Με την δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την οργή και τον θυμό του για τα όσα δραματικά συνέβησαν σήμερα στην Αθήνα. Η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.

Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.

Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά.

 


Έκκληση Παπανδρέου για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, με αφρμή τον άδικο χαμό των τριών νέων ανθρώπων, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι “Είναι ώρες ευθύνης  για όλους, για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής και της ζωής των συμπολιτών μας, της αξιοπιστίας της Ελλάδας, της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Το δικαίωμα διαδήλωσης είναι αναφαίρετο. Άλλο διαμαρτυρία κι άλλο δολοφονία όμως. Είναι ώρα ευθύνης για όλου”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “Κανείς δεν έχει δικαιώμα να παίζει με τις τύχες των πολιτών”.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, είπε το ΝΑΙ στην σύγκληση των πολιτικών αρχηγών,  καλώντας  όλους “να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας και την υπευθυνότητά μας, μακριά από αυτοαναγορευόμενους υπερασπιστές του Λαού. Ως σύστημα, δηλαδή, Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, στο οποίο πιστεύουμε και εμείς και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “Οι πολιτικές διαφωνίες δεν πρέπει να συγχέονται με τις εθνικές ευθύνες”. 

Το ΚΚΕ κατήγγειλε  μηχανισμούς προβοκάτσιας που έχουν στόχο τη “συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής”. Με δηλώσεις της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι την ώρα που το ΠΑΜΕ ήταν στη Βουλή “εκεί ήταν χρυσαυγίτες, γνωστοί άγνωστοι που από το 1994 είχαν κάψει το Πολυτεχνείο και ήταν εκεί μια ομάδα και έλεγε όντως «να καεί, να καεί η Βουλή» και πήγαμε, τους αφοπλίσαμε, τους πήραμε και τα δυο κοντάρια που είχαν με τη σημαία του ΠΑΜΕ. Τους καταγγείλαμε, έγιναν αλυσίδες και όση ώρα ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο” και συνέχισε “ίσως αυτοί που ήταν έξω από τη Βουλή, δεν ξέρω αν έχουν δεσμούς αίματος μόνιμους ή προσωρινούς με τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά ειλικρινά  ο κ. Καρατζαφέρης παίζει το ρόλο του προβοκάτορα σε διατεταγμένη υπηρεσία, για να επιβάλει ό,τι επιβάλει.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ., Αστέριος Ροντούλης σε παρέμβασή του στη Βουλή ανέφερε σχετικά: “τα σημερινά γεγονότα επέφεραν στη χώρα μας ένα διπλό πλήγμα: Χτυπήθηκε η δημοκρατία, κάποιοι την έπληξαν με τα λεγόμενά τους στην αίθουσα και το δεύτερο οικονομικής φύσεως. Γιατί έχει καταγραφεί ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός προς αποφυγήν. Κάποιοι που κήδονται των συμφερόντων των εργαζομένων, ας το λάβουν και αυτό υπόψιν. Εμείς λέμε όχι στις δυνάμεις το χάους, ναι στις δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης”.

Με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε “την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο τριών εργαζομένων, συμπολιτών μας. Συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα μιας ωμής δολοφονικής ενέργειας. Εκεί οδηγεί η ανεξέλεγκτη βία, εκεί οδηγεί η πολιτική ανευθυνότητα.

Ξέρετε ότι, είναι ώρες ευθύνης για όλους. Περνά δύσκολες ώρες η πατρίδα και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής αυτής της χώρας και της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι ώρα ευθύνης για την προάσπιση της αξιοπιστίας, της εικόνας της χώρας, της Ελλάδας, διεθνώς. Τώρα που δεχόμαστε απειλή, που δεχόμαστε επίθεση από τις διάφορες αγορές και κερδοσκόπους.

Τις ευθύνες αυτές καλούμαστε να τις αναλάβουμε όλοι. Κανένας δεν  μπορεί να κρύβεται αυτές τις στιγμές. Η Κυβέρνηση συμμερίζεται τα αισθήματα των συνανθρώπων μας, τα συναισθάνεται, συμπάσχει με την αντίδραση του κάθε συνταξιούχου που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, του κάθε εργαζόμενου που βλέπει να μειώνονται οι αποδοχές του.

Για κανέναν δεν ήταν ευχάριστες αυτές οι αποφάσεις. Συμπάσχουμε με την κάθε οικογένεια που βλέπει να ανατρέπονται ακόμα και τα σχέδιά της για το μέλλον. Αλλά αυτό το κάναμε για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον που πιθανώς να μην υπήρχε, αν δεν παίρναμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.

