ΩΣΤΟΣΟ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ,  ΗΛΙΑ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗ, ΠΛΑΝΑΤΑΙ  ΒΑΡΙΑ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΛΑΤΟΥΛΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ  ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ  ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ…   

Σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική  ελεύθερη συζήτηση – συνέντευξη που μας παραχώρησε ο  κ.Ηλίας Τσεκερίδης,  άξιος Πόντιος και γνήσιος Έλληνας αγωνιστής Πατριώτης, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί στην Ομογένεια  της Νέας Υόρκης  με την προσωποποίηση της εντιμότητας και της διαφάνειας στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ όπου    ήρθε προ 35ετιας αναζητώντας το όνειρο και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή,    απαντά ανοιχτά και καθαρά  στην πρώτη και εφ’ όλης της  συνέντευξη  του εν όψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ.  Ποια είναι η ομοσπονδία ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης; Μες δυο λόγια είναι ο οργανισμός που κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες οργανώνει την παρέλαση στην ξακουστή 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Ο Ηλίας  Τσεκερίδης δίνει απάντηση  (ή τουλάχιστον επιχειρεί να απαντήσει-αυτό εσείς θα το κρίνετε ακούγοντας τον)   σε μια σειρά σκληρών  ερωτήσεων που του θέσαμε και  αντλούνται μέσα από την πρόσφατη  επικαιρότητα και την δημόσια ζωή της Ομογένειας στην μείζονα περιφέρεια της πολιτείας της  Νέας Υόρκης.  Εκ προοιμίου  τονίζεται και    προς αποφυγή παρεξηγήσεων, και έχει σημασία αυτό ως γεγονός  ότι η  Συνέντευξη ελήφθη στις 23 Μαϊου 2010, και ελάχιστες ημέρες  πριν επέλθει η οριστική  διάσπαση και ο διαχωρισμός με την ομάδα του απερχόμενου προέδρου Δημητρίου Καλαμαρά και καθόσον  ήταν σε εξέλιξη οι εσωτερικές διεργασίες για την συγκρότηση του συνδυασμού ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ του οποίου σήμερα ηγείται.

Στην συζήτηση που είχαμε μαζί του ο κ. Ηλίας  Τσεκερίδης, αν και δεν απαντά ευθέως και ξεκάθαρα σε όλα τα ζητήματα που του θέσαμε  –θα ακούσετε και θα κρίνετε- ωστόσο καυτηριάζει την υφισταμένη κατάσταση και υπόσχεται πως θα εργαστεί για το κοινό καλό την πρόοδο και την ευημερία του  ιστορικού οργανισμού.  Αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων  ότι πράγματι το 2008 είχε γίνει μυστική συμφωνία με τον  Δημήτρη Καλαμαρά να ηγηθεί σε αυτές τις εκλογές ο ίδιος σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλες τις συνιστώσες(ομάδες, ομαδούλες, φράξιες, παρατάξεις και αντιπάλους) προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη όλων των εσωτερικών δυνάμεων στους κόλπους της Ομοσπονδίας που θα συνομολογήσουν και θα συμφωνήσουν σε αλλαγές και τομές στο υπάρχον καταστατικό.

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE ΤΗΝ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΣΕΙΣ.

 

Tsekeridis_Hlias_3__-_CopyΑναφορικά  τώρα με το καυτό ζήτημα αλλαγής καταστατικού δηλώνει σύμφωνος αλλά όταν η ερώτηση γίνεται πιο συγκεκριμένη ως προς την πρόταση που έχει γίνει και τον δημόσιο προβληματισμό που υπάρχει στα ομογενειακά δρώμενα για διεύρυνση  του εκλογικού σώματος που εκλέγει την εκάστοτε ηγεσία του οργανισμού  ή και καθολική συμμετοχή της ομογένειας αποφεύγει να δώσει ευθεία και  ξεκάθαρη απάντηση.  Τονίζει ότι δεν είναι υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας ή παρέας των δυο των τριών ή των πέντε αλλά υπέρ της ενότητας όλων μέσα στην Ομοσπονδία.

