«3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 και μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%), ανάλογα με τα ειδικά προσόντα ή τις ειδικές συνθήκες απασχόλησης, στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, στον Διοικητή και στον Πρόεδρο ΝΠΔΔ και μέχρι του διπλάσιου του ορίου της παρ. 1, στον Πρόεδρο ή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΝΠΙΔ».

Μ’ αυτήν την λιτή διάταξη σε μια πρωταπριλιάτικη εγκύκλιο, ο υπουργός οικονομικών επιτρέπει την υπέρβαση του “ανυπέρβλητου” ορίου των 5.981,40 ευρώ μεικτών (καθαρά γύρω στις 4.200 ευρώ) κατά ,

– 20% για προέδρους και διευθύνοντες ανεξάρτητων αρχών και ΝΠΔΔ

– 100%, δηλαδή το διπλάσιο, σε πρόεδρους και διευθύνοντες ΝΠΙΔ, δηλαδή τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (τύπου ΔΕΗ) και άλλα περίεργα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου (που αρχίζουν από την ΕΡΤ και φτάνουν σε ερευνητικά κέντρα)

Το αιτιολογικό ? ανάλογα με τα ειδικά προσόντα ή τις ειδικές συνθήκες απασχόλησης. Ποιος το κρίνει ¨? ο ενδιαφερόμενος φυσικά, ο υπουργός που τον έβαλε και ο υπουργός οικονομικών που πρέπει να συνυπογράψει. Όχι και το opengov ….Τα Blogs ούρλιαξαν, όχι όλα, και φυσικά οι τίτλοι ήταν ανάλογοι.

ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ…Ντροπή και αίσχος… Για τους “δικούς” λεφτά υπάρχουν, μόνο του κοσμάκη ξέρουν να πίνουν το αίμα.. Ενώ παίρνουν για το σύνολο του Ελληνικού λαού σκληρά μέτρα κατ’ επιταγή του Δ.Ν.Τ., την ίδια στιγμή διπλασιάζουν τούς μισθούς των Προέδρων …

Όσο περίεργο κι αν φανεί δεν συμφωνούμε με την γενίκευση του γνωστού παραμυθιού των golden boys. Όχι γιατί δεν υπάρχουν σκανδαλώδεις περιπτώσεις. Όχι γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις και πρακτικές που σοκάρουν. Ούτε γιατί οι υψηλές αποδοχές των πρόεδρων και διευθυνόντων δικαιολογούνται σ όλες τις περιπτώσεις. Αλλά γιατί το θέμα golden boys, που ανακάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, είναι απόλυτα παραπλανητικό, ψευδεπίγραφολαϊκίστικο. Ας το δούμε λίγο ψύχραιμα. και

Ας πάρουμε τον πρόεδρο της ΔΕΗ, επιχείρηση  που σε προηγούμενο σχόλια έχουμε επικρίνει για λόγους που συνιστούν πραγματικό σκάνδαλο στην λειτουργία της : τον τριτοκοσμικό τρόπο που αντιμετωπίζει το κοινό της. Αν ο κ. Ζερβός πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ αμείβεται μ’ αυτήν την διάταξη και παίρνει ως μεικτά 2 φορές το όριο δηλαδή 5.981,40Χ2 ήτοι 11.962,80 ευρώ μεικτά. Όπως συνήθως θα πληρωθεί με την παρακράτηση τύπου επιχειρηματικής αμοιβής (γύρω στο 36 % με χαρτόσημα κλπ) ο κ. Ζερβός καθαρά θα λάβει γύρω στα 7600 ευρώ.

Που ακριβώς είναι το σκάνδαλο ? Ο κ. Ζερβός είναι δεν είναι ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρει εδώ, πριν οριστεί στη ΔΕΗ ήταν μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (REN21) και μέλος του συμβουλευτικού οργάνου (Forum) της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών (DG TREN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο.

Θα κληθεί να παίξει ρόλο στα μεγάλα συμβόλαια της ΔΕΗ, να πάρει και να εισηγηθεί αποφάσεις ανάμεσα σε τεραστία συμφέροντα ντόπια και ξένα, θα ασκήσει εργασιακή πολιτική σ ένα δύσκολο χώρο και θα δεχτεί πιέσεις από κάθε είδους δυνάμεις. Αποκλείεται στη θέση που είναι να μην εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και είναι σε ηλεκτρική καρέκλα στο πρώτο black-out οργανωμένο η τυχαίο, στην πρώτη απεργία της ΓΕΝΟΠ, στην πρώτη αλλαγή υπουργού αλλά και στην πρώτη ανάγκη του υπουργού να δώσει ένα θύμα στον τύπο. στα συνδικάτα στην κοινή γνώμη. Γιατί έτσι είναι οργανωμένος ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα.

Και είναι η αμοιβή του αν πάρει 7500 ευρώ σκάνδαλο ? Ας τα πάρει τότε ως μίζες !!! Η αίσθηση του μέτρου, της αξιοκρατίας, του συγκρίσιμου έχει χαθεί από τον δημόσιο βίο με υπαιτιότητα του πολιτικού συστήματος.

Σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε θέσεις γραμματείας, σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, παίρνουν τρεις  και τρεισήμισι χιλιάδες καθαρά το μήνα, χωρίς να παράγουν τίποτα και χωρίς να δουλεύουν. Ότι ανύπαρκτοι διευθυντές και συνδικαλιστές παίρνουν τέσσερα, πέντε και έξι χιλιάρικα το μήνα, σε οργανισμούς που αναρωτιέται κάνεις τι παράγουν.

Σκάνδαλο είναι ότι σε πολλές ΔΕΚΟ οι διοικητές τους εμφανίζονται στη λίστα της μισθοδοσίας κάτω από δεκάδες υφιστάμενους τους, πράγμα αρκετά συχνό σε ΔΕΚΟ μεταφορών.

Σκάνδαλο είναι ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού και σ’ αυτό του κύριου Δρούτσα  γίνονται κομπίνες με επιδόματα μετακίνησης από το εξωτερικό για να δοθούν σε ημέτερους μισθοί 12000 ευρώ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί αυτοί οι υπάλληλοι πρέπει να πληρωθούν καλυτέρα από τον κ. Ζερβό

Και για να μην μας αντιτείνουν ως μόνο σκάνδαλο αναφέρουμε μισθούς εργαζομένων να παραθέσουμε ακόμα μερικά πραγματικά σκάνδαλα

Πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι ενώ στη Βουλή η εξεταστική υποτίθεται ότι ψάχνει τα της SIEMENS στον ΟΣΕ, ο κ. Ρέππας χωρίς καμία επανεξέταση του επενδυτικού του ΟΣΕ που θα “εξυγιάνει”, ανακοινώνει σαν πρώτο σιδηροδρομικό έργο του ΕΣΠΑ την συνέχιση της αμαρτωλής σύμβασης που προκηρύχτηκε από τον κ Βαρελή, υπογράφηκε από τον κ. Λιάπη το 2005, δεν εκτελέστηκε ακόμα ενώ ήταν να παραδοθεί σε λιγότερο από δυο χρόνια. Κόστος 160 εκ. ευρώ και ο κ. Ρέππας ανακοινώνει άλλα 100 εκ. σαν συνέχεια αλλά για αυτό δεν μας μιλά κάνεις … Ταυτόχρονα αποπέμπει από το ΔΣ του ΟΣΕ συνδικαλιστή που κατήγγειλε τα παραπάνω ως μάρτυρας της εξεταστικής και αυτό περνά επίσης στα ψιλά…

Πραγματικό σκάνδαλο είναι όταν η κ. Μπιρμπίλη υπέρ-επιδοτεί μέσω της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος την Ισπανική IBERDROLA και τους ντόπιους εκπρόσωπους της, αναστέλλοντας παράλληλα όλες τις προτάσεις Ελληνικών εταιρειών για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Όταν προετοιμάζει επίσης το έδαφος για την επιδότηση της καύσης σκουπιδιών ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που θα αναλάβουν οι συνήθεις ύποπτοι…

Πραγματικό σκάνδαλο είναι οι καταγγελθέντες διορισμοί υποδίκων ως γενικών επιτρόπων του  υπουργείου οικονομίας, ως πρόεδρων οργανισμών επιβλεπόμενων φορέων στο περιβάλλον της κυρίας Κατσέλη. Αλλά αυτά πέρασαν στα ψιλά των blogs, δεν απήλαυσαν της δημοσιότητας των καθημερινών εφημερίδων και φυσικά δεν αξιώθηκαν απάντησης από τους φρουρούς της διαφάνειας..

Όταν μας λένε για golden boys γενικά και όχι συγκεκριμένα, τότε γίνονται οι μεγάλες κομπίνες. Συνήθως από, η με την συμμετοχή, των γενικά καταγγελλόντων.

Ίσως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δίκιο στην εγκύκλιο αυτή..Αλλά αυτό είναι προς κρίση κατά περίπτωση. Το θέμα είναι ότι γενικεύσαμε μεν τις καταγγελίες για golden boys αλλά συγκεκριμένα δεν διώχθηκε κάνεις, έτσι η γενίκευση έγινε πανάκεια, απάτη και παραπλάνηση.

Η εγκύκλιος αυτή με σοκάρει πολύ λιγότερο από το γεγονός ότι έκανε τις ίδιες ποσοστιαίες περικοπές στον εργαζόμενο των χιλίων ευρώ και σ αυτόν τον πέντε και έξι χιλιάδων. Και αυτό σχεδόν εμφανίστηκε ως μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης. Ας πληρωθεί ο κ. Ζερβός 12000 μεικτά, ας πάρει επτά χιλιάδες και ας του γίνει ποσοστιαία περικοπή δυο και τρεις  φορές μεγαλύτερη από αυτήν του εργαζόμενου των 1500 ευρώ. Η πολιτική αυτή θα επέτρεπε την μη περικοπή για τους  εργαζόμενους των 1000 ευρώ και τούς συνταξιούχους των 500. Αλλά όταν επί έξι μήνες ξυνόμαστε, φτάνουμε στο τέλος να λέμε 7% περικοπή στους πάντες …Ελλάς το μεγαλείο σου ….

Περαστικά μας αλλά θα επανέλθουμε στο παραμύθι με μια αποκλειστική πληροφορία που για νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία του κ. Σχοινιωτάκη, Γενικού Επίτροπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά την δημοσίευση της παραπάνω εγκυκλίου του υπουργού οικονομικών.

sxolioblog