ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

Ανησυχητικά για την χώρα μας είναι τα μηνύματα σχετικά με τις εν εξελίξει κινήσεις του Τουρκικού Ναυτικού. Και οι επιπτώσεις στο ΑΙΓΑΙΟ και όχι μόνο στα επόμενα χρόνια θα είναι πολλές. Και στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν διαβλέπω και μεγάλες δικές μας αντοχές. Και την ίδια στιγμή στερούμαστε στρατηγικής, ενώ κάποια «μυαλά» στον ΚΛΑΔΟ έχουν αποστρατευτεί πρόωρα (τα τελευταία χρόνια) ή παραιτηθεί και κάνουν καριέρες με επιτυχία αλλού(ιδιωτικός τομέας). Η νοοτροπία κάποιων καρεκλοκένταυρων σε διάφορους τομείς του «δεν βαριέσαι ας φύγουν, θα τα διεκπεραιώσουμε εμείς είναι επικίνδυνη, γιατί στο τέλος δεν γίνεται τίποτα»(αναφέρομαι στον μεγάλο αριθμό παραιτήσεων αξιωματικών και των τριών κλάδων , για τον οποίο θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία από πολλούς. παράγοντες και γνώστες του αντικειμένου).

Απλά καταθέτω δυο πρόσφατα ενδεικτικά παραδείγματα.

* Τούρκοι αξιωματικοί δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις σε διαφόρους τόνους «ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 80. ΤΟΤΕ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΆΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ….».

Ασφαλώς επιδιώκουν αλλαγές στο ΑΙΓΑΙΟ, ενώ επισημαίνουν ότι θα έχουν παρουσία σε όλες τις θάλασσες(ΜΑΥΡΗ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΕΡΥΘΡΑ-ΑΝΤΕΝ-κλπ). Εμείς σε αυτά που με σαφήνεια οι γείτονες θέτουν, πως τα αξιολογούμε, ή δεν μας νοιάζει; Ποια είναι η ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ στις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ-ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (πριν 5 μήνες ήμουνα στην ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ και παρουσιάζονταν τέτοιες επίσημες απόψεις) – ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΝ(ακόμα και ας μην επιτύχουμε , λόγω συγκυριών τους στόχους), και όχι βέβαια επανάληψη των γνωστών θέσεων.

* Το ότι οι γείτονες έχουν αρχίσει να «πλασάρουν» δυνατά το ΝΑΥΤΙΚΟ τους φαίνεται στον επισκέπτη του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ειλικρινά βλέποντας αυτά που προσπαθούν να δείξουν – την αλήθεια λέω- είναι εντυπωσιακό. Επιδιώκουν να περάσουν προς τα έξω μια διαχρονική (!) ναυτική παράδοση. Διαβάστε τι απίστευτα λένε στα βιβλία και στα διαφημιστικά τους. Προσπαθούν να δείξουν –αν είναι δυνατό- ότι «έχουν τους δικούς τους Α.Τ. ΜΑΧΑΝ!!»(γνωστός Αμερικανός θεωρητικός –συγγραφέας και αναλυτής, γνωστός και ως «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ». Προσωπικά σε πολλά είμαι καχύποπτος. Άλλα υπάρχουν πολλά που αποτελούν πραγματικότητα. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ. Εμείς πως προβάλουμε τέτοια θέματα; Και πως θα ανταποκριθούμε αξιοπρεπώς στο εξωτερικό, όταν μειώνουμε θέσεις και παρουσία σε διακλαδικά και άλλα στρατηγεία. Και σας προσθέτω ότι ετοιμάζουν για τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ, μια πολύ σημαντική και εξειδικευμένη ανοικτή διάσκεψη για τη ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και τις ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ (ακόμα δεν την έχουν διαφημίσει…).