Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη δίνη των κομματικών αλχημειών-Ο «Καλλικράτης» και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης  (2ο)


Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας


Την αφορμή να ασχοληθούμε με τον «Καλλικράτη» την πήραμε από πρόσφατα δημοσιεύματα -επίκαιρα άρθρα ονόματι: «Ανοικτή επιστολή από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου» και «Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υπεύθυνους» που διαβάσαμε στον διαδικτυακό ιστό των Τρικάλων. 
 
Πρόκειται για μια αναφορά – καταγγελία προς κάθε κατεύθυνση στο εν Ελλάδι κατεστημένο των κομματικών μαντριών, εκεί που εδράζονται κάθε είδους «αρχιτέκτονες» άχρηστοι και επικίνδυνοι να χειρίζονται θέματα υψηλής σημασίας, όπως αυτό των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, το οποίο, μετά την πρώτη «πειραματική» κοινωνική αφαίμαξη με το σχέδιο «Καποδίστριας», ακολουθεί το επόμενο με τον «Καλλικράτη», το οποίο, από τη μια, θα επιδοθεί στην ολοκλήρωση της περιφερειακής αφαίμαξης καθιστώντας την περιφέρεια σε έρημο και από την άλλη τη σχηματοποίηση μεγάλων αστικών κέντρων δηλαδή σε άντρο κομματικών ασχημιών-κομματικοποίησης της Ελλάδας από κάθε άποψη. Μέσα σ’ αυτό το αλισβερίσι, που αν γίνονταν σε μια άλλη εποχή και από Πολιτικούς Αρχιτέκτονες με τα χαρακτηριστικά του άνδρα, του ευεργέτη, του πατριώτη, ίσως σήμερα μιλούσαμε με άλλη γλώσσα, ευεργετική και επαινετική. Όμως οι «νεκροθάφτες» του δικομματισμού και τα φερέφωνά τους το μόνο που τους ένοιαζε και τους νοιάζει είναι η προσωπική τους «καριέρα» και η κονόμα της αρπαχτής.

Από το 1974 μέχρι σήμερα οι Έλληνες, εν ονόματι πότε της Ε.Ε., πότε της πολιτείας των «Πολιτών», μονίμως υπέρ των εξοπλισμών και στη στέρηση κονδυλίων στην παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό και βεβαίως στην περιφέρεια, η οποία δεινοπαθεί και διαλύεται από τους αγιογδύτες όχι μόνο οικονομικά αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά. Δεκαετίες τώρα οι Έλληνες υπόκεινται σε φορολογικές ανελέητες μεταγγίσεις από γαλαζοπράσινες λιτότητες, εμπαιγμούς, υποκρισίες και απάτες.

Στην οικονομική αθλιότητα που έχουμε περιέλθει από δικές τους επιλογές, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να σωθούμε και αν όχι, να μετεωρίσουμε την κατάρρευση και να την ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται. Όσοι πέρασαν μέχρι σήμερα από βουλευτικά έδρανα, από υπουργικά, πρωθυπουργικά, προεδρικά, διευθυντικά και διοικητικά και μύριοι μιζαδόροι και βολεμένοι, όλοι λοιπόν αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης θα πρέπει να επιστρέψουν τα κλεμμένα στο δημόσιο και όχι να επιδίδονται σε ποικίλους φόρους ανάντεχνους και απάνθρωπους στα μεσαία και φτωχά στρώματα.

Σε μια εποχή άκρως κακή και άσχημη, διαλυτική και επικίνδυνη σε όλους τους τομείς, οι αποπροσανατολισμοί με τις μορφές του «Καλλικράτη», της «πράσινης» και «αειφορικής ανάπτυξης», για κείνα που μπορούν να εγγυηθούν είναι η δόμηση ενός παντοδύναμου κομματικού και απολυταρχικού Κράτους και την ολοκληρωτική αποδόμηση της περιφέρειας όχι μόνο πληθυσμιακά (αυτό ήδη έχει συμβεί) αλλά ιστορικά και πολιτιστικά.

Οι Δημότες οφείλουν να γκρεμίσουν τα «πολιτικά» είδωλα, να απελευθερώσουν από τα νύχια των κομματικών άντρων τον Καλλικράτη και να τον επαναφέρουν στη θέση που του αναλογεί. Με την Τ.Α. το «σχέδιο Καλλικράτης» δεν έχει καμιά δουλειά ούτε και καμιά σχέση και τα οποιαδήποτε φερέφωνα καλά θα κάνουν να σεβαστούν λίγο τον τόπο τους, τις παραδόσεις του, τις αξίες του. 

Θα κλείσουμε με μικρά αποσπάσματα από τις δύο προαναφερόμενες ανοιχτές επιστολές, τις οποίες ο γράφων συνυπογράφει. Γράφουν λοιπόν οι Μαυρομματιανοί, απόγονοι του Ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, μεταξύ των άλλων και τούτα:

 

«Ανοικτή επιστολή από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου».