Γιατί το ξέρετε πολύ καλά όλοι σας, όλοι σας και ο καθένας σας ατομικά, ότι κάτω από το βάρος της ανάγκης, κάτω από το βάρος των δύσκολων συνθηκών που ζει η χώρα μας διεθνώς, πήραμε αποφάσεις υπεύθυνες, δύσκολες, για να σώσουμε τη χώρα, για να σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, διότι ήταν δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις.

Για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, να σωθούν καταθέσεις, κόπος ετών, οικογενειών, νοικοκυριών, εργαζομένων. Ξέρετε πολύ καλά, ότι γι’ αυτό τον λόγο λάβαμε αυτές τις αποφάσεις.

Η άλλη λύση ήταν μία, ήταν η πτώχευση της χώρας και μαζί και των πολιτών, των Ελλήνων και των Ελληνίδων, των νοικοκυριών. Κι αυτό δεν θα άγγιζε κάποιους πλουσίους, θα άγγιζε τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο που σήμερα πράγματι πάσχει. Αυτό το σενάριο ήταν τόσο υπαρκτό, όσο και εφιαλτικό.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα και έχουμε παλέψει, και έχει παλέψει η Παράταξή μας, για το δικαίωμα να ζούμε στη δημοκρατική Ελλάδα. Και ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει.

Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα στη βία. Και μάλιστα, στη βία που οδηγεί στη δολοφονία συμπολιτών μας.

Και ξέρετε ότι η βία καλλιεργεί βία.

Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία.

Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο. Όμως τρεις οικογένειες ζουν το δράμα τους χωρίς λόγο, χωρίς καμία σχέση με «επιτήρηση» και «επιτηρητές».

Σε αυτούς που σήμερα θρηνούν τα τρία παιδιά λέμε ότι, οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Δεν μπορεί να έχουν καμία κάλυψη, καμία άμεση ή και έμμεση πολιτική υποστήριξη. Και είναι ανάγκη όλοι ανεξαιρέτως να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας.

Και ξέρετε πολύ καλά ότι οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών δεν βοήθησαν, ότι δήθεν η χώρα βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς ή ότι αμφισβητείται το Σύνταγμα και η νομιμότητα του Συντάγματος. Ξέρετε πόσο αυτά νομιμοποιούν σε συνειδήσεις πολιτών την ίδια τη βία.

Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στείλουμε με μια φωνή ένα μήνυμα ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, δημοκρατικής ευθύνης και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη.

Κάποιοι κρύβονται, δυστυχώς, πίσω από την αίσθηση ευθύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση, η οποία επωμίζεται, πράγματι, αποφάσεις δύσκολες για λόγους ανάγκης, εθνικής ανάγκης, σωτηρίας του τόπου. Αποφάσεις, ακριβώς για να προστατέψουμε τα βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις τύχες της πατρίδας και των πολιτών.

Κανένας δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Είναι ώρες ευθύνης. Θα έπρεπε να είναι και ώρες συναίνεσης.

Κανείς μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Φυσικά, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή να συζητήσουμε γι’ αυτές. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα για να αλλάξει επιτέλους πορεία η χώρα. Και μπορεί να αλλάξει. Να κάνουμε μια νέα αρχή. Και κανείς δεν δικαιούται να απαντά με γενικότητες, υπεκφυγές και πολύ περισσότερο με πράξεις βίας.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν και τις δικές τους. Και θεωρώ ότι η ακυρωθείσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες και θα πάρω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να συγκληθεί, ακριβώς για να δώσουμε το μήνυμα ότι ναι μεν μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά σε βασικά ζητήματα Δημοκρατίας και απέναντι στη βία έχουμε μια ενωμένη φωνή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, Α. ΣΑΜΑΡΑ

«Ζούμε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κρίσιμες στιγμές. Θέλω, πρώτα, να εκφράσω τη συντριβή μου και την οδύνη της Παράταξής μας, για τα αθώα θύματα του φανατισμού και της τυφλής βίας. Αυτό που συνέβη δείχνει, όχι μόνο ότι τα ακραία στοιχεία τρομοκρατούν το Λαό, αλλά και τον δολοφονούν. Είμαστε εδώ όλες οι παρατάξεις για να εκφράσουμε τη βούλησή μας για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας, που λειτουργεί με βάση θεσμούς και κανόνες.

Σας καλώ, λοιπόν, να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας και την υπευθυνότητά μας, μακριά από αυτοαναγορευόμενους υπερασπιστές του Λαού. Ως σύστημα, δηλαδή, Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, στο οποίο πιστεύουμε και εμείς και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Από κοινού να σηκώσουμε το ανάστημά μας.