 Ρωτήσαμε τον Ηλία Τσεκερίδη ποιος είναι ο πρώτος στόχος του; Μας απάντησε η ενότητα και ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο. Ο πρώτος στόχος που εξ αρχής είχε θέσει, ο Ηλίας Τσεκερίδης, όλο αυτό το διάστημα και τον εξανάγκασε στις εκλογές του 2008 να απέχει επειδή ήθελε να ηγηθεί ενός συνδυασμού με θετικά  χαρακτηριστικά για ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο που θα προάγει την ενότητα, την ομόνοια και την σύμπνοια εξ αρχής  χάθηκε!  Για να το πούμε καλύτερα απέτυχε να το φτάσει ο ίδιος πριν ακόμα  τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας προσπάθειας. Το ευθύ ερώτημα εκ μέρους μας είναι αν έχει στόχους, ιδέες και όραμα για να ηγηθεί ή απλά αρπάζει την ευκαιρία που του δίνει ο Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος τον εκβίασε πολιτικά και ηθικά κάνοντας τον ασυνεπή ως προς τον λόγο και την υπόσχεση που είχε το 2008 στον Δημήτρη Καλαμαρά ότι στις εκλογές του 2010 θα έμπαινε επικεφαλής μιας τέτοιας  ενωτικής προσπάθειας.

Ρωτήσαμε τον Ηλία Τσεκερίδη ποιος είναι δεύτερος στόχος του και αυτό που εν τάχει και συνοπτικά μας απάντησε ήταν –και όμως αυτό είπε είτε το πιστεύετε είτε όχι -« να αρχίζουν και να τελειώνουν οι συνεδριάσεις στην ώρα τους».  Αυτί δηλαδή είναι το όραμα; Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα;

Tsekeridis_Hlias__C_Θέσαμε συγκεκριμένη ερώτηση για την αλλαγή του καταστατικού αλλά απάντηση συγκεκριμένη δεν πήραμε. «Συγκεκριμένες προτάσεις μας είπε δεν έχει..αλλάξαμε καταστατικά και στο τέλος ήταν τα ίδια…»

Μας μίλησε για ανανέωση της Ομοσπονδίας αλλά δεν μας είπε με ποιο τρόπο και ποιες συγκεκριμένες προτάσεις…

Ρωτήσαμε τον Ηλία Τσεκερίδη ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στην Ομογένεια; και πώς θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το προσελκύσει να έρθει; Και εν τέλει πως θα μπείτε στην κοινωνία ρωτήσαμε τον κ. Τσεκερίδη;

Ρωτήσαμε τον κ. Τσεκερίδη πως θα διαχειριστεί όλες τις επί μέρους κρίσεις που υπάρχουν στην Ομοσπονδία; «δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν αλλά έρχομαι να φέρω ηρεμία και νομιμότητα»

Θα υπάρχει διαφάνεια; Αξιοκρατία και ανανέωση; Ρωτήσαμε τον εν δυνάμει πρόεδρο της Ομοσπονδία και μας είπε ότι «θα εργαστεί προς αυτό τον σκοπό. Ουδέν κρυπτόν υπό του Ηλίου. όλοι οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τι γίνεται;»

Ως  προς την διαφάνεια ρωτήσαμε τον Ηλία Τσεκερίδη, αν θα ανοίξει την πόρτα στα ΜΜΕ για να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και μας είπε ότι «θα κάνει αυτό που λέει το καταστατικό και έν παση περιπτώσει  θα προσπαθήσει να βοηθήσει το έργο των ΜΜΕ».

Tsekeridis_Hlias__F_Τέλος  μιλώντας με τον Ηλία Τσεκερίδη κλείσαμε την συζήτηση μας με το φλέγον θέμα της νομιμότητας με βάση τους νόμους της Πολιτείας.  Η απάντηση αν και ήρθε σε φανερά δύσκολη θέση μας είπε ότι αυτό «θα είναι δουλειά και κύριο μέλημα του νομικού συμβούλου».

