Οι εξελίξεις στη χώρα παρακολουθούνται με ανησυχία από την Τουρκία.Σχηματίστηκαν μονάδες χειρισμού κρίσεως στην Πρεσβεία της Τουρκίας στο Μπισκέκ και στην Αγκυρα.Στη γραπτή ανακοίνωση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ανησυχία και εκφράστηκε η λύπη από τις απώλειες.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ περί των γεγονότων στο Κιργιστάν

Οι εξελίξεις στη χώρα παρακολουθούνται με ανησυχία από την Τουρκία.Σχηματίστηκαν μονάδες χειρισμού κρίσεως στην Πρεσβεία της Τουρκίας στο Μπισκέκ και στην Αγκυρα.Στη γραπτή ανακοίνωση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώθηκε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ανησυχία και εκφράστηκε η λύπη από τις απώλειες. «Παρόλο που οι πολίτες μας δεν επηρεάστηκαν από τα γεγονότα που ξέσπασαν στο Κιργιστάν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν κινδυνεύει η ασφάλεια τους, η πρεσβεία μας στο Μπισκέκ προειδοποίησε όλους του πολίτες μας να είναι σε επιφυλακή».Σημειώθηκε επίσης ότι από τους Κιργίσιους αρμοδίους της Τουρκικής Πρεσβείας στο Μπισκέκ ζητήθηκε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των τουρκικών οργανισμών και ιδρυμάτων στη χώρα.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κιργιζία και πάλι.«θεωρούμε το Κιργιστάν ως μια πολύ σημαντική και φιλική χώρα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα και την ευημερία του Κιργιστάν. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και της σταθερότητας στην Κιργιζία για άλλη μια φορά. ” “Υπάρχει ένας αριθμός τούρκων πολιτών και τουρκικών επιχειρήσεων στην Κιργιζία, η ευημερία τους είναι πολύ σημαντική για εμάς. Τόσο η τουρκική πρεσβεία στο Μπισκέκ όσο και το τουρκικό Υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούν απο κοντά τις εξελίξεις. Η πρεσβεία και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των τούρκων πολιτών και των επιχειρήσεων ».

Η κοινότητα ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ καταστράφηκε
Σημαντικές ήταν οι καταστροφές που υπέστη η κοινότητα FETULLAH Gulen καθώς «πολλά καταστήματα στην πόλη, εμπορικά κέντρα και άλλα κτίρια ιδιοκτησίας της λεηλατήθηκαν.

Ας θυμηθούμε την Διεθνή δράση της Κοινότητας του ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ
Μετά την καταδίκη του το ’99 εγκαθίσταται στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και συνεχίζει τη διεθνή δράση του। Δημιουργεί περισσότερα από 300 ιδιωτικά (ισλαμικά) σχολεία στην Τουρκία και άλλα 200 στο εξωτερικό, φοιτητικές εστίες, ιατρικά κέντρα, φροντιστήρια για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, μορφωτικά κέντρα, φιλανθρωπικές οργανώσεις, εξαγοράζει εφημερίδες (η Zaman έχει ειδικές εκδόσεις σε Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Αυστραλία), τηλεοράσεις και μία ιστοσελίδα σε 22 γλώσσες। Επισήμως το κίνημά του ακολουθούν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι και είναι αυτοί που με την ψήφο τους πέρυσι σε μία διοργάνωση του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy» και του βρετανικού «Prospect» τον κατέταξαν πρώτο στη λίστα μεταξύ των 100 πιο σημαντικών στοχαστών.Ωστόσο το κίνημα Γκιουλέν έχει κατηγορηθεί για πολιτικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Ασία και διασυνδέσεις με τη CIA και τον Σόρος. Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ έχει καταγγείλει ότι οι επίδοξοι δολοφόνοι του ανήκαν στο κίνημα Γκιουλέν, ενώ τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν λάβει μέτρα κατά των δραστηριοτήτων του κινήματος είτε κλείνοντας σχολεία είτε απαγορεύοντας τη δράση του.Οι αμερικανικές αρχές είχαν επανειλημμένως προσπαθήσει να τον απελάσουν και μάλιστα επικαλούνταν στοιχεία ότι η οργάνωσή του χρηματοδοτούταν από σκοτεινά κέντρα της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Ωστόσο το 2008 του παραχωρείται «πράσινη κάρτα» και δεν είναι λίγοι όσοι πίσω από τη στάση αυτή βλέπουν παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών. Οι σχέσεις του με τον Γιασίν αλ Καντί αποτελούν ακόμη ένα σκοτεινό σημείο. Ο Γκιουλέν εκπροσωπεί όμως με τη δράση και τις θέσεις του την εναλλακτική πρόταση για το μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό το ήπιο και μετριοπαθές Ισλάμ, το οποίο μπορεί να συμβιώνει με τις δυτικές αξίες και η Ουάσιγκτον φέρεται να το βλέπει ως μοντέλο στην αντιπαράθεση με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
TRT,FIRATNEWS

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_2904.html#ixzz0kdxCIaTu