του Πάρη Καρβουνόπουλου

Ένα «κλικ» σκληρότερα αποφάσισε να γυρίσει το παραμύθι στα ελληνοτουρκικά ο «Μπένι». Μετά τα απαράδεκτα καμώματα των Τούρκων μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο Αιγαίο -ακόμη και το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ-πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφώνησαν ότι ασφαλώς εμείς θα εξακολουθήσουμε να σεβόμαστε ότι έχουμε υπογράψει, αλλά μέχρι εκεί.

Οι περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα η καθολική καθήλωση της ελληνικής ΠΑ, στις θρησκευτικές εορτές των απέναντι, αποτελούν παρελθόν. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις των ελλήνων πιλότων που δεν απαιτούν δεσμεύσεις περιοχών και εκδόσεις προειδοποιητικων αγγελιών θα εκτελούνται κανονικά.
 
Καθοριστική για την ελαφρά αυτή αλλαγή στάσης ήταν η μαζική εισβολή τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά και όσα την ακολούθησαν. Ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ενεργοποίησε τη λεγόμενη κόκκινη τηλεφωνική γραμμή που συνδέει τη Λάρισα (όπου και η έδρα του ΑΤΑ και νατοϊκού υποστρατηγείου ταυτόχρονα) με το το Εσκί Σεχίρ, όπου βρίσκεται το αντίστοιχο «μαγαζί».

Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο επιχειρησιακός ηγέτης της ΠΑ, αντιπτέραρχος Γιάννης Πατσαντάρας, είναι ιδιαίτερα επίμονος σε θέματα πειθαρχίας, αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας κάθε φορά που μιλάει στους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης. Παρόλα αυτά το πρωί των Χριστουγέννων κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει τη ψυχραιμία του.
Επί 15 λεπτά, ο Έλληνας Α/ΑΤΑ αναζητούσε τον Τούρκο ομόλογό του Κορκάν Πουλατσού. Οι υφιστάμενοι του τούρκου αντιπτέραρχου προφασίστηκαν διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει ο Πουλατσού την τηλεφωνική συνομιλία. Τελικά αναγκάστηκε να μιλήσει στον Έλληνα Α/ΑΤΑ, ο οποίος του υπενθύμισε σε ιδιαίτερα έντονο τόνο το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που μεταξύ άλλων προβλέπει αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών σε Ελλάδα και Τουρκία. Του επεσήμανε ακόμη ότι μόλις πριν από ένα μήνα η ελληνική ΠΑ είχε αναστείλει ακόμη και τις εκπαιδευτικές της πτήσεις, επειδή στην Τουρκία γιόρταζαν το Μπαϊράμι. Η απάντηση στην ερώτηση «γιατί δεν σέβεστε ούτε την ημέρα των Χριστουγέννων» κάθε άλλο παρά λειτούργησε κατευναστικά: «Για εμάς είναι μία συνηθισμένη μέρα», είπε ο αντιπτέραρχος Κορκάν Πουλατσού, προκαλώντας την έκρηξη του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος από την εκκλησία όπου βρισκόταν βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων!
Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μέσα στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ήταν πολλές:
*Υπέρπτηση -η 48η μέσα στο 2009- οκτώ μαχητικών πάνω από Φαρμακονήσι,Αγαθονήσι,Φούρνους,προπαραμονή των Χριστουγέννων.
*Μαζικές παραβιάσεις στο βορειονατολικό Αιγαίο,την παραμονή και ίδιο σκηνικό ανήμερα των Χριστουγέννων.
*Τη Δευτέρα μετά από τα Χριστούγεννα οι Τούρκοι απείλησαν …με αναχαίτιση μεταγωγικό αεροσκάφος C-130,μόλις αυτό απογειώθηκε από τη Ρόδο!
*Το μεσημέρι της επόμενης μέρας ,τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, προσέγγισε την ανατολική βραχονησίδα των Ίμια και πέταξε 100 πόδια πάνω από σκάφος του Λιμενικού Σώματος,ο αρχηγός του οποίου «τόλμησε» να επισκεφτεί το Αγαθονήσι για να ευχηθεί καλή χρονιά στο προσωπικό.

