Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης άρχισε επισήμως η εφαρμογή της κοινής διακήρυξης που υπέγραψε στην Αθήνα, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφορικά με την άρση όλων των περιορισμών που μέχρι σήμερα ίσχυαν για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, εκατέρωθεν διαπιστευμένους.Η πρώτη διπλωματική διέλευση συνοδεύθηκε από τελετή στο συνοριακό φυλάκιο του Παζάρκουλε στην βορειοδυτική επαρχία της Ανδριανούπολης και στο αντίστοιχο των Καστανιών στην Ελλάδα την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, μετά από μία περίοδο 28 ετών περιορισμών στους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.
Ο Τούρκος υποπρόξενος Κομοτηνής, Οζμάν Ντουμάν, πέρασε στο Παζάρκουλε μετά από τυπικές διατυπώσεις στο φυλάκιο των Καστανιών. Ο Ντουμάν συνάντησε στο φυλάκιο του Παζάρκουλε την Ελληνίδα γενική πρόξενο Ανδριανουπόλεως, Παρασκευή Σεβελέκη.
Σήμερα ενεργοποιείται η πρώτη από τις 21 συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 15-16 Μαΐου, δήλωσε ο Ντουμάν.
Η Τουρκία και η Ελλάδα έθεσαν τέρμα στους περιορισμούς που υπήρχαν σε κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων που ήθελαν να εισέρχονται στις επικράτειες αλλήλων μέσω των διαβάσεων Ανδριανουπόλεως και Καστανιών. Η νέα κατάσταση θα συνεισφέρει στην βελτίωση των Τουρκοελληνικών σχέσεων, είπε ο Ντουμάν. Η Παρασκευή Σεβελέκη είπε στα τουρκικά ότι ήταν πολύ ευτυχής και ευχαρίστησε το Τουρκικό λαό.
Πρακτικώς σημαίνει ότι όχι απλώς το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, αλλά πλέον και η ίδια η Τουρκική Διοίκηση έχουν άμεση και ευκολότατη πρόσβαση στην κρίσιμη για τα τουρκικά σχέδια περιοχή των ελληνικών χωριών του Έβρου και στα γειτονικά πομακοχώρια, των οποίων ο εκτουρκισμός αποτελεί πάγιο – και επιμελώς προωθούμενο – στόχο της τουρκικής πολιτικής. Οι καταργούμενοι σήμερα περιορισμοί είχαν τεθεί προ 28 ετών, δηλαδή, το 1982.

Πηγή : http://www.xronos.gr-www.olympia.gr/