Aπολαύστε έναν όμορφο περίπατο στην Κέρκυρα από τοv Dennis kontarinis & "ΤΑ ΕΦΤΑΝΗΣA" του
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΜΑΗ, ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΒΟ _ ΜΑΛΛΙΑ, ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΚΑΘΕ ΚΟΡΦΗ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ» – ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣA
Αναμφισβήτητα η πανέμορφη Κέρκυρα έχει χαρακτηριστεί σαν η αρχόντισσα του Ιονίου. Η διαμαντόπετρα πάνω στο εφτανησιακό σύμπλεγμα. Είναι το νησί που έχει δεχτεί πλουσιοπάροχα τα πιο όμορφα δώρα της φύσης. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ιονίου πελάγους και είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Εφτανήσων μετά την Κεφαλλονιά. Απέναντί της προβάλουν επιβλητικές οι ακτές της Ηπείρου.
Πολιτιστικός πλούτος, παραδεισένια φύση, απίστευτη μουσική παράδοση και μια πόλη με βενετσιάνικη φινέτσα. Επιβλητικά φρούρια, παραδοσιακά κτίρια, μουσικές που ξεχύνονται μέσα από τα καντούνια της και άνθρωποι που χαίρονται να την κατοικούν και να την απολαμβάνουν.
Η Κέρκυρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων της Μεσογείου. Έτσι ολόκληρο το νησί έχει μια λάμψη αρχοντική, καθώς Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Γάλλοι και τελευταίοι καταχτητές οι Άγγλοι, έχουν αφήσει το στίγμα τους στον πανέμορφο τόπο. Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς.
Η στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας προσδιόρισε από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο ρόλο που επρόκειτο να διαδραματίσει το νησί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα στον δρόμο των καραβιών και των μετακινήσεων υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων από όλους τους κατά καιρούς κυρίαρχους πρωταγωνιστές σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης.
Αγαπημένη στους αιώνες από καταχτητές που την λάτρεψαν και την προίκισαν με τα οράματά τους, επηρεάζοντας βαθειά τον πολιτισμό, την τέχνη και τις παραδόσεις των κατοίκων της, η Κέρκυρα κράτησε κάθε πολύτιμο στοιχείο χτίζοντας έτσι την δική της εικόνα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας όταν έκλεψε τη νύφη Κέρκυρα διάλεξε τούτο το νησί και σ' αυτό την έφερε κι από τότε πήρε τ' όνομά της και την λένε Κέρκυρα. Μία από τις πολλές εκδοχές για το όνομα του νησιού. Κι ο Οδυσσέας, ο ομηρικός ήρωας πέρασε από τούτο το νησί και δέχτηκε την φιλοξενία του βασιλιά Αλκίνοου και της κόρης του Ναυσικάς και την βοήθειά τους για να μπορέσει να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη και να δώσει ένα τέλος στα πολύχρονα βάσανά του.
Στις φιλολογικές πηγές συναντάμε το νησί με διάφορα ονόματα, όπως Χερία, σύμφωνα με τον Όμηρο, Άρπη, Κασσωπαία, Φαιακία και πολλά άλλα για να φτάσουμε, χρόνια αργότερα, στα ονόματα Κορυφώ ή Κορφοί, εξ αιτίας των δύο χαρακτηριστικών κορυφαίων βράχων του Παλαιού Φρουρίου της.
Ακόμη η μυθολογία μας αναφέρει πως την Κέρκυρα διάλεξαν για να κάμουν τους γάμους τους ο Ιάσων με την Μήδεια. Αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι πέρασε ένα μεγάλο διάστημα των νεανικών του χρόνων στην Κέρκυρα.
Σημείο αναφοράς της, η πλατεία Σπιανάδα, λέξη που προέρχεται από την ιταλική Spianata και που σημαίνει πλατεία και είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Την πλατεία κατασκεύασαν οι Γάλλοι καταχτητές.
Στην βορειοδυτική πλευρά της βρίσκεται το Λιστόν, ωραιότατη κιονοστοιχία, έργο του ιδίου αρχιτέκτονα που σχεδίασε την οδό Rivoli στο Παρίσι. Σ' αυτόν τον δρόμο είχαν το δικαίωμα να συχνάζουν μόνο οι προύχοντες που το όνομά τους ήταν καταγραμμένο στο Libro d' oro, το Χρυσό βιβλίο ή λίστα. Από εκεί και το όνομα Λιστόν. Σήμερα ο δρόμος αυτός φιλοξενεί αρκετά καφε – ζαχαροπλαστεία στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του πριν ξεκινήσει την περιήγηση.
Απέναντι από την Σπιανάδα βρίσκεται το Παλαιό Φρούριο, ένα από τα κυριότερα μνημεία της Κέρκυρας. Η κατασκευή του Φρουρίου άρχισε από τους Βυζαντινούς οι οποίοι πρώτα οχύρωσαν τον χαμηλότερο από τους δυο λόφους, αυτόν που κοιτάζει προς την μεριά της Ηπείρου και βρίσκεται πάνω από το ακρωτήρι του Αγίου Ισιδώρου. Σήμερα έχει το όνομα Κάπο Σίδερο ή Κάβο Σίδερο.
Η άλλη κορφή, η ψηλότερη, που βρίσκεται προς το μέρος της πόλης οχυρώθηκε από τον Κάρολο Ανδεγαυό και ονομάστηκε Νέος Πύργος ή Πύργος της Ξηράς.
