Με μια αρνητική εξέλιξη έχει έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times. Φαίνεται πως η Ουάσινγκτον «χάνει» ορισμένους στρατηγικούς συμμάχους: την Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική και, ανάμεσά τους, την Τουρκία.

Σκεπτικισμός στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με τους Financial Times, στις οποίες η ΗΠΑ βασιζόταν για στήριξη στα μεγάλα διεθνή ζητήματα που την απασχολούν, θεωρείται εξίσου πιθανό να συμμαχήσουν με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως του Ιράν.

Ειδικά η Τουρκία, στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα είχε στηρίξει πολλές από τις ελπίδες της, φαίνεται πως δεν μπορεί πλέον να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο, γράφουν οι Financial Times. Και αυτό γιατί τα επίπεδα αντι-αμερικανισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Παράλληλα, το AKP έχει επαφές με τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και το Ιράν, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον, ενώ έχει αναπτύξει μια αρνητική στάση απέναντι στο Ισραήλ.

Τόσο η Τουρκία, όσο και οι άλλες χώρες (Βραζιλία, Νότιος Αφρική, Ινδία) έχουν αποφασίσει ότι η θέση τους ως αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο σημαντική από τη θέση τους ως «δημοκρατίες», αναφέρει το δημοσίευμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την κοινή στάση που τήρησαν στην πρόσφατη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.