περιοδεία Ομπάμα στις πληγείσες πολιτείες

Δεύτερη μέρα της επίσκεψης Ομπάμα στις πληγείες πολιτείες της Αλαμπάμα, Μισισιπί, και Φλόριδα, αργότερα απόψε τηλεοπτικό διάγγελμα και αύριο εκ νέου συνάντηση με τους επικεφαλής της ΒΡ, ως απάντηση της έντονης κριτικής που ασκείται τις τελευταίες ημέρες στον Λευκό Οίκο για την διαχείρηση του θέματος της διαρροής πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.

Από τις πληγείσες περιοχές ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε της σύσταση πρωτοβουλίας για συντονισμένη δράση από διάφορες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταλληλότητα των θαλασσινών που διοχετεύονται στην αγορά και προέρχονται από τον κόλπο του Μεξικού.

Επίσης 17,500 μέλη της εθνοφρουράς θα βρίσκονται στις περιοχές για την παροχή βοήθειας στην καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Διάγγελμα Ομπάμα

Στο αποψινό διάγγελμά του, θα αναφερθεί στο σχέδιο του για την χορήγηση βοήθειας στις νότιες πολιτείες να ανακάμψουν από την καταστροφή, καθώς και στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ώστε να σταματήσει η διαρροή.

Συνάντηση Ομπάμα με ΒΡ

Στην αυριανή συνάντηση του προέδρου με τον επικεφαλής της εταιρίας θα συζητηθεί και το ύψους του ποσού για τις αποζημιώσεις και τον καθαρισμό, ποσό που θα διαχειρίζεται ανεξάρτητος φορέας, προς αποφυγή κάθε είδους καθυστέρησης.

Δηλωσεις για 11η Σεπτεμβρίου

Η πετρελαιοκηλίδα τον Κόλπο του Μεξικού θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην αμερικανική συλλογική συνείδηση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τόπο Politico

Οι δηλώσεις του αντιμετώπισαν την κριτική,  κυρίως από συγγενείς θυμάτων με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ,. Έκαναν λόγο για ατυχή σύγκριση, άστοχος παραλληλισμός, δήλωση που αποσκοπεί να κερδίσει την προσοχή, εκτός θέματος, ακόμα και για γελοία σύγκριση

ΒΡ-Γερουσία

Σήμερα ο επικεφαλής της ΒΡ, θα καταθέσει ενώπιων της επιτροπής εμπορίου και ενέργειας, με το κλίμα είναι, όπως είναι λογικό εναντίον του, όπου καλείται να δώσει απαντήσεις για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και να κάνει σαφές ότι υπάρχουν τα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος των αποζημιώσεων και του καθαρισμού. Αν λάβουμε υπ όψιν τα όσα είπε ο πρόεδρος της επιτροπής ότι η ΒΡ επέλεξε παρακινδυνευμένες διαδικασίες, προκειμένου να μειώσει το κόστος βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της γερουσίας Χάρι Ριντ επέστειλε επιστολή στην ΒΡ, υπογεγραμένη και από άλλα  μέλη της επιτροπής των δημοκρατικών, καλώντας την ΒΡ να δημιουργήσει άμεσα ειδικό λογαριασμό ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική καταστροφή καθώς και το κόστος για τον καθαρισμό από το πετρέλαιο.

Επιστήμονες

-ανεξάρτητοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μέχρι τώρα διαρροή υπολογίζεται ανάμεσα στις 950.000 και 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

-Επίσης αναφορικά με την καταστροφή της άγριας ζωής, επισημαίνουν ότι ίσως χρειαστούν και χρόνια προκειμένου να καθοριστεί το μέγεθός της.

Αποζημιώσεις

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήματα για αποζημιώσεις, και αυτό σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, και έχουν αποζημιωθεί 26,500 χιλιάδες, ωστόσο περιγράφεται μια επίστευτη γραφειοκρατία που ζητούνται πολλά χαρτιά και αποδεικτικά των ζημιών που έχουν γίνει.

Οι αποζημιώσεις για τις τουριστικές και αλλιευτικές επιχειρήσεις, αλλά και όσες επιχειρήσεις σχετίζονται με αυτούς τους κλάδους, φαίνεται να είναι μόνο οι αρχή.

Οι πολιτείες πλέον ξεκινούν να πιέζουν για τα έσοδα από τους φόρους που χάνονται.

ΒΡ

Αναλυτές λένε ότι το κόστος για την ΒΡ θα ανέλθει στα 37 δις μέσο όρο (Credit Suisse σύμφωνα με τους New York Times) για τον καθαρισμό και τις αποζημιώσεις, ενώ το χειρότερο σενάριο μιλά για 60 με 70 δις, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με οικονομικά sites, το πρόστιμο για την ΒΡ μπορεί να κινηθεί από 1,100 δολάρια μέχρι 4.300 ανά βαρέλι πετρελαίου, στην περίπτωση που κατηγορηθεί για αμέλεια η εταιρία. Μέχρι σήμερα η ΒΡ έχει διαθέση το ποσό των 1,6 δις είτε αφορά την αντιμετώπιση της διαρροής, είτε αποζημιώσεις, είτε το κόστος καθαρισμού των ακτών.