Διαφορές μπορεί να υπάρχουν, ναι.

Στη Δημοκρατία υπάρχει χώρος για διαφωνία, ναι.

Στη Δημοκρατία υπάρχει χώρος για διαμαρτυρία, ναι.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει, όμως, χώρος για βία.

Άλλο, λοιπόν, οι πολιτικές διαφωνίες και άλλο οι εθνικές μας ευθύνες.

Ας αποκρούσουμε, λοιπόν, εκείνους που θέλουν να καθυποτάξουν τη λαϊκή κυριαρχία σε εξωθεσμικές επιδιώξεις. Εμείς είμαστε εδώ, σήμερα, ως Βουλή των Ελλήνων, οι εγγυητές της ομαλότητας.

Αυτός ο τόπος έχει περάσει χειρότερα, κύριε Πρόεδρε. Οφείλουμε να κρατήσουμε την ομοψυχία μας και την ψυχραιμία μας και να μην γίνουν αυτές οι ώρες τραγικότερες.

Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός δέχεται να γίνει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Υποθέτω θα είναι για λόγους σύμπνοιας και σφυρηλάτησης της εθνικής ενότητας.

Αυτό το Συμβούλιο, πλέον, αποκτά άλλωστε και μια νέα διάσταση. Και θέλω, κ. Πρόεδρε, να τελειώσω λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία που έχει αγωνιστεί για τον Τόπο, για τη Δημοκρατία και για τις ελπίδες του Ελληνικού Λαού, θα είναι εκείνη η οποία θα πρωταγωνιστήσει σ’ αυτή τη μάχη για Εθνική ενότητα, σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ευχαριστώ πολύ».


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

«Ο τραγικός θάνατος τριών ανθρώπων, ο οποίος βεβαίως καταδικάζεται απερίφραστα από όλους μας και από το ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να βάλει το λαό στο γύψο και να αποδεχθεί τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν αύριο και που θα έρθουν και στην πορεία με το ασφαλιστικό και που θα έρχονται κάθε τρεις, έξι ή εννιά μήνες ανάλογα με τις ορέξεις της τρόικα, ανάλογα και με τις σαφείς επιθυμίες της κυβέρνησης να συμμαχήσει για τη διάσωση των πιστωτών.

Αυτό εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι άλλο πράγμα η συγκίνηση που νιώθει κανείς, ο αποτροπιασμός για τα σημερινά γεγονότα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το λαό από το δικαίωμά του να διεκδικήσει και να ελπίζει. Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά και μάλιστα με πρόσθετα στοιχεία που έχουμε, ότι ξετυλίχθηκε ένα έργο προβοκάτσιας με σαφή και μοναδικό στόχο να εμπλακεί το ΚΚΕ σε αυτή την προβοκάτσια και το ΠΑΜΕ, στο οποίο, δεν είναι κρυφό, πέρα από τους εργαζόμενους με διαφορετικό προσανατολισμό, ενεργοποιούνται δραστήρια τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί. Αρκεί κανείς να δει τα επαναλαμβανόμενα πλάνα, εγώ έτυχε να τα δω στο κανάλι MEGA, όπου δείχνουν τις προσπάθειες επωνύμων στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ να απωθήσουν φουσκωτούς χρυσαυγίτες και άλλους από το να αναμειχθούν με εμάς και να δώσουν έμφαση στο σύνθημά τους «να καεί η Βουλή». Εμείς όλα αυτά τα στιγμιότυπα τα έχουμε και είναι σαφή και φανερά. Πρέπει να σας πω ότι τα καταφέραμε για μια ακόμα φορά και αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί είμαστε υποψιασμένοι, τα καταφέραμε να τους αποκρούσουμε, να γίνουν «αλυσίδες» και να διαχωριστεί εντελώς η πρωτοφανής συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από τους λίγους προβοκάτορες οι οποίοι ανενόχλητοι έλεγαν τα συνθήματά τους και προσπαθούσαν να πετύχουν το στόχο τους. Και αν θέλετε αυτά τα στιγμιότυπα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Όπως ξέρετε τα γεγονότα έγιναν μία ώρα μετά, αφού αποχώρησαν οι διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος. Νιώθουμε την ανάγκη να τα πούμε αυτά, όχι γιατί οι εργαζόμενοι μπορεί να μπερδευτούν. Ξέρουν πάρα πολύ καλά με ποια μέσα και με ποιους τρόπους παλεύει το ΚΚΕ. Αλλά γιατί αυτή τη φορά πολύ καθαρά το ζήτημα της προβοκάτσιας μπήκε μέσα στη Βουλή. Και υπάρχει ένα κόμμα, το ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, ο οποίος αποδείχτηκε ότι δεν αξιοποίησε μόνο εκ των υστέρων ένα γεγονός, αλλά ενδεχομένως ανέμενε αυτά τα γεγονότα στοχοποιώντας το ΚΚΕ. Κι επειδή οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε πάρα πολύ για μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο, πρέπει να σας πούμε ότι η προβοκάτσια αυτή δεν θα περάσει.  Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι άλλο. Εμείς θεωρούμε ότι με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα πρέπει οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους, για μας οι αγώνες ξεκινάνε απ’ τους χώρους δουλειάς, απ’ τις γειτονιές της Αθήνας και όλης της Ελλάδας που έχουν μικρομάγαζα, απ’ τα χωράφια εκεί όπου υποφέρει η φτωχή αγροτιά. Κι αυτός ο αγώνας έχει πόδια και πρέπει να αποκτήσει ακόμα πιο γερά πόδια κάτω και βεβαίως ενιαίος, πανελλαδικός, συντονισμένος, συσπειρωμένος με σχέδιο. Πρέπει να δρομολογήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα ουσιαστικές, δραστικές αλλαγές στο πολιτικό συσχετισμό, στο κοινοβούλιο και μέσα στο λαό, διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι κυριολεκτικά ένας παγετώνας για τον λαό.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε το εξής πράγμα: Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αυτοπεριφρουρείται, πρέπει να επαγρυπνά, γιατί το χτύπημα έρχεται και αυτό το έχει δείξει και η ιστορία η ελληνική αλλά και ότι γίνεται στον σύγχρονο κόσμο, το χτύπημα έρχεται και μέσω της προβοκάτσιας.

