Την αφαίρεση, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της δυνατότητας μιας μεγάλης μερίδας προσφύγων, των παιδιών εκτοπισμένων που δεν έχουν εγγεγραμμένο στο όνομα τους το οικογενειακό τους σπίτι, να υποβάλουν παράπονο για παραβίαση του δικαιώματος της κατοικίας τους, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Μιχάλης Γιωργάλλας.

 «Κατήφορος χωρίς τελειωμό μοιάζουν πλέον οι αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και η κυβέρνηση εγκλωβισμένη παραμένει παθητικός θεατής ανήμπορη να διαχειριστεί τις επικίνδυνες εξελίξεις. Η αποδοχή από τον κύριο Χριστόφια να διαπραγματευθεί την κατηγοριοποίηση των προσφυγικών περιουσιών στα κατεχόμενα, απεμπολώντας ουσιαστικά το δικαίωμα των ιδιοκτητών στην περιουσία τους, άνοιξε τους ασκούς των αρνητικών εξελίξεων στο ΕΔΑΔ και βοήθησε στην υλοποίηση του τουρκικού στόχου για εθνικό και περιουσιακό ξεκαθάρισμα με ανατροπή της περιουσιακής πλειοψηφίας των ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.» είπε ο κ. Γιωργάλλας και σημείωσε:

«Δυστυχώς αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το Κυπριακό, από θέμα παράνομης εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης έκδηλης παρανομίας, στη διετία της διακυβέρνησης Χριστόφια, έχει καταντήσει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών δικαστηρίων, ως πρόβλημα επίλυσης περιουσιακών διαφορών μέσα από αποζημιώσεις, ανταλλαγές και ρυθμίσεις μεταξύ ιδιωτών.» σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας και συνέχισε:

«Η νέα απόφαση του ΕΔΑΔ είναι ακόμα μια καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία στοχεύει σαφώς να επηρεάσει την συζήτηση του περιουσιακού στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Δυστυχώς, δεν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση της έκδοσης της απόφασης με την έναρξη της συζήτησης του περιουσιακού στις απευθείας συνομιλίες. Η αρνητική εξέλιξη επιτείνεται και από την αναφορά στην απόφαση για δήθεν εξασθένηση του δεσμού με την περιουσία», είπε ο κ. Γιωργάλλας και πρόσθεσε:

«Οι εξελίξεις στο ΕΔΑΔ μπορούσαν να αποτραπούν, αν εισακουόταν η εισήγηση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ για ένταξη όλων των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο ενός συντονισμού, όπου θα προσμετρούνταν οι πιθανές συνέπειες και θα αποφασίζονταν οι ανάλογοι χειρισμοί», τόνισε ο Μιχάλης Γιωργάλλας και συνέχισε:

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να είναι θεατής των εξελίξεων, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναχαιτίσει τις αρνητικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, να βοηθήσει όσους πρόσφυγες θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στην μεταβίβαση των περιουσιών τους, αλλά και να παρέμβει δυναμικά, αξιοποιώντας αποφάσεις του ιδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας.» κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

agora-dialogue