Μπορεί να χρειαστούν μήνες έντονης εργασίας, αλλά τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν κεκτημένο δικαίωμα να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους μετά την επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στην Γάζα, δήλωσε σήμερα ένας πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.

Ο Εφρέμ Χαλεβί, διευθυντής της Μοσάντ την περίοδο 1998-2002, και πρώην ανώτερος σύμβουλος σε μια διαδοχή ισραηλινών πρωθυπουργών, δήλωσε ότι η επίθεση στον στολίσκο, κατά την οποία εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, έχουν σοβαρά πλήξει τις σχέσεις των δυο χωρών.


Δήλωσε όμως ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο χώρες δεν οικονομήθηκαν μόνο πάνω στο συναίσθημα, και ότι και οι δύο έχουν επίγνωση ότι η ιστορία τους και τα κοινά τους συμφέροντα, αξίζουν να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν, ακόμη και αν χρειαστεί χρόνος και σκληρή διπλωματία για την επίτευξή του.

“Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν δει πολλά, πολλά χρόνια πολύ ειλικρινούς και πολύ βαθιάς συνεργασίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Χαλεβί, όπου μιλούσε για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ευρώπη.
Είπε ακόμη ότι υπάρχει “μια βαθιά κατανόηση” στο Ισραήλ για σημασία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

“Υπάρχει μια προσπάθεια, μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, αλλά μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές–θα έλεγα επίσης στην δική μας πλευρά, στην ισραηλινή πλευρά–να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει αυτές τις σχέσεις τις οποίες υπηρέτησαν οι δύο χώρες μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

Δείτε το βίντεο