ΕΛΑΦΡΑ ΣΤΡΟΦΗ έκανε ο αρχηγός των Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, δηλώνοντας λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Αθήνας και Αγκυρας για διμερείς συνεργασίες και νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα για το Αιγαίο. Ο κορυφαίος στρατηγός της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Τουρκία «πάντα θα προστατεύει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο». Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ποτέ δεν είχαμε σκοπό να δημουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε τεχνητές κρίσεις». Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα τουρκικά F-16 πετούν χωρίς οπλισμό κατά τις «περιπολίες» τους στο Αιγαίο, πως η τουρκική πλευρά ζητά «καλή θέληση, συντονισμό και συνεργασία» και ότι είναι τα ελληνικά αεροσκάφη που πετούν οπλισμένα.

Αν και οι δηλώσεις του τούρκου στρατηγού απηχούν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για το Αιγαίο, στην Αθήνα εκτιμώνται ως «ηπιότερες» σε σχέση με το παρελθόν και επίσης ενδεικτικές του μεταβατικού σημείου στο οποίο βρίσκονται αυτήν την ώρα οι σχέσεις του στρατού με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα θεωρεί πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα είναι κατά τους επόμενους μήνες κρίσιμες και σε μεγάλο βαθμό αυτές που θα κρίνουν και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το επόμενο μεγάλο τεστ του τούρκου πρωθυπουργού είναι το πακέτο συνταγματικής μεταρρύθμισης που προσπαθεί να περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και το οποίο θίγει άμεσα εξουσίες του στρατού και των δικαστών.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο, αλλά αυτές δεν αφορούν τα άρθρα που αναφέρονται στη δομή του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και στο δικαίωμά του να αποφασίζει για το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, άρθρα ιδιαίτερα σημαντικά. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο στρατός έχει προτείνει αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τις διώξεις εναντίον στρατιωτικών και συγκεκριμένα στην επιδίωξη της κυβέρνησης Ερντογάν να μπορούν να δικάζονται οι στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια.

TA NEA