Του Νίκου Καραμπάση,

Τι μας λείπει; Ο κοινός νους που αντι να μιλάει ασταμάτητα σαν την κακιά…κουτσομπόλα, θα σηκώσει τα μανίκια να δουλέψει. Με όραμα. Ποιό όραμα όμως; Ποιά ελπίδα; Ποιά προοπτική; Απο το “κλέψε να ‘χεις και άρπαξε να φας” και το “όσα αρπάξει η…τσέπη μας” πρέπει να περάσουμε σε πιο…πεζά πράγματα, όπως η οργάνωση μιας δίκαιης κοινωνίας και οικονομίας που θα παράγει(πολιτισμό,παιδεία,τουρισμό,προϊόντα). Πως θα γίνει αυτό; Οταν “επιπλέουν τα σκατά” και μέχρι σήμερα οι ικανοί, δημιουργικοί άνθρωποι και προσωπικότητες ούτε είχαν ούτε μπορούν να έχουν “θέση στον ήλιο”;

Κάποιος που κοιτάζει – στον τομέα του – να δημιουργήσει, να είναι “πρώτος” όχι με την έννοια της ίντριγκας και της συκοφαντίας αλλά με την δουλειά του, προφανώς δεν είναι ικανός να επιπλεύσει μέσα στον…οχετό και τους βόθρους που είναι “η πολιτική,οικονομική κλπ δημόσια ζωή μας”. Και πνίγεται μέσα στις αναθυμιάσεις πριν πει…κιχ. Αρα, τι κάνουμε;

Το πρόβλημα επομένως είναι να αντιληφθούν και να ενεργήσουν τάχιστα, όσοι έχουν την δύναμη και την δυνατότητα να ανασύρουν από το…βυθό τις πραγματικά δημιουργικές δυνάμεις του τόπου (και ευτυχώς υπάρχουν…πολλές) και να τους δώσουν όλα όσα τους ζήτήσουν για να ξαναβάλουν το καράβι στη…σωστή αναπτυξιακή ρότα.

Να αντιληφθούν τάχιστα ότι μόνο έτσι θα κερδίσουν και εκείνοι. Εαν επενδύσουν στην…καταστροφή, τουλάχιστον σε αυτό το μέρος που λέγεται Ελλάδα, δεν θα έχουν ούτε αυτοί ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μέλλον.

Ευτυχώς ο κόσμος ακόμα…ελπίζει (αόριστα, ίσως και γιατί επειδή φοβάται, ίσως και γιατί δεν έχει τι άλλο να κάνει, ίσως γιατί ξέρει από καταστροφές και λέει “δεν μπορεί να είναι τόσο…μαλάκες και λαμόγια”, δεν μπορεί…).

Αρα, πρέπει οι φελλοί να εξαφανιστούν από τον…αφρό της δημόσιας πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής, δημοσιογραφικής και άλλης ζωής μας. Ο κύκλος τους τελείωσε. Και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλο πέρα από εδω. Το πλιάτσικο των φελλών, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Απο εκεί και μετά, ασφαλώς οι δημιουργικές δυνάμεις, μπορούν να συνεννοηθούν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για το όραμα της επόμενης ημέρας.