TOY ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

Ομιλητής στο ίδιο πάνελ με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και της Βουλγαρίας, καθώς και με τον προεδρεύοντα του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης θα είναι ο Νίκολα Γκρούεφσκι, στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28-30 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε επισήμως την πρόσκληση των διοργανωτών για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πάνελ με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Τι θα βρούμε μπροστά μας». Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πώς θα εξελιχθούν οι προσπάθειες του ειδικού μεσολαβητή για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, αφού δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι επίκειται παρουσίαση νέας πρότασης εντός του Απριλίου.

Η προσπάθεια του κ. Νίμιτς σκοντάφτει αυτήν την ώρα στην άκαμπτη στάση των Σκοπίων, καθώς η ηγεσία της γειτονικής χώρας εμμένει στη θεωρία της διπλής ονομασίας και δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αρμόδιοι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος από το Δεκέμβριο, όταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ζήτησε από τα Σκόπια να συνεργαστούν, ώστε να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση εντός του τρέχοντος εξαμήνου της ισπανικής προεδρίας.

Η προεδρία

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται οι υποψίες της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βαφτίζοντας «μακεδονική» την προεδρία τους, οι Σκοπιανοί προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε προ νέας σύγκρουσης, με τον Γκεόργκι Ιβανόφ και τον Αντόνιο Μιλόσοσκι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά χτες. «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και μακεδονικό έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι ισχυρίστηκε ότι «το πρόθεμα “μακεδονική” σχετίζεται με τα ζητήματα ταυτότητας και αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς, του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας».

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη προειδοποιήσει (μέσω του υπουργείου Εξωτερικών) ότι θα παρέμβει σε όλα τα επίπεδα και θα αποτρέψει το παιχνίδι στην πλάτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

agelioforos.gr