Εισάγει «μειονοτικό» ζήτημα στη διμερή ατζέντα με την Αθήνα.ΤΑ ΔΟΝΤΙΑτης έσπευσε να δείξει νωρίς -νωρίς η Τουρκία επιχειρώντας να ανοίξει ανύπαρκατα ζητήματα με την Ελλάδα.
Ο αρχιτέκτονας της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου προκαθόρισε τους στόχους για τη νέα χρονιά εισάγοντας «μειονοτικό ζήτημα» και αυτές οι εξαγγελίες έχουν τη σημασία τους αφού στην Άγκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη 200 Τούρκων διπλωματών διαπιστευμένων ανά το παγκόσμιο.

Ο Α. Νταβούτογλου χαρακτήρισε το 2010 λαμπρή χρονιά για τη χώρα του. Σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε με θέμα τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές μεγαλόστομες διακηρύξεις, υποστήριξε ότι ο «στόχος της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της έχει σχεδόν επιτευχθεί» και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες κάθονται πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών: «Εμείς είμαστε γείτονες. Η γεωγραφία μας είναι κοινή. Το παρελθόν και το μέλλον είναι επίσης κοινό…».

Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι μετά τη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο CΒSεπιστρατεύθηκε και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Μπαρντόκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν επωφεληθεί από το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, ενώ για τη Χάλκη δήλωσε ότι θα πρέπει το ζήτημα να επιλυθεί στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, όμως, συνεπής στην «κρατική πολιτική», προσέθεσε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν αξιώσεις για τη θρησκευτική ελευθερία στα «Βαλκάνια, τη Δυτική Θράκη και τη Γεωργία…». Την Πρωτοχρονιά στην ανασκόπηση του επίσημου τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Ανατολή» αναφέρεται ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε καλύτερο δρόμο με τον Γ. Παπανδρέου», ενώ προβάλλεται η εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας Ε. Μπαγίς μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ότι η ελληνική πλευρά «ήταν θετική» στην πρόταση που υπέβαλε μέσω της επιστολής του ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν για «εφ' όλης της ύλης διάλογο για όλα τα ζητήματα».
Στο ίδιο τηλεγράφημα του «Ανατολή», από όλα τα ζητήματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη «Δυτική Θράκη», όπου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, όπως το εκπαιδευτικό, η θρησκευτική ελευθερία και η διαχείριση των βακουφικών ιδρυμάτων, έμειναν στάσιμα το 2009».

ΚΑΝΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου δεν απέφυγε και πάλι τις γενικότητες δηλώνοντας ότι στην Τουρκία βιώνονται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο οι θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ για το «πάπλωμα» αρκέστηκε να δηλώσει ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα γίνουν όσα βήματα είναι απαραίτητα για το ζήτημα αυτό, για το οποίο οι συζητήσεις συνεχίζονται από παλιά…».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