Ο ερχομός του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο οποίος χρονικά τοποθετείτο μέχρι πρότινος στα τέλη του Ιανουαρίου – εκτός απροόπτου- όλα τα σχετικά δημοσιεύματα τον συνέδεαν πέρα από την  ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των δυο ηγετών(Ελλάδας και Αμερικής)  και με την τελική υπογραφή για την συμφωνία  για το πρόγραμμα visa waiver. Σχεδόν όλοι προεξοφλούσαν(με) ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μαζί του και το δωράκι από το θείο Σάμ   οι σημερινές(07 01 2010) όμως  έκτατες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου μάλλον προϊδεάζουν για την επερχόμενη αρνητική εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα  ελεύθερης εισόδου στις ΗΠΑ χωρίς visa όπως ισχύει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Τα μέτρα ασφαλείας που εξήγγειλε  εντείνονται και σε αρκετές περιπτώσεις αναθεωρούνται με βάση την έκθεση που αποδίδει ευθύνες στο σύστημα και όχι σε πρόσωπα συγκεκριμένα.  
Επομένως, ο φάκελος τρομοκρατία ανοίγει για τα καλά, οι συζητήσεις περί ασφάλειας, πιθανών στόχων, επάρκειας των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και ο πόλεμος κατά  των διεθνών εξτρεμιστικών εστιών(επί Bush ο λεγόμενος άξονας του κακού ) επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο δυναμικά.  Εύλογα, λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να θέσει το ερώτημα πώς; η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα σε μερικές εβδομάδες, ή όταν τελικά  έρθει, θα κλείσει οριστικά το θέμα της βίζας, όταν  στην Ελλάδα οργανώσεις όπως οι  « συνωμοσία Πυρήνων της Φώτιας», ή δολοφονική  μια οργάνωση  ΣΕΧΤΑ  λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας, βάζοντας την Ελλάδα  και ψηλότερα στον κατάλογο με τις χώρες άμεσου ή υψηλού κινδύνου του State Department  με τις αρνητικές κάθε φορά αναφορές ή ακόμα χειρότερα με τις ταξιδιωτικές οδηγίες που κατά διαστήματα εκδίδουν οι αμερικανικές ασφαλείας μετά τον Δεκέμβριο του 2008

Σήμερα ο Πρόεδρος Obama  ανακοινώνοντας τα μέτρα ασφαλείας ξεκαθάρισε ότι  εντείνονται και αναθεωρούνται όλες οι σχετικές μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις για τη visa. Σύμφωνα με το memorandum προς το State Department, η διαδικασία  και τα κριτήρια για την έκδοση βίζας αλλάζουν ριζικά, υπό το πρίσμα της μάχης κατά της τρομοκρατίας.

Στο σχετικό έγγραφο, μπορείτε να διαβάσετε τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να εφαρμόσουν οι αρμόδιες αρχές. Δηλαδή:  ο Υπουργός των εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, Εσωτερικής ασφαλείας, ο διευθυντής όλων των μυστικών υπηρεσιών, ο διευθυντής της CIA, της NSA και του FBΙ, ο γενικός ομοσπονδιακός εισαγγελέας και ο διευθυντής του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Μάλον χωρίς "δωράκι" θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, άρα προσέξτε από τούδε και εξής πως θα προβάλλεται η επερχόμενη έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του κ. Παπανδρέου από τα γνωστά ελληνικά ηλεκτρονικά και έντυπα  ΜΜΕ…