Κατώτερη των προσδοκιών η πρόοδος για το Κυπριακό, δηλώνει ο Δ.Χριστόφιας
«Δυστυχώς, δεν μπορώ να δηλώσω ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση του κυπριακού», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

«Σε διάφορες πτυχές του κυπριακού υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ υπάρχουν και πτυχές που δεν καταφέραμε να συζητήσουμε επαρκώς ένεκα των διαφορών που μας χωρίζουν. Εντούτοις, πρόοδος επετεύχθη, έστω και αν αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών μας», ανέφερε σχετικά με τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες, όπως αναμενόταν, αποδεικνύονται δύσκολες και ότι χρειάζεται η επίδειξη υπομονής και ρεαλισμού, αλλά και επιμονής σε αρχές για να βρεθεί λύση. Είπε ακόμη ότι άλλη οδός δεν υπάρχει πέρα από τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

«Διαπραγματευόμαστε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να πετύχουμε μια λύση συμβιβαστική, αμοιβαία αποδεκτή. Μια λύση που δεν θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αγωνίζεται, η λύση να είναι βιώσιμη και λειτουργική, να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να προάγει την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. «Να δημιουργεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αποστρατιωτικοποιημένο, πραγματικά ανεξάρτητο, χωρίς κηδεμόνες», υπογράμμισε.

Ο Κύπριος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό «να κωφεύσει στις διαδόσεις που αφορούν σενάρια λύσης του κυπριακού και να μείνει ήρεμος και ψύχραιμος».

Τόνισε ότι «η ενότητα στο εσωτερικό επιβάλλει τον τερματισμό της κινδυνολογίας και της διασποράς διαφόρων σεναρίων για δήθεν υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας και για ύπαρξη έτοιμου σχεδίου, που θα επιβληθεί στο λαό» και διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και '79 στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης».

Λύσης που θα λυτρώνει το λαό μας και θα ανοίγει νέους ορίζοντες στην Κύπρο μας. Αυτό είναι το όραμα που μας εμπνέει. Αυτό είναι το όραμα που θέλουμε να μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι όσο απαραίτητη είναι η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση του κυπριακού, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Εξέφρασε δε, λύπη διότι, όπως είπε, «το επίπεδο ενότητας, που υπάρχει, δεν μας ικανοποιεί».

Είπε, επίσης, ότι για την οικοδόμηση ενότητας επιβάλλεται να τερματιστεί η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ανεξαρτήτως προσχημάτων. Σημείωσε παράλληλα ότι η δέσμευση σε αυτή τη λύση, που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αναλάβει από το 1977 και έκτοτε όλοι οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τιμήσει, είναι η ελάχιστη βάση οικοδόμησης ενότητας.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το νέο έτος βρίσκει τον κόσμο ολόκληρο και μαζί την Κύπρο, να υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

«Η παγκόσμια κρίση έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στη χώρα μας. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση έγκαιρα έχει λάβει σειρά μέτρων και έχει προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους», είπε και κατέληξε: «Αυτή την ώρα, που οι στιγμές είναι δύσκολες, επιβάλλεται η συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των κοινωνικών εταίρων και χρειάζεται όλοι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