Της Δωρας Aντωνιου

Τις κινήσεις τους για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συντονίζουν Αθήνα και Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ενημερώνει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον πρώτο γύρο τριήμερων εντατικών διαβουλεύσεων που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ η Αγκυρα προαναγγέλλει πρωτοβουλίες.

Η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για τις εξελίξεις, καθώς και την ενόχληση για την κατάθεση από τουρκικής πλευράς πακέτου προτάσεων για το θέμα της διακυβέρνησης την παραμονή της έναρξης των εντατικών διαβουλεύσεων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι προτάσεις αυτές, για τις οποίες η τουρκική πλευρά γνώριζε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, δημιούργησαν άσχημη ατμόσφαιρα, που σκίασε το τριήμερο των διαβουλεύσεων και καλλιέργησε κλίμα απαισιοδοξίας για τα αποτελέσματά τους πριν καλά – καλά αυτές αρχίσουν.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές, που συνοπτικά κωδικοποιούνται σε εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου με διασταυρούμενη ψηφοφορία από τους δύο «λαούς», δικαίωμα βέτο από Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, χωριστά FIR, δικαίωμα σύναψης συμφωνιών για τα δύο συνιστώντα μέρη και δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, απόκτησης ακινήτων και εργασίας για τους Τούρκους πολίτες, δεν μπήκαν ως βάση διαπραγμάτευσης.

Αλλωστε, οι προτάσεις αυτές απέχουν από τη λογική λύσης στη βάση ομοσπονδίας και αλλάζουν, έτσι, τη βάση της διαπραγμάτευσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εγγράφως τις δικές της προτάσεις. Πάντως, αυτό που ανέμεναν πολλοί για να θεωρήσουν ότι η διαδικασία προχωράει με ουσιαστικά βήματα ήταν στις εντατικές διαβουλεύσεις οι δύο ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν στη βάση του πάρε – δώσε, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έγινε.

Δεύτερος γύρος.

Εν όψει του δεύτερου γύρου εντατικών συνομιλιών, το τριήμερο 25-27 Ιανουαρίου, η προσοχή στρέφεται προς την Αγκυρα, που δείχνει να προχωρά σε σειρά ενεργειών για να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες, να παρουσιαστεί ως η πλευρά που κινείται, επιρρίπτοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις. Η Αθήνα δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για τις εξελίξεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι η Τουρκία έχει έτοιμο πακέτο προτάσεων για όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει. Οι προτάσεις αφορούν το περιουσιακό, την Ε.Ε., την οικονομία, το εδαφικό, ακόμα και τις εγγυήσεις. Η τουρκική πλευρά, αναφερόμενη σε κάθε είδους πρωτοβουλίες που μπορεί να γίνουν αποδεκτές αρκεί να βοηθήσουν την πρόοδο της διαπραγμάτευσης, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μεσολάβηση τρίτων, διαδικασία την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει.

Με Κλίντον – Ισπανία.

Ο κ. Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι για το πακέτο προτάσεων έχει ήδη μιλήσει με τον γ.γ. του ΟΗΕ, με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, ενώ συζήτησε το θέμα και με την ισπανική πλευρά, που έχει την Προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Ουσιαστικά η Αγκυρα επιδιώκει την έξωθεν καλή μαρτυρία, τη στιγμή που η στάση της κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι. Ετσι, δεν αποδοκιμάζει καθόλου, αντιθέτως, έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνει, τον αναμενόμενο νικητή των εκλογών του Απριλίου στα Κατεχόμενα, Ντερβίς Ερογλου, στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του για λύση στη βάση της διχοτόμησης.

KAΘHMEPINH