Το συνολικό απολογισμό για τις φθορές που προκλήθηκαν σε καταστήματα και οχήματα έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και το σπάσιμο της πόρτας του ιερού ναού της Αγίας Τριάδας.
28 καταστήματα (θραύση- ραγίσματα υαλοπινάκων, ρίψη μολότοφ σε 3)
• 12 κτίρια γραφείων (εξωτερικές φθορές, εμπρησμός σε 2)
• 10 καταστήματα τραπεζών (θραύση- ραγίσματα υαλοπινάκων και ρολών, εμπρησμός σε 1)
• 2 ΑΤΜ τραπεζών
• 3 ξενοδοχεία (θραύση- ραγίσματα υαλοπινάκων, ρίψη μολότοφ σε 2)
• 1 αναψυκτήριο (εμπρησμός)
• 1 Ιερός Ναός (θραύση εισόδου)
• 6 οχήματα (εμπρησμός σε 3)
• 1 όχημα (van) τηλεοπτικού συνεργείου (εμπρησμός)
• 6 στέγαστρα στάσεων
• 3 φωτεινοί σηματοδότες
• 2 είσοδοι σταθμών του Μετρό
• 18 κάδοι απορριμμάτων


Ακολουθεί το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπρου

Της Ελενας Kαρανάτση
 
Περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να στοιχίσει η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στον αστικό εξοπλισμό της πόλης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 5ης Μαΐου στην Αθήνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Δήμου Αθηναίων.

Στο ποσό του ενός εκατομμυρίου δεν υπολογίζονται οι επιπλέον εργατοώρες, καθώς τα ειδικά συνεργεία θα χρειαστεί να δουλέψουν σκληρά και υπερωρίες για τουλάχιστον ένα μήνα προκειμένου η πόλη να αποκτήσει την εικόνα που είχε πριν από τις καταστροφές και αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν λόγω επικείμενων προγραμματισμένων διαδηλώσεων ανάλογες φθορές.

Καταμέτρηση
Σύμφωνα, πάντως, με την καταμέτρηση που έκαναν τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, τα οποία ξεκίνησαν ήδη από προχθές το βράδυ τις εργασίες τους, σχεδόν 750 κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης καταστράφηκαν, εκ των οποίων οι 18 ήταν κατά μήκος της Ακαδημίας, της Πανεπιστημίου και της Σταδίου. Στον κατάλογο των υλικών ζημιών περιλαμβάνονται 400 καλάθια επιδαπέδια και επιστύλια, 20 δέντρα και έξι μεγάλες ζαρντινιέρες.

Από την οργή των ακραίων στοιχείων δεν γλίτωσαν δεκάδες πεζοδρόμια, πινακίδες οδοσήμανσης, παγκάκια, ένα συντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φθορές δεν περιορίστηκαν στο κέντρο της πόλης, αλλά παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία της Αθήνας, κυρίως δε στα Ανω και Κάτω Πατήσια, όπου αρκετοί εκτονώθηκαν καίγοντας κάδους.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και από την ελληνική αστυνομία ο απολογισμός των καταστροφών που προκλήθηκαν στα προχθεσινά επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καταστροφές προκλήθηκαν σε δέκα κτίρια που στεγάζουν υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας καθώς και δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Ισχυρό είναι το πλήγμα και για τους εμπόρους της πρωτεύουσας καθώς συνολικά 28 καταστήματα υπέστησαν φθορές από τη δράση κουκουλοφόρων. Ομάδες ταραξιών εξαπέλυσαν εμπρηστικές επιθέσεις σε τρία κρατικά κτίρια και 6 κτίρια που στεγάζουν γραφεία ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και 3 ξενοδοχεία, δύο εισόδους σταθμών του Μετρό, τρεις φωτεινούς σηματοδότες, ένα αναψυκτήριο στο Ζάππειο, το οποίο κάηκε, καθώς επίσης και ένα όχημα τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου.Τέλος σημειώνεται ότι φθορές προκλήθηκαν και σε ιερό ναό που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Στις επόμενες ημέρες
Οι πιο απλές φθορές θα επιδιορθωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο θα χρειαστεί πάνω από ένας μήνας για τεχνικά έργα που αφορούν πιο σοβαρές ζημίες, όπως π.χ. τα σπασμένα πεζοδρόμια.

www.kathimerini.com.cy