Του Κώστα Μαυρίδη

Πού στοχεύει η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ εφόσον ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει; Πού πραγματικά στοχεύει ο Ειδικός του Αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Αλ. Ντάουνερ; Για τις δοσοληψίες Ντάουνερ με επί πληρωμή παροχή «τεχνογνωσίας» σε αγγλικών και τουρκικών συμφερόντων οργανισμούς, έχουν γραφτεί πολλά. Εμείς αναδείξαμε την μετατροπή του, από θεσμικό προασπιστή των αρχών του ΟΗΕ, σε πλασιέ των ενταξιακών της Τουρκίας, όταν νωρίς-νωρίς κάθε λίγο έβλεπε συγκλίσεις και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, μεταθέτοντας κάθε φορά τη λύση παρακάτω.

Έτσι δημιουργήθηκε πίεση για συνέχιση των ενταξιακών της Τουρκίας ώστε να μην ανατραπεί η ροή της… επικείμενης «λύσης» Ντάουνερ. Αν φυσικά γνώριζε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε σκοπό να τελματώσει τις ενταξιακές της Τουρκίας το Δεκέμβριο, δεν θα αγωνιούσε τόσο.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου για τους Όραμς, ο Ντάουνερ εμφανίστηκε ήρεμος και χωρίς ίχνος αναστάτωσης. Εντούτοις, στα χιλιάδες έγγραφα του ΟΗΕ που διέρρευσαν πριν μερικούς μήνες, άλλη είναι η πραγματικότητα. Εκεί περιέχονται εκατοντάδες αναφορές για την υπόθεση, τόσο πριν όσο και μετά την Απόφαση του ΔΕΚ, Απρίλη 2009, που δικαίωσε και τότε τα Κυπριακά δικαστήρια. Για το ίδιο λοιπόν θέμα έγιναν εκατοντάδες αναφορές, ερωτήματα, πρακτικά συναντήσεων, προσχέδια και εκθέσεις, αποκαλύπτουν ένα όργιο παρασκηνίου όπου μαζί με τους Τούρκους, πρωτοστατούν οι … μεσολαβητές, κυρίως ο Ντάουνερ και ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ Λ. Πάσκο, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με στόχο να μεθοδευτεί η εξουδετέρωση της Απόφασης που είναι εντελώς αντίθετο από το προσωπείο που εμφανίζεται δημόσια σήμερα. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα σχεδιάζουν παρασκηνιακά και ύπουλα σήμερα, που η Απόφαση είναι τελεσίδικη και καταπέλτης για τους σφετεριστές.

Δείγμα των τότε μεθοδεύσεων είναι η επιστολή Ταλάτ προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε σχέση με Έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, 18 Μαΐου 2009, που αποκαλύπτουμε. Στην επιστολή ο Ταλάτ τονίζει πως περιορίζεται σ' ένα μόνο θέμα για να τύχει της μέγιστης προσοχής και ζητά να διαγραφεί ολόκληρη η παράγραφος 10 της Έκθεσης και οποιαδήποτε αναφορά στην Απόφαση, διότι φοβάται ότι η Απόφαση θα παρερμηνευτεί ως αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας νέας παραμέτρου που πρέπει να διαμορφώσει τις διαπραγματεύσεις και ανατρέπει την έννοια της διζωνικότητας, όπως προφανώς την αντιλαμβάνεται ο Ταλάτ και ο Ντάουνερ, για τον οποίο γίνεται αναφορά στην επιστολή. Σημειώνεται πως τη μέρα που ο Ντάουνερ συναντούσε την τουρκική ηγεσία στην Άγκυρα, στάληκε η επιστολή Ταλάτ!

Το δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο ομολογουμένως ξεσχίστηκε να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα. Ενώ άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ (κατέχουμε τα στοιχεία), υπεδείκνυαν ότι η Έκθεση είχε ταξινομηθεί ως καθαρή προς έκδοση (cleared report), το δίδυμο επέμενε τόσο, ώστε εντός 24 ωρών η Έκθεση προσαρμόστηκε στις τουρκικές απαιτήσεις και επανεκδόθηκε. Έγγραφο της Γραμματείας του ΟΗΕ την επόμενη μέρα (19/5/2009), υποδεικνύει ότι λόγω τουρκικής απαίτησης έγινε επανέκδοση της ουσιαστικά τελικής έκθεσης, ενέργεια που κρίνεται πολύ ασυνήθιστη -γι' αυτό λήφθηκε έγκριση του Γ.Γ. του ΟΗΕ- για την αλλαγή και που θα αμφισβητηθεί. Η «προσαρμογή» έγινε χωρίς μια έστω διαμαρτυρία από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τέτοια και άλλα μεγαλύτερης αξίας, που δεν μπορεί να αποκαλυφθούν δημόσια, θα μπορούσε η διαπραγματευτική ομάδα να αξιοποιήσει από τα έγγραφα. Γι αυτό, παρά τις διαφωνίες μας, επιδιώξαμε να συνδράμουμε το Προεδρικό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά οι σύμβουλοι, όχι μόνο δεν εκτίμησαν, αλλά μάλλον θύμωσαν με την επιμονή μου. Παρεμπιπτόντως, τα έγγραφα δείχνουν πως η διαπραγματευτική μας ομάδα ούτε τότε αντέδρασε, ούτε όταν τους υποδείχθηκε αργότερα, αν το αντιλήφθηκαν έκτοτε.

Υ. Γ. Ερωτάμε ξανά: Διαμαρτυρήθηκε κάποιος γιατί σε έγγραφα του ΟΗΕ προσφωνείται ο Ταλάτ ως Εξοχώτατος; Ποιού κράτους είναι ανώτατος αξιωματούχος;

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