Η τελευταία απάντηση του Ηλία Τσεκερίδη στο ερώτημα μας για το αν θα ανοίξει η πόρτα  επιτέλους  και προς τα Αμερικανικά media ώστε και η νομιμότητα που προβλέπεται για οργανισμούς  nonprofit  5 –0- 1- C- 3  να τηρείται αλλά και να ξεφύγει ο ιστορικός θεσμός από την αυτογκετοποίηση που έχει θέσει εαυτόν.  Η απάντηση, αυθόρμητη και  απολύτως ειλικρινής   είναι όντως αποστομωτική!  «νομίζετε ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο»; Μας είπε και μας «έστειλε»   κυριολεκτικά ο κατά τα άλλα φίλος και ομολογουμένως  καλός άνθρωπος Ηλίας  Τσεκερίδης…

Αυτά εν τάχει και περιληπτικά είναι το απόσταγμα αυτής της ζωντανής συζήτησης που είχαμε με τον Ηλία Τσεκερίδη, μη σας λέμε πολλά θα ακούσετε, και έχει ενδιαφέρον να ακούσετε   την απάντηση και θα κρίνετε…

Τώρα, ανεξάρτητα από την συνεργασία του Ηλία Τσεκερίδη  με τον Πέτρο Γαλάτουλα και την  αναγκαστική, και κάτω από  τον έντονο και χωρίς προηγούμενο στα δεδομένα της Ομοσπονδίας, ωμό  πολιτικό εκβιασμό και το εκβιαστικό δίλημμα προς   τον  κ.Τσεκερίδη από τον Πέτρο Γαλάτουλα  «ή εγώ γραμματέας  και η ομάδα  μου μέσα στο συνδυασμό  ή  τα διαλύω όλα» όπως και έγινε, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε ό,τι αφορά τον Ηλία Τσεκερίδη ως Πρόσωπο,   πρόκειται για έναν άνθρωπο που στην Ομογένεια,  χαίρει μεγάλης μακρά και διαχρονικής  εκτίμησης, σε αντίθεση –δυστυχώς και μοιραία η σύγκριση –  με τον Πέτρο Γαλάτουλα που  θεωρείται πρόσωπο μειωμένου ηθικού κύρους και  με πολλές γκρίζες σκιές  στην 15χρονη  ενασχόληση του στα κοινά της Ομογένειας.

tsekeridis_hliasΣε αντίθεση με τον αλαζονικό, υπερφίαλο, πομπώδη, κούφιο και χωρίς ουσία λόγων και έργων του Πέτρου Γαλάτουλα,  που πάντα στόχευε στο θεαθήναι, την βιτρίνα,  τον φτηνό και εύκολο  εντυπωσιασμό,  ο Ηλίας Τσεκερίδης, όντας   αιχμάλωτος  και όμηρος του οποίου είναι σήμερα,  είναι  πράος και από την φύση του γλυκύς, εργατικός και αποτελεσματικός  χαρακτήρας του ποτέ δεν στοχεύει στον εύκολο και φτηνό εντυπωσιασμό. Με  ό,τι και αν  καταπιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια, σε όποια επιτροπή και αν δούλεψε σεμνά και με αποτελεσματικότητα, έφερε αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τον ραδιούργο  και πονηρό εκδικητικό πνεύμα του Πέτρου  Γαλάτουλα που έχει δηλητηριάσει τον δημόσιο βίο  της Ομοσπονδίας με τις συνεχείς μηχανορραφίες του, ο Ηλίας Τσεκερίδης είναι ευθύς χαρακτήρας,  έντιμος και καθαρός.

Ο Ηλίας Τσεκερίδης, από την φύση του άνθρωπος χαμηλών και ήπιων τόνων προσπάθησε, επί μήνες, από τις αρχές Ιανουαρίου  2010 όταν ξεκίνησαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την συγκρότηση ενός και μόνον συνδυασμού για λόγους συμβολισμού της έμπρακτης ενότητας, να φέρει την πολυπόθητη ένωση με την κοινή κάθοδο σε ένα ψηφοδέλτιο ατόμων που προέρχονται από διαφορετικές  ομάδες, ιδεολογικές συνιστώσες,  φατριών,  και αντίπαλων( ενίοτε και κομματικών ) παρατάξεων που εδώ και μια 15ετια διχάζουν και διασπάνε την εσωτερική ενότητα στον ιστορικό οργανισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ενότητα που έχει διαρραγεί  με έντονα τα στοιχεία του διχασμού,   ειδικά μετά τις εκλογές του 2006 που σημάδεψαν την πορεία του Ομογενειακού οργανισμού με τον αποκλεισμό του συνδυασμού του Πέτρου Γαλάτουλα από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής κ. Απόστολο Ζουπανιώτη, συνδυασμού  στον οποίο μετείχε τότε και ο κ. Τσεκερίδης με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές  να οδηγηθούν στα δικαστήρια, να διχαστεί για ακόμα μια φορά η ενότητα της ομογένειας και του οργανισμού,    χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗ

Εμείς συμπληρωματικά σε όσα είχε την καλοσύνη να μας πει θα σημειώσουμε τούτα τα εύλογα ερωτηματικά  προς δημόσιο προβληματισμό αλλά και ως γόνιμη παραγωγική σκέψη.

