“Η κρίση είναι βαθιά πολιτική”. Με αυτή την φράση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρουσε τον κώδωνα κατά την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της οικονομίας, πλην του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε διαφθορά και την αδιαφάνεια.

Ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως βαθιά πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και είναι γνωστοί οι λόγοι. O πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, προτείνοντας η νομοθεσία να γίνει αυστηρή, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα οι επίορκοι, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους.

Ακόμα, πρότεινε την αλλαγή του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, αλλά και του εκλογικού νόμου για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος, προτείνοντας τέλος μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε τυχόν εξαίρεση των πολιτικών από κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Στο συμβούλιο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ απόντες ήταν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στο συμβούλιο εκλήθη και συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις.

papandreou-gH δήλωση του πρωθυπουργού

Ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας – τον ευχαριστώ για τη δική του ισχυρή παρουσία και συμβολή στις συζητήσεις μας – για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται πια ο τόπος.

Ξέρουμε όλοι ότι, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Όχι μόνο φυσικό πλούτο, αλλά και πνευματικό πλούτο, και ανθρώπινο δυναμικό. Δυνατότητες, για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία. Αλλά χρειάζονται αλλαγές. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες. Να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας.

Τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας.

Τέλος στην Ελλάδα της αναξιοκρατίας.

Τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα, και όχι το συλλογικό συμφέρον της χώρας, του λαού, των πολιτών, της πατρίδας.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Και δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας, διότι με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και τον αγώνα που κάναμε σε Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης, ένα μηχανισμό προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της, με τις αποφάσεις που πήραμε, και την Παρασκευή και χθες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί, και πάλι δικαιωθήκαμε, διότι είπαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο. Είναι ένα πρόβλημα, που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών και σε αυτό το σύστημα.

Αυτός ο μηχανισμός μάς δίνει πια το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές. Και εμείς, έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βεβαίως συζητήσαμε και σήμερα στο Συμβούλιο των Αρχηγών. Όμως, αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτεί να είναι παρόντες όλοι. Να είναι παρόντες όλοι οι πολίτες, όλα τα κόμματα, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι κρίμα που, σήμερα, η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν απόντες.

Εμείς, πάντως, τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε. Για μια Ελλάδα διαφορετική, που αξίζει στον Ελληνισμό.

Τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπου έχουν ως εξής:

Παπούλιας: Η κρίση είναι βαθιά πολιτική

Ηχηρή παρέμβαση Παπούλια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η βαρυσήμαντη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ανατροπές στο πολιτικό σύστημα ζήτησε ο Παπούλιας