το δικαίωμα να εκπαιδεύει κληρικούς όλων των εθνικοτήτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «είναι θέματα τα οποία πρέπει ως Αμερικανοί πολίτες να θέτουμε στην κορυφή της ατζέντας μας στις επαφές μας με τους πολιτικούς αντιπροσώπους μας».

«Το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία και στέκεται αρωγός σε κάθε σχετική πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Για τη διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατέρα Δοσίθεου για την αναφορά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε "σταύρωση", κάνουν μνεία τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οπως αναφέρεται, ο Πατέρας Δοσίθεος είπε ότι στην ελληνική γλώσσα η λέξη αυτή έχει την έννοια του ότι «περιέρχομαι σε δύσκολη θέση και υποφέρω». Σημείωσε δε ότι «στηρίζουμε τα λόγια που είπαμε». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κάθε γλώσσα έχει ορισμένες ιδιομορφίες. "Ορισμένες διατυπώσεις δεν είναι δυνατόν να μεταφραστούν λέξη προς λέξη από τα γερμανικά στα ελληνικά, από τα ελληνικά στα τουρκικά κ.λπ. Εμείς στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούμε τη διατύπωση ‘με σταυρώνεις'. Αυτό δεν έχει την έννοια των Παθών του Ιησού. Δηλαδή, δεν είναι μια σταύρωση με τη θρησκευτική έννοια. Είναι το να έρχεσαι σε δύσκολη θέση, το να βασανίζεσαι και το να ταλαιπωρείσαι".

Ο Πάτερ Δοσίθεος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής. Ο Παναγιότατος ασφαλώς αυτά τα είπε σκεπτόμενος. Δεν θέλησε να προσβάλει κανέναν. Δεν είναι λόγια που ειπώθηκαν εναντίον του τουρκικού έθνους και του τουρκικού λαού, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένες εφημερίδες. Ούτε και λόγια που ειπώθηκαν κατά της υπόστασης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ομως, κατά τη γνώμη μου, είναι δικαίωμά του ως δημοκρατικού ατόμου να εκφράσει μια άποψη, η οποία δεν είναι θετική, ή φαίνεται σαν επίκριση».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.