Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου, Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Σκούζουν, ωρύονται και αγανακτούν – πολύ καθυστερημένα – πολλοί ψηφοφόροι και μη του ΠΑΣΟΚ αναρωτώμενοι: Μ’ αυτά τα οικονομικά, εξοντωτικά οικονομικά μέτρα τι σκατά αντιπροσωπεύει ιδεολογικά το «κίνημα»;

Δυστυχώς, και γι’ αυτούς και για όσους δεν το ψήφισαν ποτέ και για την Ελλάδα, το ερώτημα ετέθη πολύ καθυστερημένα: Είχαν τόσα και τόσα χρόνια μπροστά τους – με λίγη σκέψη και λίγη κρίση – να διαπιστώσουν ότι ήταν ένα μεγάλο τίποτα. Όταν το 1996, ο «καταλληλότερος» Κ. Σημίτης ανέβαινε τα σκαλοπάτια του Μεγάρου Μαξίμου, ο γράφων έκανε ετούτη τη θλιβερή πρόβλεψη, γράφοντας: «Ό,τι δεν μπόρεσαν οι Γερμανοί με την Γκεστάμπο και τα «Στούκας», το κάνουν τώρα με το… νέο Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο οι ξένοι εμφανίζουν ως νέο Μεσσία. Πρόκειται για το πιο μεγάλο και πιο επικίνδυνο εθνικό έγκλημα γιατί η κονιορτοποίηση και η άλωση της ψυχής του λαού οδηγεί ευθέως στον εθνικό θάνατο». Συνεχίζοντας και φιλοτεχνώντας την «ιδεολογία» του «κινήματος» έγραφα:
«Έχουμε, λοιπόν, απτό το αποκρουστικό παπανδρεϊκό σχήμα: προσωπολατρεία + αυθαιρεσία + χυδαιότητα + ανυπαρξία ή ατροφία θεσμών + παντοειδή ανομία = εθνικό θάνατο και ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό ευνουχισμό του λαού».

Προχωρώντας και αναδεικνύοντας την «ιδεολογική» του φυσιογνωμία κατέληγα, επισημαίνοντας τις διαδοχικές του μεταμορφώσεις: «Από τον μαρξιστικό σοσιαλισμό μεταμορφώθηκε σε σκέτο σοσιαλισμό και λίγο αργότερα ασπάστηκε την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία για να καταλήξει, προσεχώς σε ιδεολογία αγνώστου τύπου ρέπουσα μάλλον προς τις φασίζουσες αντιλήψεις και πρακτικές» (βλ. ολόκληρο εκείνο το κείμενο, το οποίο είχε τον τίτλο: «Η χυδαιότητα ως θεσμός του πολιτικού «μας» συστήματος», στα «Πολιτικά Θέματα» της 2/2/1966 – αναδημοσιεύεται και στο έργο μου: «Ο Λαϊκισμός στην Ελλάδα», εκδ. «Ergo», Αθήνα, 2002, σελ. 351-356).
Χαμένα λόγια και ανώφελες διώξεις μέσα στον ορυμαγδό της χυδαίας προπαγάνδας και του διαγκωνισμού των… ιδεολόγων πάσης αποχρώσεως να κάνουν καριέρα, να τα οικονομήσουν και να ζήσουν ζωή χαρισάμενη. Και αυτοί μεν ξανά προς τη δόξα τραβούν και πάλι τα οικονομούν, ενώ οι αντιστεκόμενοι πεινούν!

Αυτοί που υποτίθεται αναζητούν το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ πότε θα επιχειρήσουν το ιδεολογικό και πολιτειακό άλμα της αποχλωροφορμίασης;

Άντε ρε Έλληνες. Βάλτε επιτέλους το ταριχευμένο μυαλό να δουλέψει λίγο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