του Γιάννη Σιδέρη, protagon.gr

«Στο protagon έχει χώρο για σένα», έλεγε το sms του Σταύρου. «Ρε σύντροφε, έχω γίνει- έως και- αντιδραστικός. Δεν κάνω για το δικό σας προφίλ» του απάντησα. Τελικά είπα να γράφω που και που, και να ’μαι εδώ, με τα εκτός εποχής και μόδας, αντιδραστικά μου.

Τόσα χρόνια στην πλάτη και ακόμα δεν έμαθα να μην είμαι παράταιρος στις εποχές. Να πάψω να θαυμάζω, ας πούμε, την αυταπάρνηση κάποιων ανθρώπων, την έως μονομανίας προσήλωση στον σκοπό που ετάχθησαν. Τόσα χρόνια δεν έμαθα να μην τσαντίζομαι με πολλά κατά συνθήκην ψεύδη, όπως αυτό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή: τον ρώτησαν για την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και τα όσα έχει τραβήξει στο Μέγα Δέρειο, στα ορεινά του Έβρου, από φανατικούς της μουσουλμανικής μειονότητας, ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου. Ο κ. εκπρόσωπος απάντησε: Ως προς κάποιες φήμες για απειλές κ.τ.λ., αυτές είναι τελείως ανυπόστατες και δεν υπάρχει καμία ανάλογη καταγγελία στο υπουργείο Παιδείας! Όντως ανυπόστατες οι κακοποιήσεις που έχει υποστεί η δασκάλα και που έφτασαν μέχρι το… σπάσιμο του χεριού της από τραμπούκο μειονοτικό!

Η κα. Νικοπούλου θα μπορούσε πολύ άνετα να αποφύγει τον διορισμό σε ένα απόμακρο μειονοτικό χωριό. Ο πατέρας της, πρόεδρος του Αρείου Πάγου,της είχε, αν ήθελε, όλες τις πόρτες ανοιχτές για κάθε λούφα. Τη έστειλαν στο Μεγάλο Δέρειο, και αυτή αγάπησε τον τόπο και τη αποστολή της. Με τον σύζυγό της μετέφεραν και τα πολιτικά τους δικαιώματα. Το έργο της πλουσιότατο στο σχολείο, άρα… ύποπτο!

Τελευταίο της «αδίκημα» στις αρχές Δεκεμβρίου. Μάθαινε στους μαθητές της Α΄ δημοτικού το γράμμα «Θ». Ρώτησε τα παιδιά ποιες λέξεις γνωρίζουν από «Θ» και τους έβαλε εργασία για το σπίτι να γράψουν μερικές- «θρανίο», «θησαυρός», «θάλασσα» και «Θεός»… Ένα μήνα μετά, η ιστοσελίδα της εφημερίδας “Birlik” την κατηγόρησε ότι στις διακοπές των Χριστουγέννων (θρησκευτική σημειολογία) η δασκάλα ανέθεσε στα παιδιά να ζωγραφίσουν το Θεό(!), γεγονός που σόκαρε τους γονείς και έκανε τα παιδιά να βάλουν τα κλάματα(!). Δυο μέρες αργότερα η εβδομαδιαία “Millet” αναπαρήγαγε το συμβάν, θυμίζοντας ότι στη θρησκεία τους δεν υπάρχει απεικόνιση του Αλλάχ, άρα η στάση της δασκάλας συνιστούσε προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων.

Την Πρωτοχρονιά η εφημερίδα «Γκιουντέμ» επανέλαβε τα περί ψυχολογικού τραύματος που δημιουργήθηκε στα παιδιά, επειδή δήθεν η δασκάλα περιέπαιξε τα ιερά και όσια της θρησκείας τους. Η μειονοτική εφημερίδα εξέφρασε τη θλίψη της(!) για το γεγονός ότι η εκπαιδευτικός δεν έχει μετατεθεί, παρά τις πιέσεις από τους κατοίκους και τη σχετική επερώτηση μειονοτικού βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν! Η «Γκιουντέμ» απαιτούσε από την δασκάλα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από «τους Τουρκομουσουλμάνους του Μεγάλου Δερείου, τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και “όλο τον μουσουλμανικό κόσμο” για την προσβολή προς το Ισλάμ, αλλά και να τιμωρηθεί! Ναι, να ζητήσει συγνώμη «και από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και να τιμωρηθεί»!

Ο κ. Πεταλωτής δεν έχει ακούσει τίποτε παρότι βουλευτής στη Θράκη. Και καλά αυτός. Υποτάσσεται στην καθιερωμένη πολιτική κατευνασμού που επιβάλει το αμήχανο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας.  Αλλά οι ευαίσθητοι αμύντορες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ο κ. Τσίπρας ας πούμε, που απαιτούσε από την πολιτεία να ζητήσει συγνώμη από ένα θρησκόληπτο λαθρομετανάστη, επειδή ένας ηλίθιος μπάτσος του έσκισε ένα τσαλακωμένο χαρτί που ισχυριζόταν ότι ήταν φωτοτυπία σελίδας κορανίου; Οι υπερευαίσθητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ο γνωστός κ. Δημητράς που όλο καταγγέλλει την Ελλάδα περίπου ως άντρο βασανιστηρίων; Οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, κλπ, που διαρρήγνυαν (και σωστά) τα ιμάτιά τους για την δίωξη μιας άλλης δασκάλας ,η οποία αφιλοκερδώς παρέδιδε μαθήματα σε παιδιά μεταναστών στη Γκράβα;

Προφανώς αυτοί ασχολούνται με την καταπίεση των άλλων… από Έλληνες. Δεν θα …εκτεθούν για τα δικαιώματα μιας δασκάλας που τάχθηκε στα παιδιά της μειονότητας στον Έβρο… Γι’ αυτό και την κα Νικοπούλου, «περιέθαλψε» προσφάτως το μελό της εκπομπή του Χαρδαβέλα. Γι’ αυτό και φώναξε υπέρ της μόνο το εθνικιστικό περιθώριο. Δηλαδή την χάρισαν σε αυτούς… 

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι δημοσιογράφος