Απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει την αιματηρή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Απελαύνονται όλοι οι ακτιβιστές και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Rachel Corrie.

Την πρόταση υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προτάθηκε συγκεκριμένα η σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συγκαλέσει κατά πληροφορίες την Κυριακή συνεδρίαση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αποδεχθεί το Ισραήλ την πρόταση.

Ήδη πάντως ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Μάικλ Όρεν ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί διεθνή έρευνα για την επέμβαση στο τουρκικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας, «Mavi Marmara», που προκάλεσε το θάνατο εννέα ακτιβιστών και «ισοπέδωσε» τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

«Απορρίπτουμε μία διεθνή επιτροπή. Συζητάμε με την κυβέρνηση Ομπάμα έναν τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η έρευνά μας» δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Το Ισραήλ είναι δημοκρατικό έθνος. Το Ισραήλ έχει την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνει έρευνα για τον εαυτό του και όχι να γίνει το αντικείμενο έρευνας από διεθνή επιτροπή» επισήμανε ο Ισραηλινός πρεσβευτής τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να απολογηθεί για το επεισόδιο.

* Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δεχθεί τη διεξαγωγή «αξιόπιστης και αντικειμενικής έρευνας» για την επέμβαση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής, έρευνα στην οποία η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Απελαύνονται οι ακτιβιστές του Rachel Corrie

Απελαύνονται, εν τω μεταξύ, την Κυριακή όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του ιρλανδικού φορτηγού πλοίου Rachel Corrie, το οποίο οδηγήθηκε στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ μετά την αναχαίτισή του το Σάββατο από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό σε διεθνή ύδατα.

Ήδη έχουν απελαθεί επτά ακτιβιστές και έως το τέλος της ημέρας θα έχει απελαθεί το σύνολο επιβατών και πληρώματος.

Κατά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο δεν προβλήθηκε αντίσταση. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η επιχείρηση κράτησε λίγα λεπτά και ότι ο πλοίαρχος είχε συγκεντρώσει όλους τους επιβαίνοντες σε ένα σημείο. Οι επικοινωνίες πάνω στο πλοίο είχαν διακοπεί ώρες νωρίτερα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους επιβαίνοντες του Rachel Corrie «ειρηνικούς ακτιβιστές» -σε αντιδιαστολή με το τουρκικό πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας», το οποίο χαρακτήρισε «πλοίο μίσους που είχε οργανωθεί από βίαιους ακραίους Τούρκους τρομοκράτες.

Την ίδια στιγμή, η νεκροψία που διενεργήθηκε στην Τουρκία στις σορούς των εννέα ακτιβιστών που σκοτώθηκαν στο «Mavi Marmara» καταδεικνύει ότι είχαν δεχθεί συνολικά 30 σφαίρες. Ένας ακτιβιστής είχε πυροβοληθεί τέσσερις φορές στο κεφάλι, ενώ αρκετοί άλλοι είχαν πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Και σε μία τελευταία εξέλιξη, ανώτατος στρατιωτικός του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον δοθεί έγκριση από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

TA NEA