Το πρώτο που οφείλουμε να ρωτήσουμε τον Ηλία Τσεκερίδη είναι αν το 2008 αρνήθηκε να μετάσχει των εκλογών και να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου  σε συνεργασία με τον κ. Ντίνο Ράλλη ο οποίος του είχε προτείνει να τεθεί εκείνος επικεφαλής δεν δέχθηκε  για λόγους ηθικής δέσμευσης και κανόνων συμπεριφοράς επειδή ο κ. Ράλλης  είναι μέλος Μασονικής Στοάς, σήμερα είναι λιγότερο ηθικό να συνεργάζεται με έναν αποδεδειγμένα πλαστογράφο, όπως εγγράφως έχει καταγγελθεί ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας ;

Tsekeridis_Hlias_e_Δυστυχώς είτε κερδίσει, είτε όχι, από την στιγμή που πέρα και πάνω από το ήθος του, για το οποίο εργάστηκε ανύσταχτα και αδιάλειπτα επί 10ετιες,  βάζει τώρα στο  ίδιο κάδρο με Εκείνον  και άτομα μειωμένου και  αμφίβολου ηθικού κύρους,  η γκρίζα σκιά αυτής της  συναλλαγής –για την καρέκλα και μόνον- με τον Πέτρο Γαλάτουλα, τον  άνθρωπο που όλοι κατ επανάληψη,  και σε διάφορα χρονικά διαστήματα έχουν δημοσίως ομολογήσει  σε έντονο ύφος και με δημόσιες καταγγελίες, ότι επιχειρεί να  νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα με κάθε μέσο και κάθε τρόπο και με συλλόγους ανύπαρκτους,  θα τον κυνηγά σε όλη του την υπόλοιπη ζωή…

Ευχόμαστε να μη χρειαστεί να παραιτηθεί, και αν είναι σίγουρος σε αυτό στοχεύει ο κ. Γαλάτουλας να πάρει το αξίωμα του Προέδρου με πλάγιο τρόπο αφού δεν τολμά να εκτεθεί μόνος  τους γιατί η ομογένεια τον έχει ήδη απορρίψει, επειδή θα του δημιουργήσει τα ίδια  προβλήματα  ίσως και ακόμα χειρότερα όπως αυτά που δημιούργησε στον προκάτοχο του Δημήτρη Καλαμαρά. Οψόμεθα.

Θα του ευχόμασταν και με την νίκη αλλά θα ήταν σα να του αποδίδαμε δημόσια μομφή, αφού την «Νίκη»  ήδη με στοιχήματα στα οποία προκαλεί Ομογενείς,   την διεκδικεί για τον εαυτό του, με την γνωστή έπαρση και υπερφίαλη αλαζονεία,  που τον διακρίνει,   φωνάζει ανά τους καφενέδες,  ότι κρατά στο χέρι ο Πέτρος Γαλάτουλας!  Αυτή και μόνον η σκληρή πραγματικότητα δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει την επομένη των εκλογών… αν τελικά “νικήσει ο Πέτρος Γαλάτουλας….”

Το ερώτημα που ευθέως και ευθαρσώς τίθεται  σε αυτές τις εκλογές είναι ένα και βασικό:  ψηφίζοντας τον Ηλία Τσεκερίδη επιδοκιμάζουμε  και στηρίζουμε  τον Άξιο Ηλία Τσεκερίδη ή τον Πέτρο Γαλάτουλα; Όνομα συνώνυμο και ταυτισμένο με την πολιτική  ανηθικότητα, τις μηχανοραφίες, τα ψεύδη και κυρίως τον άνθρωπο που επώνυμα και ενυπόγραφα έχει  καταγγελθεί όχι μόνο για πλαστογραφία αλλά ουδείς οφείλει να ξεχνά ότι εδώ και τρείς μήνες ο Πέτρος Γαλάτουλας τελεί υπό αμφισβήτηση και ερευνάται από τις οικονομικές υπηρεσίες της Νέας Δημοκρατίας για τα οικονομικά σκάνδαλα και τις καταγγελίες που δημοσίως έχουν γίνει εις βάρος και εναντίον του!   

Πάντως οφείλουμε να πούμε και πάλι-ειδικά όταν μιλάμε για εκλογές στην Ομοσπονδία- ότι ουδείς ξέρει τι μέλλει γενέσθαι… ως την ημέρα των εκλογών και αν στο μεταξύ δεν έχουμε εκπλήξεις….  Ως γνωστόν ο θυμόσοφος λαός μας ορθώς λέγει  «η νύχτα βγάζει Επίσκοπο, και η αυγή Μητροπολίτη»  και αντίστοιχα θα προσθέταμε εμείς  έτσι συνέβη  και το 2008 εκείνοι που πρώιμα –οι ίδιοι με αυτούς που σήμερα συναγελάζεται και υποστηρίζεται «ο εν δυνάμει νικητής των εκλογών»  έτσι  πανηγύριζαν ότι τις  εκλογές τις είχε κερδίσει ο Ντίνος Ράλλης και μάλιστα  με μεγάλη διαφορά!  Περιέργως είναι οι ίδιοι και πάλι…  έμειναν όμως  άναυδοι με το ποσοστό επιτυχίας του Δημήτρη Καλαμαρά 53% αν θυμάμαι καλά…  Σύνεση λοιπόν χρειάζεται και νηφαλιότητα. Περίσκεψη και διάλογος για

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ   Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Tsekeridis_Hlias_2__-_CopyΜε καταγωγή από τον Πόντο, ο Ηλίας Τσεκερίδης είναι ένας από τους χιλιάδες απογόνους των ξεριζωμένων και χιλιοβασανισμένων προσφύγων, που έζησαν την φρίκη της γενοκτονίας. Από το χωριό Κουνάκα της Τραπεζούντας, οι γονείς του γεννήθηκαν και έζησαν στον Πόντο μέχρι και τις μαύρες μέρες του ξεριζωμού των χιλιάδων Ελλήνων που ακολούθησαν το δρόμο της σωτηρίας στην Ελλάδα στα 1922-23.

O Ηλίας Τσεκερίδης γεννήθηκε στα Αλωνάκια Κοζάνης, ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Βαλταδώριο γυμνάσιο (Κοζάνης) και εν συνεχεία φοίτησε στην σχολή υπαξιωματικών χωροφυλακής, από όπου και αποφοίτησε υπενοματάρχης. Υπηρέτησε στην Έδεσσα, στον νομό Πέλλας, και το 1963, αφού παντρεύτηκε,  ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για την αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου. Στην Νέα Υόρκη πια, για 10 χρόνια εργάστηκε στην General Motors και για τα επόμενα 20 χρόνια ήταν συνδικαλιστής στην ίδια εταιρία.

Η ενασχόληση του με τα κοινά κρατάει πάνω από 30 χρόνια. Είναι πολύπλευρη και πολυσχιδής σε επιτελικές θέσεις οργανισμών και οργανώσεων, που προασπίζονται τα εθνικά θέματα και κατά κύριο λόγο το Ποντιακό.

ΑΧΕΠΑ, Σύλλογος Ποντίων, Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής Καναδά, Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος, Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αλλά και δημοκρατικό κόμμα αποτελούν μέρος της πολύπλευρης και πολυσχιδούς  δράσης του υπέρ δραστήριου Ηλία Τσεκερίδη στην τριακονταετή και πλέον πορεία του στα κοινά της Ομογένειας του Ελληνισμού των ΗΠΑ.

Η δράση του ξεκινά το 1976, στην κοινότητα του προφήτη Ηλία στο Yonkers της Νέας Υόρκης, την ενορία όπου μέχρι και σήμερα συνεχίζει να στηρίζει και να προσφέρει. Έχει διατελέσει  δύο φορές πρόεδρος και φέτος διανύει την τρίτη θητεία του.