«Δεν μας τιμά ιδιαίτερα και ούτε μας κολακεύει αυτό πού έγινε, με την απαξίωση και την απόρριψη σε όλη την προσπάθεια πού έγινε από την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και τους φορείς του Μαυρομματίου, γενέτειρα του μεγαλύτερου αγωνιστή του 1821… Εδώ και δέκα περίπου χρόνια ζητάμε να γίνει μια ξεχωριστή ελάχιστη νομίζουμε τιμή προς τον ήρωα προκειμένου το Μαυρομμάτι να παραμείνει ανεξάρτητη κοινότητα τιμής ένεκεν προς τον Γ. Καραϊσκάκη…» Αλλού. «Θα πρέπει λοιπόν να αισθανόμαστε όλοι μας ντροπή και ιδιαίτερα οι αρμοδιότεροι, οι οποίοι δεν ευαισθητοποιήθηκαν και δεν ενήργησαν. Αδρανοποιούμενοι δε, άφησαν την πρώτη ευκαιρία να περάσει «γράφοντας» στα παλιά τους τα παπούτσια την ιστορία δείχνοντας το βάθος της ασυνέπειας της αδιαφορίας τους, της μετριότητας. Δεν υπάρχει μέτρο να υπολογίσουμε την αδιαφορία τους, τον «Νανισμό» που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα σε ένα δίκαιο αίτημά μας…» Αλλού. «Περιοριστήκαμε και κρίναμε σ’ αυτή την επιστολή τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι φέρουν ένα μέρος μόνο της ευθύνης αλλά σημαντικό, κατά την άποψή μας, για το θέμα του χαρακτηρισμού της κοινότητάς μας ως ιστορικής. Αυτούς λοιπόν τους κυρίους αν έστω και στο παραπέντε δεν κάνουν κάτι για τον Γ. Καραϊσκάκη θα τους περιμένουμε όποτε και όταν χρειασθεί θα απαντήσουμε στο μέλλον για να τους δώσουμε να γευθούν ένα Βατερλό τους. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι ο Νομός μας συγκαταλέγεται και συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 5-6 τελευταίους Νομούς της χώρας μας, υπολειπόμενος των άλλων Νομών σε πολλούς τομείς, όπως οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς…» και αλλού. «Η γενέτειρα του Καραϊσκάκη, το Μαυρομμάτι, αναμένει και ευελπιστεί έστω και την τελευταία ώρα να ανανήψουν οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι και να ενσκήψουν στο όλο πρόβλημα δίνοντας την δέουσα και ποθητή λύση για το ιστορικό Μαυρομμάτι».

Μαυρομμάτι Καρδίτσας, Ιανουάριος 2010

Δημήτριος Θ. Γιώτης, Νικόλαος Παλάντζας

 

«Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υπεύθυνους»

«Μία νέα εποχή ξημερώνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τα λεγόμενα πάντα του Υπουργείου Εσωτερικών. Νέα «γεννητούρια» και το όνομα του «ιού» Καλλικράτης. Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι σαν Πολιτιστικός Σύλλογος απ’ το χωριό του Καραϊσκάκη δεν ήμαστε αντίθετοι σε κάθε νέα εξέλιξη για το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά κύριοι «υπεύθυνοι» δεν είναι δυνατόν μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό των προτάσεων επί προτάσεων να μη λαμβάνετε υπόψη ορισμένους παραμέτρους του νεογέννητου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Ακούμε κάθε μέρα ότι ακόμα δεν ξέρετε πως θα λειτουργήσει και πως θα «περπατήσει» ο νεαρός Καλλικράτης και εσείς έχετε «μοιράσει» τα χωριά μας κατά το δοκούν. Το μόνο που βλέπουμε να σας ενδιαφέρει, κύριοι «υπεύθυνοι», είναι το οικονομικό…»  Αλλού. «Στην προηγούμενη σύνθεση της τοπικής Αυτοδιοίκησης με το όνομα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», το χωριό μας μέσα σε μία νύχτα με συνοπτικές διαδικασίες δόθηκε σαν προίκα στο Μουζάκι. Από τότε ποτέ δεν σταματήσαμε να αξιώνουμε και να απαιτούμε μέσα από νόμιμα και πολλές φορές δυναμικά διαβήματα προς όλους τους υπευθύνους την αυτονομία  μας και απαγκίστρωση από το Μουζάκι…» Αλλού. «Κύριοι υπεύθυνοι, πάρτε επιτέλους μία απόφαση που να αρμόζει στην προσωπικότητα  του μεγάλου ήρωα του 21′ Γ. Καραϊσκάκη. Εάν κύριο , έστω και ένα χωριό στην Ελληνική επικράτεια παραμείνει ανεξάρτητη κοινότητα, απαιτούμε αυτό να είναι το Μαυρομμάτι με τους 2000 κατοίκους. Τα ψέματα και οι κάθε είδους δικαιολογίες τελείωσαν. Ζητάμε απ’ τα αρμόδια όργανα, Νομαρχία, ΚΕΔΚΕ Τ.Ε.Δ.Κ., Δήμο, κλπ το Μαυρομμάτι και όσα άλλα χωριά πληρούν τις ιστορικές προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε ένα δίκτυο ιστορικών χωριών τιμώντας έτσι εκτός από τους ήρωες και τα χωριά αυτών των ανθρώπων…» Και κλείνοντας γράφουν: «Επιτέλους κύριοι, πράξτε το αυτονόητο  έχουμε όλοι μας χωρίς εξαίρεση  ιστορικό χρέος και ευθύνη στις μέλλουσες γενεές. Δώστε τις πρέπουσες τιμές σε ανθρώπους σαν τον Γ. Καραϊσκάκη που αν δεν παρουσιαζόταν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας μας, πιστέψτε μας η Ελλάδα σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική και δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για Καποδίστρια και Καλλικράτη».