Εμείς λοιπόν, επειδή ξέρουμε πια ποιοι είναι οι επαγγελματίες προβοκάτορες, ποιοι είναι οι εύπιστοι προς την προβοκάτσια, είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε ότι: Η δημοκρατική ομαλότητα όπως λένε τα άλλα κόμματα στη χώρα είναι στο χέρι του λαού και η δημοκρατική ομαλότητα σήμερα πρέπει να πηγαίνει αντάμα με την άνοδο της ταξικής πάλης, με τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία, με τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ριζοσπαστικών δυνάμεων που ξεπερνάνε φόβους, δισταγμούς που αν θέλετε δικαιολογημένα υπάρχουν όταν πάνω απ’ το κεφάλι σου κρέμεται η απόλυση, αλλά εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να ξεσκεπαστούν και μόνο ο αγωνιζόμενος λαός, ο οργανωμένος λαός είναι ικανός να επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία.

Τέλος θέλω να υπογραμμίσω το εξής: Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξεμπερδέψει απ’ όσα ακούει για το χρέος, για τα ελλείμματα και να σκεφτεί το μεγάλο χρέος που έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις τσέπες του ελληνικού λαού. Κυριολεκτικά έχουν αδειάσει τις τσέπες με την πολιτική παροχών προς τα μονοπώλια και εν πάση περιπτώσει πρέπει και ο λαός να μιλήσει για ότι του χρωστάνε και δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ και για όλη του τη ζωή μέχρι να πεθάνει, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τα μονοπώλια και οι λεγόμενοι πιστωτές να πάρουν τα λεφτά πίσω και μάλιστα για μια ακόμα φορά με πρόσθετη ληστεία του μόχθου του λαού».


ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Κάποιοι που πόνταραν στο ΧΑΟΣ, πήραν σήμερα μια αιματηρή προκαταβολή. Οι ακραίες φωνές που απέτρεψαν την Σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών και την όποια συνεννόηση, δημιούργησαν ένα ανατρεπτικό υπόστρωμα, που διευκόλυνε την δράση των αντι-εξουσιαστών. Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, η σφαίρα δεν μένει πάντα στην θαλάμη. Απευθύνω έκκληση προς όλους για αυτοσυγκράτηση. Τώρα πλέον δεν απειλείται μόνο η Οικονομία μας, αλλά ενδεχομένως η Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ό,τι δεν κατόρθωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα επί Γεωργίου Παπανδρέου του πρεσβυτέρου, το προσπαθεί και πάλι τώρα, επί Γεωργίου Παπανδρέου του νεωτέρου. Ας καταλάβουν κάποιοι πως είναι καλύτερα όλοι μας να ρίξουμε καντάρια ιδρώτα παρά μία σταγόνα αίματος ενός Έλληνα πολίτη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Α. ΤΣΙΠΡΑ

Τη βία σ’ αυτόν τον τόπο, παραδοσιακά, την επιλέγουν εκείνοι που φοβούνται το λαό.

