Μία ευρεία «συμμαχία» εταιρειών από τον χώρο της τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Google και η Microsoft καθώς και πολιτικές ομάδες, δήλωσε την Τρίτη ότι θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο για την ενίσχυση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ψηφιακής πληροφορίας από τις έρευνες των αρχών.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των εταιρειών, στόχος είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι χρήστες μεταθέτουν τα προσωπικά τους αρχεία από τους υπολογιστές τους σε διαδικτυακούς servers που λειτουργούν μεγάλες εταιρείες. Στα βασικά αιτήματα τους περιλαμβάνεται η έκδοση εντάλματος έρευνας από τις διωκτικές αρχές προτού προχωρήσουν σε έλεγχο των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων και άλλων αρχείων των χρηστών, αλλά και η προστασία των δεδομένων γεωγραφικού προσδιορισμού που συγκεντρώνουν πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από πολλά smartphones. 

Στελέχη των εταιρειών ανέφεραν ότι επιδιώκουν αναθεώρηση του ισχύοντος νόμου περί ιδιωτικότητας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που ψηφίσθηκε το 1986, σχεδόν μία δεκαετία προτού το Διαδίκτυο γίνει mainstream μέσο. Παραδέχθηκαν πάντως ότι κάποιες από τις προτάσεις θα συναντήσουν αντιδράσεις τόσο από τις δικαστικές αρχές όσο και από μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να εκδίδουν ένταλμα έρευνας προτού συλλέξουν στοιχεία όπως μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φωτογραφίες και άλλα ηλεκτρονικά αρχεία που αποθηκεύονται σε υπηρεσίες όπως το Gmail, το Flickr και το Facebook. Παράλληλη προστασία θα απολαμβάνουν και πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες που έχουν επισκεφτεί οι πολίτες και που βρίσκονται στη διάθεση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Οι υποστηρικτές αυτών των αλλαγών δηλώνουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία έχει στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. Πολλοί πάντως είναι προετοιμασμένοι να συναντήσουν αντίσταση στις προτάσεις τους. Πριν από μερικούς μήνες, δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρηματολόγησαν σε δικαστήριο ότι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων έχουν εγκαταλείψει αυτοβούλως την ιδιωτικότητα του γεωγραφικού προσδιορισμού τους, από τη στιγμή που παραχωρούν αυτή την πληροφορία στους πάροχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

«Δεν περιμένουμε άμεση εφαρμογή όσων προτείνουμε», επεσήμανε ο Τζιμ Ντέμσι, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής στο Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας. «Είναι όμως ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση». Ο γερουσιαστής των Δημοκρατιών, Πάτρικ Λίχι, χαιρέτισε την κίνηση και τις προτάσεις και σκοπεύει να πραγματοποιήσει συναντήσεις για το θέμα. «Αν και το ζήτημα εύρεσης της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας στον 21ο αιώνα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, είναι ξεκάθαρο ότι ο ομοσπονδιακός νόμος ηλεκτρονικής ασφάλειας δεδομένων είναι ξεπερασμένος», ανέφερε στην ανακοίνωση που δημοσίευσε.

Επιπλέον, κάποιοι αναλυτές ελπίζουν ότι το Κογκρέσο δεν θα ευθυγραμμιστεί απλά με τις προτάσεις της συμμαχίας των εταιρειών, αλλά ότι θα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. «Χρειαζόμαστε ακόμη κάποιοι βαθμό προστασίας ενάντια στην χρήση ιδιωτικών στοιχείων για εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε ο Μαρκ Ρότενμπεργκ, διευθυντής του Κέντρου Ιδιωτικότητας Ηλεκτρονικών Στοιχείων.

www.kathimerini.gr