Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τη χώρα μας αναμένεται να απασχολήσουν την Πέμπτη τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ την ιδία μέρα οι πρόεδροι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι θα ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου που ελήφθη η απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης. Η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο χορηγήσεων αναμένεται να διαμορφώσει ευνοϊκό πεδίο στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη. Το φόβο μετακύλησης των κερδοσκοπικών φαινομένων στην Πορτογαλία τονίζει ο Θόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη. Στην Αθήνα φτάνει πιθανότατα την Τετάρτη κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να συμβάλει στα τεχνικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσει την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Συνεδρίαση ΕΚΤ και Ευρωκοινοβουλίου


Ραντεβού την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη έχει δώσει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου εν μέσω ανησυχιών για την ελληνική οικονομία και την εκτόξευση της ανεργίας στο 10% μέσα στην ευρωζώνη.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 1%, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν θα θελήσουν να λάβουν μέτρα που θα ζημιώσουν τις οικονομίες των χωρών του νότου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να αποκαλύψει και λεπτομέρειες για την απόφαση του να δέχεται ως εγγύηση ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία και μετά τα τέλη του 2010.

Οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής θα περάσουν την ίδια ημέρα από το μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χερμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο θα εξηγήσουν στους ευρωβουλευτές τι προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Συνέντευξη Πάγκαλου


Στο μεταξύ, με συνέντευξη του στο σημερινό φύλο της Πορτογαλικής οικονομικής εφημερίδας Ζουρναλ ντε Νεγκόσιος ο Αντιπροέδρος της Ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποιεί : “Αν οι κερδοσκόποι δεν ανταποκριθούν στις εξελίξεις, η Ελλάδα ίσως χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό”.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα ίσως διασπαρθούν στην Ευρωζώνη εκτιμά ο Θόδωρος Πάγκαλος και ζητά από την Πορτογαλία να μην μείνει ουδέτερη στο θέμα της Ευρωστήριξης

“Είσαστε τα επόμενα θύματα. Ελπίζω να μην συμβεί και η αλληλεγγύη να επικρατήσει. Να βρούμε διέξοδο από αυτήν την κλιμάκωση (των επιτοκίων δανεισμού). Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, το επόμενο πιθανό θύμα θα είναι η Πορτογαλία”, τονίζει, ενώ τέλος χαρακτηρίζει λανθασμένη τη γνώμη που έχουν σχηματίσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για τον ελληνικό λαό.:

“Οι Έλληνες έχουν προβλήματα. Γιατί έχουν προβλήματα; Επειδή δεν εργάζονται αρκετά. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι έχουν καλό κλίμα, μουσική και ποτό και δεν είναι τόσο σοβαροί όσο οι Γερμανοί. Αυτό είναι γελοίο. Είναι μια ηθική, ρατσιστική προσέγγιση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 15%”.

Στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη και κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα έχει επαφές με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Θα ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συζητήσουν την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού.