Της Δώρας Αντωνίου 
Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του από την Αθήνα την Κυριακή, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνό­δευαν, ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, δήλωσε ότι ο ορισμός χρονοδιαγράμματος εξετάζεται και πρό­σθεσε: «Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και για το θέ­μα του εναέριου χώρου μπορού­με να πάμε στη Χάγη. Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με την αντίληψη του win-win». Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέ­λαβε την τοποθέτηση του για πτήσεις αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς οπλισμό, ενώ σε βάση αμοιβαιότητας έθεσε και την υποβο­λή σχεδίων πτήσεως, που ζήτησε για τα τουρκικά αεροσκάφη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Πα­πανδρέου. «Ένδειξη καλής θέλησης θα είναι η πραγματοποίηση ενός βήματος, δηλαδή το να πετούν τα αεροσκάφη δίχως βόμβες, αλλά και το να γνωστοποιεί­ται αμοιβαία η διαδρομή τους», ανέφερε.  
Η Αθήνα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι οι κεφαλαιώδες διαφορές στις διμερείς σχέσεις παρα­μένουν στο ακέραιο, εμφανίζεται ικανοποιημένη από το καλό κλί­μα που κυριάρχησε στη διάρκεια της επίσκεψης και από τα βήμα­τα που έγιναν για την εμβάθυν­ση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε περιφερειακούς τομείς.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ. τόνισε ότι «τα θέματα χαμηλά πο­λιτικά σημασίας είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών» και μίλησε για μια νέα προσπάθεια για βήμα προs βήμα προσέγγιση με την Τουρκία. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη προ­σφυγή στη Χάγη. ανέφερε ότι το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει η Ελλάδα και το οποίο συζητεί μέ­σω των διερευνητικών επαφών εί­ναι η υφαλοκρηπίδα. Απαντώντας, δε, στην αναφορά του κ. Ερντο­γάν για αμοιβαιότητα στην υπο­βολή σχεδίων πτήσεως, δήλωσε ότι «στον δικό μας χώρο ευθύνης δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να πα­ρέχει τέτοιου είδους λεπτομέρειες  και πληροφορίες».Οι δημόσιες τοποθετήσεις σεΕλλάδα και Τουρκία επιβεβαιώνουν αυτό που κατέστη σαφές και κατά τη διάρκεια της συνέντευξη των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν: ότι ο κοινός τόπος στα μείζονα παραμένει ζητούμενο. 

Επικρίσεις 

Στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα για την αναφορά του ότι δεν τον ενοχλεί η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανού Κόμματος, (CHP), Ονούρ Οϊμέν, κα­τηγόρησε τον κ. Ερντογάν ότι δεν αποκόμισε τίποτα από την επίσκεψή του στην Αθήνα και ότι ε­πιδιώκει να γίνεται αρεστός στο εξωτερικό, προκειμένου να εξα­σφαλίσει υποστήριξη στην κυ­βέρνηση του και να παραμείνει στην εξουσία. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), με αφορ­μή την αναφορά για την Οικου­μενικότητα, κάνει λόγο για δη­λώσεις που ενθαρρύνουν «όσους έχουν βλέψεις πάνω στην Τουρκία».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