Γράφει η Νόρα Ράλλη

Πήγαιναν ταξίδια – καλοπληρωμένα πάντα – σε όλο τον κόσμο, για να παρακολουθήσουν σεμινάρια και διαλέξεις πάνω σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια, τα έξοδα για τους υπαλλήλους που βολόδερναν οι κακόμοιροι σε όλη την υφήλιο, για να μάθουν πώς να προστατεύσουν καλύτερα τους μετανάστες, ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ! Και ΠΟΤΕ δεν κατατέθηκε όχι πρόταση, ούτε μία έκθεση… ιδεών: Τι έμαθα στο σεμινάριο! Ούτε καν αυτό… Και το χειρότερο: Ποτέ δεν τους ζητήθηκε! Ως εκ τούτου… την κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών και ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης, διότι “δεν έχει καλύψει τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε, ενώ έχουν καταγραφεί υπέρογκες δαπάνες σε υπερπολυτελείς λειτουργίες”. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προαναφέραμε, ότι μόνο για τα έτη 2008 και 2009 το Ινστιτούτο επιχορηγήθηκε με 1,6 εκ. και 2,435 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καταθέσεις του φορέα σε τραπεζικούς λογαριασμούς το 2007 ανερχόταν στο ποσό των 5,677 εκ. ευρώ!!!!!

Τα έξοδα για τους μισθούς των 17 υπαλλήλων που απασχολούνται στο ΙΜΕΠΟ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ανέρχονται σε 600.000 ευρώ ετησίως. Παρόλα αυτά, ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Ζαβός τονίζει πως δεν έχει βρεθεί τίποτα μεμπτό!!! Η αλήθεια, βέβαια, δεν είναι αυτή που “τονίζει” όποιος έχει λερωμένη (με ευρώ) τη φωλιά του…: “Η εξαιρετικά γενναιόδωρη αυτή προικοδότηση του ΙΜΕΠΟ αποδείχθηκε παραδόξως ανεπαρκής για την κάλυψη των δαπανών του καθώς τα δύο αυτά τελευταία έτη τα έξοδά του ανήλθαν σε 3,574 και 2,958 εκ ευρώ αντίστοιχα, καθιστώντας τους ισολογισμούς αυτούς σοβαρά ελλειμματικούς”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Δηλαδή, όχι μόνο έφαγαν όσα τους έδιναν χωρίς να παράγουν ΚΑΝΕΝΑ εργο, δεν τους έφταναν κιόλας και βρίσκονται σε… έλλειμμα!!!

Να σημειωθεί ότι το ΙΜΕΠΟ χάνει 10.000 ευρώ χάνει κάθε μήνα, καθώς παραμένει χωρίς διοικητικό συμβούλιο από τις 31 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να μην γίνεται καμία διαπραγμάτευση με την τράπεζα που βρίσκεται το αποθεματικό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι να παραμένει άτοκο. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό 18 υπάλληλοί του Ινστιτούτου παραμένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Κινδυνεύει επίσης να χαθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής συστάθηκε το 2002 και είχε ως αποστολή τη διεξαγωγή ερευνών και την εκπόνηση μελετών που υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του μεταβιβάζονται πλέον στις υφιστάμενες υπηρεσίες του υπουργείου.