Ενώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης αποκλείει το ΔΝΤ, στην περίπτωση της χώρας μας η ανάμειξη του Ταμείου θεωρείται δεδομένη…

Μια μεγάλη αδικία καλείται να διορθώσει η χώρα μας, στην περίπτωση που ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των οικονομιών τεθεί σε λειτουργία. Ως γνωστόν, την οικονομική στήριξη της χώρας έχουν αναλάβει από κοινού η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού, το ΔΝΤ εξαφανίζεται από τον υπόλοιπο «ορίζοντα» της Ευρωζώνης, αλλά παραμένει στον ελληνικό. Η χώρα μας θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να επιδιώξει την διόρθωση αυτής της αδικίας, αν και κάτι τέτοιο, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Από τη στιγμή που έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα στήριξης και έχουν εκπονηθεί τα προγράμματα και οι συμφωνίες – με τη μορφή Μνημονίου – για την προώθηση του ελληνικού project, ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω. Αυτό διαμηνύθηκε στην χώρα μας, ημιεπισίμως, όταν επιχειρήθηκε να γίνει η πρώτη κρούση για να διερευνηθούν προθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει έτσι εύκολα τα όπλα.

Οι επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα είναι πολύ κρίσιμες και σε αυτό το μέτωπο, αν και τα περιθώρια αλλαγών είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά περιορισμένα. Κοινή, όμως, είναι η αντίληψη ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα οποιαδήποτε διαφοροποίηση γίνει, κέρδος θα είναι. Και με αυτόν τον γνώμονα, θα επιχειρηθεί να γίνουν οι επόμενες κινήσεις.

Voria.gr