Ικανοποιη μένοι ε μφανίστηκαν οι επικεφα λής της τρόικας σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του πρ οϋπολογισμού, κα θώς όπως τόνισαν μέχρι τέλος Μαϊου, το έλλειμμα μειώνεται με μεγαλύτερο του προβλεπόμενου ρυθμό. Ανέφεραν ότι θα επανέλθουν τον Ιούλιο για να εξετάσουν εκ νέου το πρόγραμμα ενώ θα…
έχουν και μόνιμη παρουσία στην Αθήνα καθώς το ΔΝΤ θα ανοίξει γραφείο.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφεραν πως το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης εκτελείται κανονικά, οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό τομέα είναι θετικές και το κρατικό έλλειμμα με βάση τα στοιχεία στο τέλος του Μαϊου ήταν μικρότερο από ό,τι προβλέπει το μνημόνιο.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας βαίνει καλώς και είναι φιλόδοξο ενώ σχετικά με το ασφαλιστικό, τόνισαν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο βάρος και έχει ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ δήλωσε ότι αν και είναι ακόμα νωρίς, είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με λιγότερο του 4% που προβλέπει το μνημόνιο ενώ τα έσοδα αυξάνονται πάνω του 5%.

Τόνισαν πως η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει συμφωνία στις κύριες παραμέτρους όπως αυτές εμφανίζονται στο μνημόνιο. Ανέφεραν ακόμη πως αν δεν γινόντουσαν αλλαγές στο ασφαλιστικό οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διπλασιασμό των δαπανών ως το 2050

Δήλωσαν πως προχωρούν κανονικά οι διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο αγοράς εργασίας, φορολογικής μεταρρύθμισης και τοπικής κυβέρνησης ενώ εξέφρασαν την άποψη ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της ίδρυσης του χρηματοοικονομικού ταμείου σταθερότητας για τις τράπεζες. Χαρακτήρισαν ακόμη επαρκής την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Υπενθύμισαν τέλος, πως θα επιστρέψουν στο τέλος του Ιουλίου για να εξετάσουν εκ νέου όλο το πρόγραμμα ενώ δήλωσαν ότι το ΔΝΤ θα ανοίξει γραφείο στην Αθήνα για να έχει μόνιμη παρουσία.
enet.gr