Ενα φτηνό φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες ίσως να αποτελεί το κλειδί της νέας αντιμετώπισης του καρκίνου, όχι σκοτώνοντας τα κύτταρα αλλά ξαναπρογραμματίζοντάς τα.

Η ανακάλυψη απο τον ελληνικής καταγωγής γιατρό Ευάγγελο Μιχελάκη καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έχει γίνει απο έρευνες σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου. Η μελέτη βρήκε ότι το σκεύασμα DCA μπορεί να μικρύνει τους όγκους αλλάζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Ενώ η έρευνα έγινε μόνο σε πέντε ασθενείς , οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι απόδειξη κατ΄αρχήν πως η εν λόγω θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Τα καρκινογόνα κύτταρα είναι γνωστά για την αντοχή τους στο θάνατο, καθώς έχουν την τάση να επιταχύνουν το μεταβολισμό τους και να καταναλώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά.Τα καρκινογόνα κύτταρα  μπορούν επίσης να καταστείλουν τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας  μέσα στα κύτταρα που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια και τα οποία μπορεί να εξοντώσουν το ίδιο το κύτταρό τους αν απαιτεί πάρα πολλή ενέργεια.

Το 2007 ο δρ Ευάγγελος Μιχελάκης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα ανακάλυψε μαζί με τους συναδέλφους του ότι το DCA μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου.

Το DCA είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική σε παιδιά με μιτοχονδριακές ασθένειες προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα μιτοχόνδριά τους. Ο δρ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε αν το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος στα μιτοχόνδρια.

Σε πειράματα με ποντίκια η ερευνητική ομάδα βρήκε πως το DCA βοήθησε στον επαναπρογραμματισμό των μιτοχονδρίων στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να μη διογώνονται οι όγκοι στα πνευμόνια, το στήθος και τον εγκέφαλο τόσο στα ποντίκια όσο και σε ανθρώπινους ιστούς.

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό με τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου είναι ότι αντίθετα με άλλες θεραπείες, όπως τη χημειοθεραπεία και τη ραδιοθεραπεία, δεν αλλοιώνονται όλα τα κύτταρα του οργανισμού καθώς το φάρμακο στοχεύει μόνο στα προβληματικά μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων.

Ο δρ Μιχελάκης με την ομάδα του χρησμιοποίησαν το DCA σε ασθενείς με πολύ επιθετικό γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο. Το εν λόγω σκεύασμα χορηγήθηκε σε πέντε ασθενείς. Στις εξετάσεις μετά απο 15 μήνες οι τέσσερις απ’ αυτούς δεν είχαν αύξηση του όγκου, ενώ στους τρείς

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δρ. Μιχελάκης με την ομάδα του προσπαθούν να βρούν πόρους για τα πειράματα με το  DCA απο το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και απο δωρεές του κόσμου, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση. Κι όλη αυτή η αδιαφορία υπάρχει επειδή  το φάρμακο είναι κοινο σκεύασμα στην αγορά και καμιά φαρμακοβιομηχανία δεν θα μπορέσει να οικειοποιηθεί την πατέντα του.

Ο δρ Μιχελάκης είναι άκρως καταγγελτικός: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση: καμιά υποστήριξη απο την φαρμακοβιομηχανία, δεν μας χορηγούν κονδύλια για  κλινικές έρευνες».

Επιτέλους, λοιπόν, μια ιατρική ερευνητική ομάδα και μάλιστα υπό Ελληνα γιατρό  δρα Μιχελάκη καταγγέλλει το σύστημα της φαρμακοβιομηχανίας, της ογκολογίας και της καρκινολογίας, το οποίο τρέφεται με εκατομμύρια ευρώ όχι για να κάνει έρευνες προς την πλευρά της ανακάλυψης του αιτίου της μεταλλαγής των κυττάρων σε καρκινογόνα, αλλά για την δημιουργία ακριβών χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τον καρκίνο εσαεί ως μια χρόνια ασθένεια κι έτσι θα συνεχίζει να πλουτίζει το σύστημα φαρμακοβιομηχανιών, ακριβών εξετάσεων και των ίδιων των ογκολόγων.

Οι ερευνητές, που πολλάκις έχουν τονίσει πως η ανακάλυψη της αναχαίτισης αυτής της θανατηφόρας μάστιγας είναι θέμα μοριακής έρευνας, έχουν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα σε πολλά εργαστήρια της Βόρειας Αμερικής καθώς οι κυβερνήσεις έχουν περιορισμένες χορηγείες για την ιατρική εργαστηριακή έρευνα. Οι φαρμακοβιομηχανίες κυριολεκτικά σαμποτάρουν κάθε έρευνα που έχει στόχο την μοραική έρευνα.

Εχοντας ζήσει στο πετσί μου την ασθένεια που απαιτεί μια ταπεινωτική χημειοθεραπεία σκοτώντας την αξιοπρέπεια των ασθενών, θάθελα ως πολίτες να δημιουργήσουμε ένα ταμείο βοήθειας για την επιστημονική μοιριακή έρευνα στον καρκίνο .

Είναι κρίμα τον 21ο αιώνα να γίνεται η ανθρώπινη ζωή βορρά στα δόντια των συμφερόντων, προπάντων τώρα που οι καταγγελίες των ερευνητών για ανίερες συμμαχίες συμφερόντων πληθαίνουν ολοένα…