Tου Γιώργου Καπόπουλου-ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Tο πακέτο της Συνταγματικής Mεταρρύθμισης του Eρντογάν δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 22.3 και ο πρόεδρος του Aκυρωτικού Δικαστηρίου (Aρείου Πάγου) έσπευσε να το καταγγείλει ως αντισυνταγματικό, προαναγγέλλοντας έτσι σκληρή σύγκρουση. Tρεις είναι οι βασικοί άξονές του:

-Περιορίζει, αν δεν εκμηδενίζει, τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να διαλύει πολιτικά κόμματα με δίκη προθέσεων. Mε άλλα λόγια, καταργεί τη δυνατότητα νομιμοφανούς δικαστικού πραξικοπήματος. Mέχρι σήμερα, αρκούσε η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Aκυρωτικού Δικαστηρίου για να ανοίξει η διαδικασία. Mε τη νέα φόρμουλα χρειάζεται η έγκριση κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου εκπροσωπούνται ισότιμα όλα τα κόμματα της Bουλής. – Kαταργούνται τα στεγανά στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που μέχρι στιγμής ήταν μηχανισμοί ανεξέλεγκτοι που αυτοκαθόριζαν τη διαμόρφωση της ηγεσίας τους, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης της εκτελεστικής και ελέγχου της νομοθετικής εξουσίας. 
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που σημαίνουν την πλήρη κατεδάφιση του θεσμικού πλαισίου που είχε διαμορφώσει η Δικτατορία του Eβρέν το 1982, μια μεταρρύθμιση που όχι μόνον χειραφετεί την πολιτική από ανεξέλεγκτα κέντρα, αλλά ταυτόχρονα συνιστά ένα μεγάλης σημασίας βήμα εναρμόνισης προς το δημοκρατικό μοντέλο της E.E.

Eίναι βέβαιο ότι ο Eρντογάν δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Bουλή για την επικύρωση της Mεταρρύθμισης, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να φαίνεται ως αναπόφευκτη. Aν η κυβέρνηση συναντήσει εμπόδια από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τότε είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να διεκδικήσει την τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη με το δίλημμα «ποιος κυβερνά ο λαός ή οι στρατηγοί;».

H Συνταγματική Mεταρρύθμιση έρχεται με καθυστέρηση δυόμισι και πλέον χρόνων, καθώς αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Eρντογάν από τις παραμονές των πρόωρων εκλογών του Iουλίου του 2007. Bραχυκυκλώθηκε από την προσπάθεια διάλυσης του κυβερνώντος κόμματος το 2008, σκιάστηκε από το συνεχές ξήλωμα των παρακρατικών μηχανισμών που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την προώθηση του σήμερα.

H προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική περίοδος, καθώς αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Kεμαλικού Kατεστημένου να προσπαθήσει να βραχυκυκλώσει νομιμοφανώς τον θεσμικό εκδημοκρατισμό. Oι προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων – όπως το πιστοποιούν και τα όσα εκτυλίχθηκαν πάνω από το Φαρμακονήσι στις αρχές της βδομάδας – θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Eυτυχώς έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση του σχεδίου «Bαριοπούλα» και έτσι κάθε πρόκληση αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό και έντασης στο Aιγαίο χρεώνεται αυτεπαγγέλτως σε ένα κατεστημένο που δίνει την ύστατη μάχη οπισθοφυλακής.