Από την Σπιανάδα μπορεί κανείς να βαδίσει στο χαρακτηριστικό δρομάκι που έχει το όνομα Καντιλάκουες, να προχωρήσει προς την Πόρτα Ρεμούντα και Πόρτα Ριάλα, να περάσει έξω από το παλιό μέγαρο της Ιονικής Τράπεζα, το σημερινό Δημαρχείο της πόλης και να βρεθεί στην γραφική συνοικία του Καμπιέλου.
Σ' αυτή τη συνοικία μπορεί κανείς να περιπλανηθεί για ώρες μέσα στα πολυδαίδαλα καντούνια και πιθανά κάποια στιγμή να ζητήσει βοήθεια για να μπορέσει να ανακαλύψει την έξοδο. Όμως θα αποζημιωθεί από την ομορφιά των στενών μικροσκοπικών δρομίσκων που σε κάποια σημεία με δυσκολία μπορεί να περάσουν δυο άνθρωποι, θα εκπλαγεί με τον τρόπο που είναι χτισμένα τα παραδοσιακά σπίτια της γειτονιά και θα απολαύσει τις απλωμένες μπουγάδες πάνω από το κεφάλι του.
Η έξοδος από το Καμπιέλο προς το λιμάνι, κάτω ακριβώς από τους βράχους του Νέου Φρουρίου θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε ακριβώς απέναντί σας το μικρό νησί Βίδο, που δεσπόζει στο λιμάνι του νησιού.
Στα δεξιά σας ξεκινάει ο πανέμορφος παραλιακός δρόμος Μουράγια. Ακουμπισμένος πάνω στα βράχια της ακροθαλασσιάς ανηφορίζει ελαφρά και στρίβοντας δεξιά στο Καφέ Γυαλί προχωράει μέχρι το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στρίβει και πάλι δεξιά και περνώντας έξω από το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και κατηφορίζει προς την Σπιανάδα.
Πολιούχος της Κέρκυρας ο Άγιος Σπυρίδων. Ο Άγιος Σπυρίδων, ο θαυματουργός, όπως τον αναφέρει η θρησκεία μας. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε τον ναό του δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσετε κανέναν. Το καμπαναριό της εκκλησιάς εξέχει πάνω από τις στέγες όλων των σπιτιών της πόλης και είναι ορατό όπου κι αν βρίσκεστε. Απλή η εκκλησιά αναδύει ένα άρωμα θρησκευτικότητας και σεβασμού. Οι τοίχοι αλλά και η οροφή καλύπτονται από τα αμέτρητα τάματα των πιστών. Στην αριστερή μεριά του ιερού βρίσκεται το κελί του Αγίου όπου το σκήνωμα φυλάσσεται σε ασημένιο φέρετρο. Ευγενικοί οι ιερείς θα σας ξεναγήσουν και θα σας οδηγήσουν να προσκυνήσετε αφού ανοίξουν το φέρετρο. Παλαιά υποστήριζαν ότι κάποια φορά που ο ιερέας δοκίμαζε να ανοίξει το φέρετρο και αυτό δεν άνοιγε έλεγαν ότι ο Άγιος έλειπε σε κάποιο θαύμα.
Για τον Κερκυραίο ο Άγιος είναι ό,τι ιερότερο υπάρχει. Μα τον Άγιο, είναι ο πλέον σοβαρός όρκος του. Κι όταν ορκιστεί στο Άγιο δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο.
Μικρός ο περίπατος για να τα δούμε όλα. Κι υπάρχουν πάρα πολλά και σημαντικά. Όμως το μεγαλύτερο θέλγητρο της Κέρκυρας είναι οι άνθρωποί της, με την διάχυτη ευγένεια και ειλίκρίνειά τους. Και όλα δένουν με την τραγουδιστή κερκυραϊκή προφορά, τον ήλιο που χάνεται στην λιμνοθάλασσα, τις απλωμένες μπουγάδες στο Καμπιέλο και τη θέα των μικρών νησιών απέναντι από το λιμάνι και τις ακτές της Ηπείρου.
Ώρα για μια ξεκούραση και λίγο φαγητό. Σταματήστε σε κάποιο εστιατόριο στην πόλη, καθήστε σε μια γραφική ταβέρνα της Γαρίτσας ή επισκεφτείτε τα ψαρομαγαζιά στο Μαντούκι και στα Γουβιά Απολαύστε τα παραδοσιακά πιάτα της Κερκυραϊκής κουζίνας που είναι η πασττσάδα, το μπουρδέτο, και το σοφρίτο. Κι ετοιμαστείτε για τον επόμενο περίπατο. Γιατί είναι πολλά αυτά που θα πρέπει ακόμη να δείτε. . Η τοποθεσία Κανόνι, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Μοναστήρι των Βλαχαιρνών με το φημισμένο Ποντηκονήσι λίγο πιο πέρα, ένα θαύμα της φύσης που έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο Κι ακόμη το Αχίλλειο, τις Μπενίτσες, τον Αη Προκόπη, τους Βαρυπατάδες, τον Άη Γόρδη και μια ατέλειωτη ακόμη σειρά από αξιοθέατα, από μνημεία, μουσεία και ομορφιές της φύσης. Είναι τόσα πολλά που μπορεί να πει κανείς ότι ο περίπατος στην Κέρκυρα δεν τελειώνει ποτέ.