Το 1982 δημιουργήθηκε 0 σύλλογος «Πόντος» του Norwalk της Νέας Υόρκης, όπου και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου το 1984, αναλαμβάνοντας στην συνέχεια την προεδρία από το 88 μέχρι και το 2001.

Ενεργή δράση έχει και στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Το 1987 εκλέγεται αντιπρόεδρος, το 2000 αναλαμβάνει την προεδρία μέχρι και το 2001, και μετά από ένα μικρό διάλειμμα δύο ετών (2001-2003), ξαναεκλέγεται πρόεδρος για δυο συνεχείς θητείες, από το 2003 μέχρι το 2007.

Το 2007 εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων, παγκόσμιο όργανο, στην Ελλάδα, και τον Μάρτιο του 2009 μετά την παραίτηση του προέδρου της Συνομοσπονδίας παραλαμβάνει την προεδρία, την οποία έχει μέχρι και σήμερα.

Από το 1976, έγινε μέλος στην ΑΧΕΠΑ, στο τμήμα 51 στο Yonkers, όπου εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα.  Θήτευσε σε αρκετές θέσεις της οργάνωσης στο τοπικό και στο πολιτειακό συμβούλιο, φτάνοντας μέχρι την θέση του ύπατου κυβερνήτη της Οργάνωσης. Το 1986 διετέλεσε πρόεδρος το 1986 στο Chapter (τοπικό) του Yorkers, και το 1991 έγινε μέλος στο πολιτειακό συμβούλιο-District(πολιτεία ΝΥ), όπου θήτευσε σε αρκετές θέσεις. Το 1995 εξελέγη κυβερνήτης για την πολιτεία της ΝΥ με διετή θητεία και στην συνέχεια εξελέγη Ύπατος Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ στην Washington για τα έτη 1997-99.

Στην ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ο Ηλίας Τσεκερίδης μπήκε για πρώτη φορά το 1997, ώς μέλος του ΔΣ. Την εποχή εκείνη συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού όριζε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως έπρεπε να είναι μέλος του ΔΣ, και έτσι ψηφίστηκε για πρόεδρος της επιτροπής για τα δύο επόμενα χρόνια 1998-99. Στις εκλογές του 99 εξελέγη πάλι στο ΔΣ, όπου και πήρε την θέση του ταμία, με πρόεδρο τον Γ. Γεωργόπουλο, ο οποίος μετά από εξάμηνη θητεία παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Β. Σταθάκος. Και στην θητεία  Βασίλειου Σταθάκου μέχρι το 2002, ο Ηλίας Τσεκερίδης παρέμεινε ταμίας, καθώς και στην επόμενη διετία, επί θητείας  Απόστολου Τομόπουλου μέχρι και το 2004. Στην διετία 2004-2006 με πρόεδρο τον Διαμαντίδη διετέλεσε υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Από το 2006, όταν στις εκλογές αποκλείστηκε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Π. Γαλάτουλα, με τον οποίο ο Ηλίας Τσεκερίδης ήταν υποψήφιος, έμεινε εκτός δράσης από την δράση της Ομοσπονδίας μέχρι και φέτος, όπου και του ζητήθηκε να γίνει συντονιστής της παρέλασης και αποδέχτηκε. Στις επικείμενες εκλογές, ο Ηλίας Τσεκερίδης διεκδικεί  την προεδρία του Οργανισμού για την διετία 2010-2012.

Παράλληλα με την  δράση του στα κοινά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, δραστηριοποιήθηκε και στον κομματικό μηχανισμό του δημοκρατικού κόμματος. Ήταν αντιπρόσωπος του δημοκρατικού κόμματος για την περιοχή του Westchester, όπου διετέλεσε ταμίας της δημοκρατικής επιτροπής, ενώ για πάνω από 20 χρόνια ήταν αντιπρόσωπος των δημοκρατικών στην περιοχή που διαμένει.

Ο Ηλίας Τσεκερίδης είναι παντρεμένος με την Ελευθερία, από το χωριό Εξοχή του Νομού Κοζάνης, και έχουν δυο παιδιά τον Θόδωρο και την Σόνια και πέντε εγγόνια.

ΑΚΟΥΣΤΕ ( ΠΑΛΙ) LIVE ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