Της Φοίβης Πετροπούλου

Τι έδειχναν οι τηλεοράσεις σε χώρες  ανά την υφήλιο, τη στιγμή που έμπαιναν υπό τη «δυναστεία» του Διεθνή Νομισματικού Ταμείου; Η τηλεόραση «συμμορφώθηκε» με τους  αυστηρούς όρους περί οικονομικής λιτότητας, ή το «έριξε έξω», με ψυχαγωγικά προγράμματα αλά «στην υγειά μας»; Ας θυμηθούμε από το παρελθόν με τι εκπομπές αντιμετώπισαν το οικονομικό τους αδιέξοδο.

ΕΛΛΑΔΑ 2010

Τι επιπτώσεις θα έχει ο Διεθνής Οικονομικός έλεγχος στην ελληνική τηλεόραση; Φανταζόμαστε θα επέλθει θύελλα…

ΣΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ο Γιώργος Παπαδάκης θα συνεχίσει να μας λέει «καλημέρα Ελλάδα». Εδώ έκλεισε 20 χρόνια στο συγκεκριμένο πόστο και δεν είναι τόσο πρόθυμος να βγει σε σύνταξη, αν δεν κλείσει άλλα τόσα. (με τον νέο νόμο, τόσα χρειάζεται!). Κανένα ΔΝΤ δεν φαίνεται ικανό να τον ταρακουνήσει, ακόμα κι αν χρειαστεί να αναλάβει και ρόλο ηχολήπτη. Στο αντίπαλο δέος, ο Γιώργος Αυτιάς, δεν θα κάνει ούτε κι αυτός πίσω, ακόμα και αν του μειώσουν τον μισθό. Δεν ανέχεται να τον αποκαλούν μαθητή του Παπαδάκη και γι αυτό θα μείνει στους τηλεοπτικούς δέκτες όσο και ο δάσκαλος του.

ΣΤΟΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Η (πρώην) βασίλισσα της πρωινής ζώνης, Ελένη Μενεγάκη, δεν θα ησυχάσει αν δεν πάρει πάλι την πρωτιά. Όσα ΔΝΤ και να περάσουν, όσες τηλεοπτικές αφραγκίες, η ίδια θα συνεχίζει να παίρνει τα υπέρογκα ποσά της για να αποδεικνύει στο άφραγκο τηλεοπτικό κοινό ότι είναι η καλύτερη (και η ομορφότερη)!

Λίγο πριν το ΔΝΤ αποκαταστήσει την οικονομική ισορροπία στη χώρα μας, έχει προλάβει να νοικοκυρέψει ουκ ολίγες χώρες, που του άνοιξαν την πόρτα. Πολλές ήταν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που προέτρεξαν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια: 

1) Σερβία– το ΔΝΤ έδωσε δάνειο ύψους 3 δις. ευρώ Χρειάστηκε δάνειο 3 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει την κρίση του 2008.

Ζόραν Κέσιτς – «Κάνει τη Σερβία να γελά»

Ο Ζόραν Κέσιτς είναι ο παρουσιαστής μιας από τις πλέον δημοφιλείς ψυχαγωγικές εκπομπές της Σερβίας, του “Φάιροντ Ρεπούμπλικα” (Εσπερινή Δημοκρατία), στην τηλεόραση της Φοξ. Στη χαλαρωτική “ταβερνίστικη” ατμόσφαιρα της εκπομπής, ο Κέσιτς φιλοξένησε πολλές διάσημες προσωπικότητες, ηθοποιούς, μουσικούς και πολιτικούς. Ο κανόνας στην εκπομπή “Εσπερινή Δημοκρατία” του Ζόραν Κέσιτς είναι “περίμενε το ανεπάντεχο”. Ο Κέσιτς είναι γνωστός για τις παράξενες και προκλητικές του ερωτήσεις καθώς και τα σκίτσα του στα οποία παρουσιάζει τους καλεσμένους του με χιουμοριστικό και ειλικρινή τρόπο.

2) Ρουμανία– το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17,1 δις. δολαρίων. Οι όροι λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ για το δάνειο των 20 δισ. ευρώ, το 2009.

  • Happy Hour: ζωντανή εκπομπή για τους stars και την show biz
  • Dancing for you: μια εκπομπή που συνδυάζει ψυχαγωγία και ενημέρωση για κοινωνικά θέματα/προβλήματα
  • Romania comedy service: κωμική εκπομπή
  • The Divertis Show: πολιτική και κοινωνική σατιρική εκπομπή
  • Din dragoste: ψυχαγωγικό talk show
  • Animal Planet : κωμική σειρά

3)Τουρκία– Το ΔΝΤ είχε δώσει δάνειο ύψους 10 δις δολαρίων

Αποτελεί τακτικό «πελάτη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς έχει λάβει κατ’ επανάληψη δάνεια. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα 4 δισ. δολάρια του 1999, τα 7,5 δισ. δολάρια του 2000 και το 3ετές πρόγραμμα των 10 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2004. Η γειτονική μας χώρα όλο αυτό το διάστημα φιλοξένησε πετυχημένες και αγαπημένες σειρές του κοινού:

Το «Acemi Cadi» είναι ένα δημοφιλές τουρκικό κωμική τηλεοπτική σειρά που παράγεται από το Star TV . Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική τηλεοπτική σειρά Sabrina, η εφηβική μάγισσα «Sabrina, the Teenage Witch».

