Μιχάλης Ιγνατίου, Ουάσιγκτον

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μπορεί να λοιδωρεί όπου πάει και όπου σταθεί τον Αλβάρο ντε Σότο, αλλά μέχρι τώρα δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Επαναλαμβάνει τα λάθη του, που οδήγησαν στην ταπείνωση του προηγούμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και ακολουθεί την λανθασμένη οδό της ομάδας ντε Σότο.

Η μόνη διαφορά είναι ότι ο κ. Ντάουνερ ξεπέρασε σε αλαζονεία όλους τους προηγούμενους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Ο θρασύτατος πρώην διπλωμάτης από την Αυστραλία, που παρουσιάζεται μονίμως ως θύμα ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από τις βλακώδεις συνομωσίες που στήνει με τους παρατρεχάμενούς του, ετοιμάζει ένα νέο …Μπούργκενστοκ για την Κύπρο – και αυτή τη φορά με την εμπλοκή του γενικού γραμματέα, του άβουλου Μπαν κι Μουν, ο οποίος δεν έχει να επιδείξει οποιαδήποτε επιτυχία.

Ο κ. Ντάουνερ, που στην πραγματικότητα συχαίνεται τους κομουνιστές Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει σκαρφιστεί να στήσει αυτό που στην διπλωματική γλώσσα ονομάζουν «συνάντηση κορυφής» στοχεύοντας αρχικά σε μία άτυπη συμφωνία που θα εξυπηρετήσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κατοχικού ηγέτη. Οι προτάσεις που κατέθεσε στην Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού προβλέπουν επίσκεψη του κ. Μπαν κι Μουν ο οποίος δεν θα περιοριστεί σε μία έκκληση προς τους ηγέτες και τον λαό για διευθέτηση του Κυπριακού. Ο πολυμήχανος Ντάουνερ σκέφτεται να τον ρίξει στα βαθιά και να τον αναγάγει σε υψηλό μεσολαβητή στο πάρε-δώσε που ελπίζει να εγκλωβίσει τους ηγέτες.

Οι σχεδιασμοί του Αυστραλού διπλωμάτη είναι μειωτικοί για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία οι σχεδιασμοί αυτοί ισοπεδώνουν τα πάντα. Πρόκειται για απαγωγή του «στάτους» της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι καραμπινάτη υποβάθμιση που θα την βρει μπροστά του ο κ. Χριστόφιας. Και θα τα βάζει με τον εαυτό του για το γεγονός ότι δεν αντιστάθηκε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Επρεπε να υποψιάσει τον Κύπριο πρόεδρο η σκηνοθεσία κλοπής των εγγράφων του αυτοαποκληθέντα μεσολαβητή του ΟΗΕ.

Βέβαια, το κόλπο του κ. Ντάουνερ «αγόρασε» με περισσή αφέλεια και η Αθήνα, η οποία λίγο-πολύ είπε στον κ. Χριστόφια «να κάνει ό,τι θέλει» και απλά να ενημερώνει τους αρμοδίους της ελληνικής κυβέρνησης. Ο διορισμός των Ελλήνων νομικών και των εμπειρογνωμόνων θα αποδειχθεί αναίτιο έξοδο σε περίοδο οικονομικής κρίσης που θα έπρεπε να αποφευχθεί. Οπωσδήποτε η Κύπρος είναι μία ανεξάρτητη χώρα μέλος του ΟΗΕ και δεν χρειάζεται «πάτρωνες». Ομως, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την Ελλάδα όποτε έχει ανάγκη ή βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο κ. Χριστόφιας είναι σε μειονεκτική θέση οδεύοντας προς τον δεύτερο γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων. Ενώ γνωρίζει πως τα πάντα γίνονται για να διασωθεί πολιτικά ο κατοχικός ηγέτης, δυστυχώς συμμετέχει και ο ίδιος στο παιγνίδι σωτηρίας του κ. Ταλάτ, σάμπως και πρόκειται για το απόλυτο «κελεπούρι».

Ο κατοχικός ηγέτης αναδείχθηκε σε λύκο που φυλάει τα πρόβατα. Δεν πρόκειται περί ειλικρινούς ή αγαθών προθέσεων ανθρώπου και πολιτικού. Είναι εικόνα και ομοίωση των Βρετανών δημιουργών του και εσχάτως απέκτησε την κουτοπονηριά του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για να διαφυλάξει τα «δικαιώματα» του Λονδίνου. Με λίγα λόγια το σύστημα του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι άκρως επικίνδυνο…
imerisia.gr