Εκείνοι που σήμερα τρόμαξαν από την μαζική παρουσία του στους δρόμους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε ιστορικές στιγμές. Με βαθειά θλίψη, παρακολουθούμε γεγονότα που μοιάζουν με στιγμές από το μέλλον. Θέλουμε για άλλη μια φορά να εκφράσουμε με απόλυτο τρόπο την  οδύνη μας, τη βαθειά οδύνη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, o Σέξπιρ στο Ριχάρδο τον Γʼ έλεγε «αν θέλεις να ορκιστείς σε κάτι που να γίνει πιστευτό να ορκιστείς σε κάτι που δεν το κακοποιείς». Οι ένοχοι αυτής της πράξης, δεν μπορούν να ορκίζονται στη ζωή. Δεν μπορούν γιατί την κακοποίησαν, γιατί την ταπείνωσαν.

Εμείς είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι καταδικάζουμε απερίφραστα την βία. Καταδικάζουμε τέτοια περιστατικά διότι θεωρούμε τη ζωή αξία αναπαλλοτρίωτη. Διότι πιστεύουμε ότι μόνο οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες του λαού μας μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε. Στο δημοκρατικό αδιέξοδο που βρίσκεται ο τόπος αλλά και στο αδιέξοδο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Τη βία άλλωστε σε αυτό τον τόπο, παραδοσιακά, δεν την επιλέγει το λαϊκό κίνημα, δεν την επιλέγει ο λαός, την επιλέγουν αυτοί που φοβούνται το λαό. Και αυτοί που φοβούνται το λαό σήμερα, φοβήθηκαν από την παρουσία του λαού στους δρόμους. Τρόμαξαν αυτοί που είδαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες νέους και γέρους, εργαζόμενους, άνεργους να βγαίνουν στο δρόμο, ζητώντας δημοκρατική διέξοδο.

Και επιτρέψτε μου να σας πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι άκουσα από ορισμένους κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς, να προσπαθούν να ντυθούν τον μανδύα της ομαλότητας, τον μανδύα του υπερασπιστή της ομαλότητας. Το θέαμα αν δεν ήταν επικίνδυνο θα ήταν γελοίο.

Το 2008 η ακροδεξιά στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα για καλή δική μας τύχη, αυτό το τεράστιο πλήθος εμπόδισε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, για 4 ώρες να είναι στο Πολυτεχνείο και να μη βρίσκονται εκεί που έγιναν τα επεισόδια. Και βρήκαν ευκαιρία να κατηγορήσουν το ΚΚΕ. Πρόκειται βεβαίως περί προβοκάτσιας, το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί, το γνωρίζουμε, είμαστε πιο σοφοί και πιο έμπειροι να το αντιμετωπίσουμε.

Αυτός ήταν άλλωστε ο ρόλος της ακροδεξιάς στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Τώρα είμαστε έμπειροι όλοι και δεν θα πέσουμε στην παγίδα της διχόνοιας που μας στήνετε. Οι εργαζόμενοι, τα στελέχη και τα μέλη των συνδικάτων και της αριστεράς ο κάθε προοδευτικός πολίτης πρέπει να αναμένει τέτοιες επιθέσεις. Και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιθέσεις, τώρα που είναι καθαρό ποιον ευνοεί αυτό το οικονομικό και πολιτικό σύστημα που φθάνει σε αδιέξοδο.

Και θέλω να κλείσω με αυτό κύριε Πρόεδρε.

Προφανώς τούτη την ώρα είναι άστοχο κανείς να προσπαθεί να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα και να εκμεταλλευθεί ένα οδυνηρό γεγονός.

Πρέπει όλοι να εκφράσουμε τη βαθειά μας οδύνη.

Θα ήθελα όμως να σας υπενθυμίσω ότι εμείς είμαστε πρώτοι αυτοί που ζητήσαμε από την αρχή να δοθεί δημοκρατική διέξοδος σε αυτό το αδιέξοδο που βιώνει ο τόπος. Γιʼ αυτό και καταθέσαμε την πρόταση, να κρίνει ο λαός. Καταθέσαμε πρόταση για δημοψήφισμα κύριοι συνάδελφοι.

Αντʼ αυτού βλέπουμε ότι ακόμη και σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού λαού με μια διαδικασία εξπρές που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και σε αυτές τις θλιβερότατες συνθήκες δεν τιμά και τη μνήμη των τριών αδικοχαμένων συμπολιτών μας.