Το  “Avrupa Yakası” (ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης ), ήταν μια άλλη δημοφιλής κωμική σειρά στην Τουρκία . Έλαβε χώρα στο Nişantaşı συνοικία της Κωνσταντινούπολης . Η σειρά έχει γράψει ο κωμικός Gülse Birsel και προβαλλόταν για έξι χρόνια μεταξύ του 2004 και του 2009.

Το “Yabancı Νταμάτ” (κυριολεκτικά: Ο Γαμπρός Εξωτερικών, στην αγγλική μετάφραση του βουλγαρικού τίτλου: Γάμος με αλλοδαπός, ελληνικά : «Τα σύνορα της αγάπης” είναι ένα πολύ δημοφιλές τουρκικό τηλεοπτική σειρά και ασχολείται με τη σχέση μεταξύ ενός νεαρού Έλληνα άνδρα Νίκο και ένας Τούρκος Nazli κορίτσι, και τα προβλήματα (και κυρίως των προκαταλήψεων) που συνάντησε σε ένα διαπολιτισμικό γάμο. τόνος της comedic και να παίξει σε ιστορικές ελληνοτουρκική αντιπαράθεση έκανε τεράστια επιτυχία, τόσο στην Τουρκία και την Ελλάδα , καθώς και να κάνουμε αστέρια από τους ηγετικούς παράγοντες.  Τα επεισόδια γυρίστηκε στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η μουσική είναι η τουρκική και η ελληνική. Η σειρά έτρεξε από τον Νοεμβρίου του 2004 μέχρι τον Ιουνίο του 2007.

 4)Αργεντινή– Το 2001 η χώρα χρεοκώπησε όταν κήρυξε στάση πληρωμών σε 155 δις δημόσιου χρέους. Στα τέλη του 2000 και υπό την απειλή χρεοκοπίας, εξασφαλίζει δάνειο 40 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ και το τραπεζικό της σύστημα καταρρέει. Ακολουθούν τρία χρόνια επώδυνης οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής κρίσης.

Προγράμματα:

•           2001 η πρώτη σειρά Big Brother (reality)

•           1999, 2000 Fort Boyard (τηλεπαιχνίδι)

•           Chiquititas-Tiny Angels (σαπουνόπερα για παιδιά)

•           Φυσικά όλοι ποδοσφαιρικοί αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (η οποία την περίοδο αυτή δεν είχε να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις) και όχι μόνο.

5)Ισλανδία- Ήταν η πρώτη βιομηχανική χώρα που χρειάστηκε τη διάσωση του ΔΝΤ από τη συμφωνία της Βρετανίας το 1976. Υπό την απειλή χρεοκοπίας, η Ισλανδία πήρε δάνειο 2,4 δισ. δολαρίων.

6) Ουγγαρία ΔΝΤ για το δάνειο των 25 δισ. δολαρίων.

Η τηλεόραση της Ουγγαρίας στο πρόσφατο 2008 φρόντισε να ανανεωθεί προσφέροντας στους θεατές της σειρές και προγράμματα όπως: 10! (τηλεοπτικό μακαζίνο), The Chosen One – Who Will Be Uri Geller’s Successor? (reality show), Fish on The Cake (γαστρονομικό reality show), Joshi Bharat (talk show), Megastar (reality show/διαγωνισμός τραγουδιού), I’m A Celebrity, Get Me Out Of Here!( reality show), Bar (reality show) , Dummy – Who Sucks Today?( reality show).

7)Ουκρανία Εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας λόγω της κρίσης του 2008, πήρε δάνειο 16,5 δισ. δολαρίων.

8)Λετονία ΔΝΤ και ΕΕ αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού τη χώρα κατά την κρίση του 2008, με ένα δάνειο 1,7 δισ. δολαρίων.

9)Μεξικό-Το 1995 η χώρα χρεοκόπησε, καθώς αδυνατούσε να εξοφλήσει το χρέος της. Marimar είναι μια μεξικάνικη τηλεόραση telenovela που ήταν αρχικά εκπομπή το 1994 για την Televisa στην ισπανική γλώσσα. Marimar είναι μια νέα έκδοση της σειράς La Venganza , η οποία προβλήθηκε για Televisa το 1977 και πρωταγωνίστησε Helena Rojo και Enrique Lizalde . Η ιστορία είναι πολύ δημοφιλές σε Λατινική Αμερική, Βραζιλία και ΗΠΑ.

