Έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και παρά τους «ελιγμούς» του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη νέο πακέτο κυρώσεων για την άρνηση του Ιράν να αναστείλει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Τουρκία και η Βραζιλία (μη μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) καταψήφισαν την επιβολή τέταρτου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης· ο Λίβανος απείχε από την ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).Το 15μελές Συμβούλιο πέρασε το ψήφισμα για το οποίο εργάστηκαν πέντε μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία.Με 12 ψήφους υπέρ, η απόφαση έλαβε τις λιγότερες ψήφους σε σύγκριση με τα άλλα τέσσερα ψηφίσματα για κυρώσεις που υιοθετήθηκαν για το Ιράν από το 2006.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί ότι με την επιβολή νέων κυρώσεων η Ισλαμική Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεχθεί συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.Ο Αχμαντινετζάντ έχει διαμηνύσει στη Δύση ότι «είναι μια προσφορά που δεν επαναλαμβάνεται» η συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου που υπεγράφη πρόσφατα σε πανηγυρικό κλίμα με την Τουρκία και τη Βραζιλία –αλλά δεν κατόρθωσε να απομακρύνει τις διεθνείς κυρώσεις

Ιράν. Η απόφαση του ΟΗΕ είναι ένα “λανθασμένο” βήμα, που “περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση” (Τεχεράνη).
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή μιας νέας σειράς κυρώσεων είναι ένα “λανθασμένο” βήμα, που “περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.
“Η απόφαση είναι ένα λανθασμένο βήμα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam.”Δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.Πιστεύουμε ότι θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση”, δήλωσε ο Μεχμανπαράστ σε μια πρώτη αντίδραση μετά την υιοθέτηση των νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της Τεχεράνης λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματός.

Νέες κυρώσεις ΟΗΕ στο Ιράν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν για τέταρτη φορά από το 2006, για να προσπαθήσει να το πείσει να αναστείλει τις ευαίσθητες πυρηνικές του δραστηριότητες και να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα για τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του.Το Συμβούλιο ενέκρινε για τον σκοπό αυτό την απόφαση 1929, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε.

Το κείμενο ενσωματώνει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί τρεις φορές από το Συμβούλιο-τον Δεκέμβριο του 2006, τον Μάρτιο 2007 και τον Μάρτιο του 2008.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα.Οι επιθεωρήσεις αυτές μέχρι σήμερα επιτρέπονταν στις αποβάθρες των λιμανιών.Η απόφαση απαγορεύει επίσης την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

Η απόφαση περιλαμβάνει τρία παραρτήματα που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, που προστίθενται σε εκείνους που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις–πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.Τα παραρτήματα περιέχουν ένα μόνο συγκεκριμένο όνομα, Τζαβάντ Ραχίκι, που είναι ο επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), αλλά 40 ονόματα φορέων και τραπεζών.

Ακολουθεί η δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 5+1 (πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μ. Βρετανία, και της Γερμανίας) για το ψήφισμα 1929

We, the Ministers of Foreign Affairs of China, France, Germany, Russia, the United Kingdom and the United States, would like to take this opportunity to reaffirm our determination and commitment to seek an early negotiated solution to the Iranian nuclear issue.


The adoption of UNSCR 1929, while reflecting the international community’s concern about the Iranian nuclear program and reconfirming the need for Iran to comply with the UN Security Council and IAEA Board of Governors requirements, keeps the door open for continued engagement between P5+1 and Iran.


The aim of our efforts is to achieve a comprehensive and long-term settlement which would restore international confidence in the peaceful nature of Iran’s nuclear program, while respecting Iran’s legitimate rights to the peaceful use of atomic energy. We are resolute in continuing our work for this purpose. We also welcome and commend all diplomatic efforts in this regard, especially those recently made by Brazil and Turkey on the specific issue of the Tehran Research Reactor.


We reaffirm our June 2008 proposals, which remain valid, as confirmed by UNSCR 1929. We believe these proposals provide a sound basis for future negotiations. We are prepared to continue dialogue and interaction with Iran in the context of implementing the understandings reached during the Geneva meeting of 1 October 2009. We have asked Baroness Ashton, the EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, to pursue this with Dr. Saeed Jalili, Secretary of Iran’s Supreme National Security Council at the earliest opportunity.


We expect Iran to demonstrate a pragmatic attitude and to respond positively to our openness towards dialogue and negotiations.

Αναφορές για το ψήφισμα 1929 στον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Brazil, Turkey Defy Washington on Iran Sanctions

Iran says sanctions like “flies”

Obama: Iran gets toughest sanctions ever

Clinton sees sanctions hindering Iran nuclear plan

Iran Sanctions Pass in the U.N.


Obama to speak today on Iran sanctions