Εντατικές διαβουλεύσεις διεξάγονται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για συμφωνία που θα καθορίσει τη θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε χτες το Σίγμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντόπισε είναι πολύ περισσότερα από ό,τι υπολόγισε αρχικά.

Μάλιστα, στο οικόπεδο Λεβιαθάν, το οποίο γειτονιάζει με τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εταιρεία η οποία διενεργεί τις έρευνες εκτιμά ότι υπάρχουν 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη ποσότητα η οποία έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ έχουν εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, αν και ακόμη κανείς δεν μπορεί να θέσει κάποιο οριστικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούν να πέσουν υπογραφές.

Ο λόγος που ακόμη δεν μπορεί να μπει χρονοδιάγραμμα συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι λόγω καθαρά τεχνικών προβλημάτων στην ισραηλινή πλευρά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει η νομοθεσία στη χώρα που να επιτρέπει τη σύναψη τέτοιας συμφωνίας.