Χρονιά αναβαθμισμένων προκλήσεων το 2009
Το 2009, σ΄ ότι έχει να κάνει με το Αιγαίο και την Άγκυρα,φεύγει όπως ακριβώς ήρθε. Τις πρώτες ημέρες του 2009, «εγκαινιάστηκε» από την Άγκυρα, η τακτική των χαμηλών πτήσεων πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά. Στις 7 Ιανουαρίου ένα ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, λίγο έλειψε να συντριβεί στο Φαρμακονήσι, όταν δύο τουρκικά F-16, πέταξαν 100 πόδια πάνω από το στροφίο του, εκφράζοντας έτσι την …οργή της Άγκυρας για την επίσκεψη του έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι, ένα 24ωρο πριν.

2900 μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο, τη χρονιά που μόλις πέρασε. 1600 οι παραβιάσεις και 250 οι επικίνδυνες εμπλοκές. Πως ερμηνεύουν την ποιοτική κυρίως αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Πεντάγωνο; Το πιο δημοφιλές σενάριο είναι αυτό της «εξαγωγής εσωτερικής κρίσης στο Αιγαίο» κι έχει να κάνει με την μετωπική σύγκρουση των ισλαμιστών με το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο. Ανώτεροι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων συνελλήφθησαν τη τελευταία εβδομάδα με την κατηγορία του σχεδιασμού δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Οι στρατιωτικοί πρέπει να επιβεβαιώσουν την χρησιμότητά τους», υποστηρίζει ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΣ που γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία. Η εξήγηση αυτή πάντως δεν πείθει όλους τους στρατιωτικούς, που θεωρούν ότι ο «νεο-οθωμανισμός» που πρεσβεύει ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο Α. Νταβούντογλου δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από το κεμαλισμό που εκφράζει το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας. Τα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της Τουρκίας», δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα και το Αιγαίο για το οποίο ο ίδιος ο Νταβούντογλου έχει γράψει ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση.
Αυτά που γίνονται πάντως στη Τουρκία σοκάρουν όχι μόνο τους τούρκους αξιωματικούς, αλλά και τους έλληνες που δεν μπορούσαν να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια ότι το «θηρίο» του κεμαλικού κατεστημένου θα δεχόταν τέτοια χτυπήματα, όπως αυτά των τελευταίων εβδομάδων. Και τα πληγωμένα θηρία ως γνωστόν είναι πιο επικίνδυνα.
Η είσοδος τούρκου δικαστή στην «Διεύθυνση Επιθεώρησης Επιστράτευσης», ήταν το τελευταίο καίριο πλήγμα για τους απέναντι «γαλονάδες». Μιλάμε για μία υπηρεσία που κάτω από τον «αθώο» τίτλο κρύβει μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, αποστολή αυτής της μονάδας είναι η συγκέντρωση στρατιωτικών πληροφοριών, τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό. Η είσοδος στην υπηρεσία επιτρέπεται σε μικρό αριθμό αξιωματικών, οι οποίοι εισέρχονται με τη χρήση κωδικών που αλλάζουν συνεχώς. Σ΄ αυτή την υπηρεσία βρίσκονται τα σχέδια για τα σημεία στα οποία θα οδηγηθεί η τουρκική ηγεσία σε πρίπτωση κρίσης, πληροφορίες για περιοχές εντός Τουρκίας όπου βρίσκονται αποθηκευμένα όπλα και πυρομαχικά, οδικοί άξονες οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν διάδρομοι προσγείωσης για μαχητικά αεροσκάφη, πληροφορίες σχετικές με Ελλάδα-Κύπρο-Ιράν-Ιράκ κ.λ.π και φυσικά πληροφορίες για το PKK. Όλο αυτό το υλικό δεν βρίσκεται αποθηκευμένο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά σε συσκευές crypto.
Το παρελθόν αυτής της υπηρεσίας είναι εξαιρετικά αμαρτωλό, ειδικά σ΄ ό,τι έχει να κάνει με Ελλάδα και Κύπρο. Ιδρύθηκε το 1952 και ποια ήταν η πρώτη αποστολή που ανέλαβαν; Το πογκρόμ εναντίον των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το Σεπτέμβριο του 1955. Η ίδια υπηρεσία εμπλέκεται και στη δράση παραστρατιωτικής οργάνωσης στη Κύπρο. Μπορεί ο τούρκος δικαστής να μην έχει δικαίωμα να αγγίξει καμμία απ΄ αυτές τις υποθέσεις, ωστόσο και μόνο η παρουσία του εκεί, προκαλεί τριγμούς στο κεμαλικό οικοδόμημα.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