Η ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ακόμη και ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της χώρας δίνει την ευκαιρία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά το 2011, να «κατέβει» υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Με το νέο νομοσχέδιο ο τουρκικός λαός θα μπορεί να επιλέξει τον πρόεδρο της χώρας με απ’ ευθείας ψηφοφορία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει πρώτα να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές το 2011, όπου όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει θα είναι η τελευταία φορά που θα θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής, οι οποίες θα καθορίσουν και το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ηurriyet.

Από την άλλη μεριά, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει έαν ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει δικαίωμα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, να θέσει υποψηφιότητα ακόμη μια φορά για τον προεδρικό αξίωμα, θα παραχωρήσει τη θέση του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, όταν εξελέγη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της χώρας μπορούσε να παραμείνει για επτά χρόνια, ενώ με το νέο νομοσχέδιο πέντε. Παραμένουν, λοιπόν, ακόμη άγνωστες οι προθέσεις του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένα άλλο σενάριο, όμως, κάνει λόγο για αντιστροφή ρόλων, μεταξύ των δύο πολιτικών. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να αναλάβει, δηλαδή, την ηγεσία του ΑΚΡ, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προεδρία.

Πάντως, με το νομοσχέδιο που ψήφισε το τουρκικό Κοινοβούλιο, οριοθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην εκλογική διαδικασία για την ανέδειξη του νέου προέδρου της χώρας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