10)Βραζιλία (1998, 2002: ΑΝΕΡΓΙΑ) Έλαβε 41,5 δισ. δολάρια το 1998 και άλλα 30 δισ. δολάρια το 2002. Οι βραζιλιάνικες διάσημες σαπουνόπερες τον καιρό εκείνο ανθίζουν. Πολλές φορές οι Κολομβιανές σειρές περνούν διάφορα μηνύματα προς τις Αρχές και την Κυβέρνηση. Επίσης φημίζονται και για το χιούμορ τους. Οι δύο διασημότερες επιτυχημένες σειρές είναι του σεναριογράφου Fernando Gaitan, και ονομάζονται “Yo soy Betty, la fea” (Είμαι η Μπέττυ, η άσχημη) και “Cafe con aroma de mujer” (Καφές με άρωμα γυναίκας).

Το SBT εχει πολλές παιδικές και νεανικές εκπομπές καθιστώντας το, ως το πιο αγαπημένο δικτύο της νεολαίας. Το 1998 έγινε το αγαπημένο κανάλι των παιδιών αφού συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του τη μεγαλύτερη παιδική ζώνη που είχε κάνει μέχρι τότε τηλεοπτικός σταθμός. Ακόμα και σήμερα προβάλλει στα κανάλια του 14 ώρες παιδικό πρόγραμμα την ημέρα, και μέχρι σήμερα δεν έχει να ανταγωνιστεί κανένα άλλο τηλεοπτικό δίκτυο. Το δίκτυο είναι και το μοναδικό στη χώρα που έχει ξένες παραγωγές, κυρίως από Μεξικό και ΗΠΑ. Στο SBT  προβάλλεται η κωμωδία «El Chavo” (στη Βραζιλία προβάλλεται με το όνομα Chaves) που σπάει τα νούμερα τηλεθέασης. Για πολλά χρόνια, οι σαπουνόπερες του Μεξικό, έκαναν την πρεμιέρα τους μέσα από το κανάλι, κυρίως κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν είχαν εκτοξευτεί στα ύψη τηλεθέασης οι σειρές του είδους. Ανάμεσα τους, πολλές που έχουμε δεί και σε ελληνικά κανάλια, όπως Carrosel, Παουλίνα, El Privelegio de Amar , Luz Clarita. Η πιο διάσημη ήταν όμως η τριλογία “Maria” (Maria Mercedes, Marimar, Maria la del Barrio). ! Ο Silvio Santos παρουσιάζει σήμερα το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» στο κανάλι που ο ίδιος απέκτησε…που τον έκανε δισεκατομμυριούχο αλλά και τον πιο διάσημο κι αγαπητό Βραζιλιάνο της χώρας.

11)Βρετανία Η κατάρρευση της στερλίνας έναντι του δολαρίου το 1976 έριξε τη Βρετανία σε μία οικονομική και πολιτική κίνηση. Η κυβέρνηση των Εργατικών προχώρησε στην ταπεινωτική κίνηση της προσφυγής στο ΔΝΤ (που μέχρι τότε βοηθούσε οικονομικά μόνο χώρες του τρίτου κόσμου) και ζήτησε δάνειο 2,3 δισ. στερλινών.

Όσο αφορά τα τηλεοπτικά δρώμενα της περιόδου, στις προτιμήσεις των Βρετανών τηλεθεατών υπήρχε μια ποικιλία από τηλεοπτικές σειρές και παραγωγές μεταξύ των οποίων το The Generation Game (Τηλεπαιχνίδι του BBC), Benny Hill Show (μια από τις διασημότερες βρετανικές κωμικές σειρές), Kojak (η αμερικάνικη αστυνομική σειρά με τον ελληνικής καταγωγής πρωταγωνιστή, Telly Savalas), George and Mildred (κωμική σειρά που πρωτοπροβλήθηκε το 1976 από το ITV), Miss World, και φυσικά ο διαγωνισμός της Eurovision. Ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι όχι μόνο παρακολουθούσαν με υψηλές θεαματικότητες τον μουσικό αυτό διαγωνισμό, αλλά εν μέσω κρίσης κέρδισαν και το πρώτο βραβείο το 1976, γεγονός που  επαναλήφθηκε με πολλές χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ. Επιπλέον, την ίδια περίοδο στην Βρετάνια κάνει την εμφάνιση του και ένα από τα πρώτα Reality Show, σε μία κάπως διαφοροποιημένη μορφή, το ‘One Man and His Dog’ το οποίο τα επόμενα χρόνια απόκτησε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης, με περισσότερους από 8 εκατομμύρια τηλεθεατές.