Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΤΟ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟ

Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Το θέμα της μετανάστευσης κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο για τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Ο διάλογος για την «εθνική ταυτότητα», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν και υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Σαρκοζί, συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις.


«Δεν υπάρχει περίπτωση να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα ψήφου των ξένων στις τοπικές εκλογές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την άποψη του προέδρου του, Νικολά Σαρκοζί (φωτογρ. Reuters) Η Αριστερά εκτιμά ότι η συζήτηση που γίνεται με εκλογικές σκοπιμότητες αλλοτριώθηκε και έχει μετατραπεί σε έκφραση μισαλλοδοξίας κατά των μεταναστών. Πολυάριθμες προσωπικότητες έκαναν έκκληση να διακοπεί ή να αναβληθεί ο διάλογος για μετά τις περιφερειακές εκλογές, αλλά δεν εισακούστηκαν. Αντιπαραθέσεις προκαλεί και η συζήτηση για την απαγόρευση της μπούργκας. Η κυβερνητική πλειοψηφία φαινόταν να προσανατολίζεται στην υιοθέτησης απλής κοινοβουλευτικής απόφασης που θα καταδικάζει την μπούργκα. Αλλά ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χθες πως είναι υπέρ της απαγόρευσής της με νόμο που θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο μετά τις περιφερειακές εκλογές.

Η «ξένη» ψήφος ενοχλεί

Μέσα σ' αυτό το κλίμα πολεμικής, η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, ανήγγειλε την κατάθεση πρότασης νόμου υπέρ του δικαιώματος ψήφου σε τοπικές εκλογές στους αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ομπρί, η οποία υιοθετεί το προφίλ μιας «Μέρκελ της Αριστεράς», απευθύνθηκε ευθέως προς τον Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζοντάς του ότι είχε ταχθεί το 2007 υπέρ της ψήφου των ξένων. Αλλά ούτε ο Φρανσουά Μιτεράν ούτε ο Σαρκοζί, που πήραν θέση υπέρ της ψήφου των ξένων, προχώρησαν σε υλοποίηση αυτής της προοπτικής, λόγω των διχασμών που προκαλεί.

Η γαλλική κυβέρνηση απέκλεισε χθες κάθε ενδεχόμενο να δοθεί στους μετανάστες το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, όπως το ζήτησαν οι Σοσιαλιστές. «Δεν υπάρχει περίπτωση να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα ψήφου των ξένων στις τοπικές εκλογές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Παιδείας Λικ Σατέλ, διευκρινίζοντας ότι «το δικαίωμα αυτό συνδέεται στενά με την υπηκοότητα». Ο εκπρόσωπος προσδιόρισε ότι ο Νικολά Σαρκοζί «είχε εξηγήσει πολύ καθαρά το 2007 ότι δεν επιθυμούσε να εντάξει αυτή την πρόταση στο προεδρικό του πρόγραμμα, γιατί εκτίμησε ότι δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα». Η Γαλλία απαριθμεί 5,5 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια εκτός Ε.Ε., οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Μάγκρεμπ, την υποσαχάρια Αφρική και την Κίνα. Από αυτούς μόνον οι υπήκοοι χωρών της Ε.Ε., οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη Γαλλία, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. *