Του Γιάννη Δαραβίγκα,

Η Ουγγρική Πολιτική Ένωση (Fidesz), το δεξιό κόμμα της Ουγγαρίας, πέτυχε θριαμβευτική νίκη στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας εξασφαλίζοντας  το 2/3 των εδρών στο Κοινοβούλιο,  263 έδρες σε σύνολο  386. Οι σοσιαλιστική κυβέρνηση υπέστη μεγάλη ήττα, εξασφαλίζοντας στο νέο Κοινοβούλιο μόλις 59 έδρες, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Jobbik πέτυχε θριαμβευτική είσοδο στο ουγγρικό κοινοβούλιο με 47 έδρες και ανεδείχθη ως η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.  Ο κ. Viktor Orban ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε υποσχεθεί προεκλογικώς συνταγματική αναθεώρηση και το τέλος της περιόδου που οδήγησε τους πολίτες στην φτώχεια και την απόγνωση.

Η Ουγγαρία και  το Δ.Ν.Τ.

Όπως είναι γνωστό, η  Ουγγαρία δανείστηκε τον Οκτώβριο του 2008, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση 20 δις ευρώ για να αποφύγει την πτώχευση. Ένα μήνα περίπου πρό των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια της ανά την υφήλιο περιοδείας του, προς ανεύρεση δανεικών, επισκέφθηκε και την Ουγγαρία. Αν και δεν έγινε γνωστό ποιοι ήταν οι λόγοι της επίσκεψης αυτής, έχω την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να μάθει από πρώτο χέρι την εξέλιξη της σοσιαλιστικής προεκλογικής μάχης.

Σκέφτηκα λοιπόν να ασχοληθώ σήμερα με την Ουγγαρία, διότι η  περίπτωσή της έχει αρκετά ομοειδή ποιοτικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και μπορεί κάποιος να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα, ενδεχομένως δε και να σχηματίσει μία εικόνα για το μέλλον. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του πως θα μπορέσει να περάσει αλώβητος την κρίση ή εν πάση περιπτώσει πως θα έχει τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες. Η Ουγγαρία πάντως δεν θα του έδωσε κουράγιο, αλλά ούτε και διδάγματα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι εκεί που υπάρχουν επεμβάσεις του Δ.Ν.Τ. εκτός από τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη επέρχονται σημαντικές αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό. Έτσι ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης είχε τεθεί εδώ και καιρό σε συναγερμό, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη του Δ.Ν.Τ. στην χώρα μας.

Με το βλέμμα προς τις εκλογές

Μετά την επίσημη εγκατάσταση του ταμείου στα υπουργεία, ως ελεγκτικού μηχανισμού σε πρώτη φάση και ως διοικητηρίου στην συνέχεια, μας βομβαρδίζουν με «ενημερωτικές» εκπομπές και άρθρα για τις δήθεν ανώδυνες, αλλά και ευεργετικές επιπτώσεις της ανάμειξής του στην οικονομία μας. Σε επιβεβαίωση των ανωτέρω, παρατήρησα ότι δειλά-δειλά άρχισαν τις τελευταίες ημέρες να κάνουν την εμφάνισή τους και ορισμένα δημοσιεύματα κάποιων καταγέλαστων πληρωμένων κονδυλοφόρων της εξουσίας με τίτλους όπως:  « Στην Ρουμανία, ο πρόεδρος που οδήγησε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ.  κέρδισε ξανά τις εκλογές» κλπ. Είναι σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου αφού παρέδωσε την καυτή πατάτα της οικονομίας μας στα χέρια των νέων κηδεμόνων της Ελλάδος, χωρίς προηγουμένως να δοκιμάσει με κάθε δυνατό τρόπο να βγάλει την χώρα από το τέλμα, θα στρέψει την προσοχή στην πολιτική επιβίωσή του. Τα Μ.Μ.Ε. ήταν, είναι και θα παραμείνουν το εφεδρικό όπλο του πρωθυπουργού στην προσπάθειά του αυτή. Όμως ας κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας, ότι το πρώτο πιστόλι που είχε «πάνω στο τραπέζι» στις δήθεν διαπραγματεύσεις του για την σωτηρία της οικονομίας μας, τελικώς εστράφη εναντίον της Ελλάδος. Έχω την αίσθηση ότι και το εφεδρικό πιστόλι που έχει για την σωτηρία του ιδίου αλλά και του κόμματός του, τελικώς θα στραφεί εναντίον του.