Δύσκολες μέρες για την Τουρκία, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό.Θα συσσωρευθούν οφειλές δισ. ευρώ προς τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και αν η Τουρκία δεν τις καταβάλει, θα υπονομευθεί η συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ευρώπης.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:Αβέβαιο το μέλλον της τουρκικής ενταξιακής πορείας.

ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Πολλαπλές και οδυνηρές συνέπειες θα έχει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας η μη επίλυση του Κυπριακού εντός του 2010, διαπιστώνει ο διευθυντής του προγράμματος για την Τουρκία και την Κύπρο του International Crisis Group, ο Hugh Pope, σε άρθρο του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Today's Zaman». «Αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός του έτους, τότε οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. σταδιακά θα εισέλθουν σε μιαν αορίστου χρόνου εποχή παγετώνων», προειδοποιεί. Και συνεχίζει: «Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου θα συσσωρευτούν πολλές αποφάσεις του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, για περιουσίες Ελληνοκυπρίων στο βορρά, αποφάσεις πολυδάπανες για την Τουρκία και τότε, εάν η Άγκυρα αρνηθεί να πληρώσει τα δισ. ευρώ που θα έχουν συσσωρευτεί, θα υπονομευθεί ακόμη και η συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το κεφάλαιο για το Περιβάλλον είναι μόλις το 12ο που άνοιξε εντός τεσσάρων ετών, ενώ η Κύπρος μπλοκάρει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα 23.
Αναφέρει, επίσης, ότι το 2010 θα είναι γεμάτο προκλήσεις, καθώς οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν βελτιώσει μεν το κλίμα εντός της Ε.Ε., ωστόσο πολλά είναι αυτά που πρέπει να καθοριστούν, όπως η εκπλήρωση των υποσχέσεων εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η λύση του Κυπριακού.
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι παρόλο που οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης, εντούτοις το μέλλον της ενταξιακής προσπάθειας της Τουρκίας είναι αβέβαιο.
Στα θετικά καταγράφεται η πιο μετριοπαθής στάση που τηρούν τώρα οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν πια τον όρο «προνομιακή σχέση». Σημειώνεται ότι η θέση του Προέδρου Σαρκοζί δεν άλλαξε, όμως στη Γαλλία, η Αριστερά και οι γαλλικές εταιρείες που απώλεσαν πέντε δισ. ευρώ λόγω της επιδείνωσης των γαλλοτουρκικών εμπορικών σχέσεων, δημιούργησαν νέο κλίμα.

Στη Γερμανία η μεταστροφή, καταλήγει ο αρθρογράφος, είναι περισσότερο ανεπαίσθητη. Η συμμαχία των τριών γαλλικών κομμάτων εξακολουθεί να παρουσιάζεται καχύποπτη για την Τουρκία, όμως τώρα προβάλλει τη χωρίς καταληκτική ημερομηνία διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς να αναφέρεται σε προνομιακή σχέση.

Τη γερμανική θέση, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι «ανοικτού τέλους» και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν, δεν προσδιορίζει και το αποτέλεσμα, τόνισε και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, στη διάρκεια χθεσινής, κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα.

Φταίει η Κύπρος…
Ο Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν επιβραδυνθεί, έσπευσε να φορτώσει την ευθύνη στην κυπριακή πλευρά. «Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Αλλά στην κυπριακή ηγεσία δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. για τα δικά της πολιτικά συμφέροντα, ενώ η ένταξη της Τουρκίας χρησιμοποιείται ως θέμα εσωτερικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε.», ισχυρίστηκε.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία έχουν μια ευρεία στρατηγική συνεργασία όχι περιορισμένη στη διάσταση της Ε.Ε., και ότι θα βάλουν τις βάσεις για συνέχιση ενός ευρέος διαλόγου.

Τη δυσκολεύουν οι αρχές
Η Τουρκία μόνο όταν αντιμετωπίζεται από θέσεις αρχών μπορεί κάποια στιγμή να δυσκολευτεί, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και του Τούρκου διαπραγματευτή με την Ε.Ε. Μπαγίς, ο κ. Κατσουρίδης έκανε διαχωρισμό εκείνων που δηλώνονται από τους Τούρκους ηγέτες για επικοινωνιακούς λόγους και εκείνων που αποφασίζονται. Εκείνα τα οποία αποφασίζονται, αντικατοπτρίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Υπουργικού της Συμβουλίου, είπε, για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυταπάτη ότι η Τουρκία είναι δυνατόν, θεαματικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αλλάξει θέσεις.

Ο κ. Κατσουρίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να επιμένει στην πολιτική αρχών, «γιατί μόνο με πολιτική αρχών μπορείς να προσδοκάς κάποια στιγμή η συγκυρία να σε ωφελήσει… και την ίδια στιγμή η Τουρκία μόνο όταν αντιμετωπίζεται από θέσεις αρχών μπορεί να δυσκολευτεί. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να επιμείνουμε σε αυτή τη στρατηγική», κατέληξε.