Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Τις τελευταίες εβδομάδες το χριστεπώνυμο πλήθος της Αμερικής και της Ελλάδας σκανδαλίζεται απο τις κραυγαλέες κριτικές και αντεγκλήσεις ανάμεσα στο Φανάρι και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αφορμή την υιοθεσία δύο Ελληνικής καταγωγής (εκ πατρός) παιδιών απο την Κινσάσα της Αφρικής.


Η ιστορία ξεκίνησε πριν απο μερικούς μήνες όταν ζητήθηκε απο την Αρχιεπισκοπή Αμερικής να μεσολαβήσει για να έρθουν τα ορφανά απο πατέρα παιδιά, απο το Κογκό στις ΗΠΑ προκειμένου να στεγαστούν στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, που περιθάλπτει εμπερίστατα Ελληνόπουλα των ΗΠΑ μια και η μητέρα των εν λόγω παιδιών πάσχει απο ανίατη ασθένεια στη μακρινή χώρα του τρίτου κόσμου.

Η αδιαφορία των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η υποτίμηση μάλλον της επιτακτικής ανάγκης των δύο παιδιών να βρούν άμεσα στέγη, φαίνεται πως οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στο να δώσει αρνητική απάντηση στους συγγενεις των δύο αγοριών για τη δυνατότητα ερχομού τους στη Νέα Υόρκη.

Και ξαφνικά διαβάσαμε αλόγιστα γραμμένα άρθρα με κραυγαλέους τίτλους και με δηλώσεις μάλιστα του Φαναριώτη τιτουλάριου μητροπολίτη Ικονίου ο οποίος άρχισε να ωρύεται με υστερικό στύλ του τύπου: «έφρυξα, λυπήθηκα και ντροπιάστηκα που είμαι αρχιερεύς της Ορθοδόξου Εκκλησίας (…) και ερωτώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος (…) είχε τη συνείδησή του ήσυχη τις εορτές; (…) Πού οδηγείται η ταλαίπωρος Ορθόδοξος Εκκλησία; Πού την οδηγούν οι ασυνείδητοι ποιμένες της; Λυπάμαι πολύ δια τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με απογοήτευσε δια μίαν ακόμη φορά (…) Λυπάμαι δια την κατάντια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Λυπάμαι δια την κατάντια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου της (…) Ντροπή μας»!

Και βεβαίως φρίξαμε εμείς οι σκεπτόμενοι άνθρωποι καθώς υποστήκαμε προσβολή της λογικής μας. Πώς και γιατί διογκώθηκε ένα τέτοιο θέμα ώστε να γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο της Διασποράς και της Ελλάδας;

Γιατί ένα μητροπολίτης του Φαναρίου έκανε τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του κ. Δημήτρίου, οι οποίες είναι προσβλητικές για τον ίδιο και το Φανάρι; Γιατί ο Πατριάρχης δεν επέβαλε επιτίμιο στον ιεράρχη του θρόνου αν ο τελευταίος έδρασε ανεξέλεγκτα και αφ΄εαυτού χωρίς προτέρα συνεννόηση με την προϊσταμένη του αρχή;

Γιατί ο μητροπολίτης Ικονίου και οι άλλοι πατέρες του Φαναρίου δεν έδειξαν ανάλογο φιλάνθρωπο πρόσωπο, όταν το 2000 αποφάσισαν εν χορδαίς και οργάνοις να ανατρέψουν την απόφαση για τη συνταξιοδότηση του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνος, επι προεδρίας και τότε του Αρχιεπισκόπου κ. Δημήτρίου; Γιατί επέτρεψαν να συρθεί στα δικαστήρια η Αρχιεπισκοπή προκειμένου να υπερασπιστεί μια ανάδελφη και απάνθρωπη απόφαση και μάλιστα με κόστος άνω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων;

Γιατί σκανδάλισαν και σκανδαλίζουν με την παραδημοσιογραφία πέρα απο κάθε λογική και αίσθηση ευθύνης επι χρόνια τον Ελληνισμό της Διασποράς με διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα;

Ο Ελληνισμός της Αμερικής και της Διασποράς γενικότερα υποπτεύεται πως ετοιμάζεται ανατροπή του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, η οποία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ο ιεράρχης, εξ Ελλάδος ορμώμενος, έχει πλάτες στην πολιτική, δημοσιογραφική και ακαδημαϊκή ζωή του τόπου.

Ας σταματήσουν οι φάλτσες κορώνες των παράκεντρων της εξουσίας για να συνεχιστεί η διοίκηση του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, που δεν θα κριθεί απο την υποκριτική φιλανθρωπία αλλά απο τα τεράστια λειτουργικά ελλείμματα που έχουν διογκωθεί στην πολύπαθη Αρχιεπισκοπή Αμερικής την τελευταία δεκαετία με τη συνδιαχείριση των εντεταλμένων του Φαναρίου π. Αλεξ Καρλούτσου και Μάικλ Τζαχάρη!!!.