Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
 
ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ συνωμοσίας ανέκαθεν έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στην Τουρκία.
Οι άνεμοι και οι θύελλες στο εσωτερικό και στην εξωτερική πολιτική πάντα έδιναν λαβή για την προβολή λογής λογής θεωριών. Οι ένοπλες δυνάμεις, το λεγόμενο βαθύ κράτος, τα θρησκευτικά τάγματα και ο υπόκοσμος, η λεγόμενη μαφία ήταν πάντα οι πρωταγωνιστές στις θεωρίες αυτές. Οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας από την άλλη πρόσθεταν και προσθέτουν και άλλους πρωταγωνιστές, με πρώτο και κύριο τις ΗΠΑ. Σταδιακά όμως προστέθηκαν και άλλοι. Η Γερμανία, η Ε.Ε., η Ρωσία είναι πλέον και αυτοί πρωταγωνιστές στις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες να δραστηριοποιούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Κι αυτό είναι λογικό, διότι χώρες όπως η Ρωσία και σχηματισμοί όπως η Ε.Ε. έχουν πλέον πολύ πιο σημαντικές και εν μέρει οργανικές σχέσεις με την Τουρκία.

ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, υπήρξαν κάποιοι που θεώρησαν ότι πρόκειται για γενικότερο σχέδιο αλλαγής της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Αυτές τις μέρες προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. κατά μία έννοια είναι στο ίδιο στρατόπεδο, αφού «προσπαθούν να εμποδίσουν την όποια κινεζική επιρροή στην Τουρκία».

Δεν είναι όμως η διεθνής σκηνή ο μόνος χώρος όπου φυτρώνουν οι θεωρίες αυτές. Εκτός από την εσωτερική πολιτική, η οποία σε πολλά σημεία τέμνεται με το διεθνές περιβάλλον, σχεδόν τα πάντα ερμηνεύονται στην Τουρκία με συνωμοσίες.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, μέσω της δημοτικής επιχείρησης πάρκινγκ, έχει απλωθεί σε πάρα πολλά σημεία της Πόλης. Το παρκάρισμα στους δρόμους ήταν κάτι που έλεγχαν οι παρκαδόροι. Η κοινή παραδοχή ήταν ότι οι παρκαδόροι είναι μέρος της μαφίας, και μάλιστα της κουρδικής. Τώρα έχουν εκτοπιστεί αυτοί και καθήκοντα παρκαδόρου εκτελεί η δημοτική επιχείρηση. Το κουτσομπολιό που έχει πάρει διαστάσεις θεωρίας συνωμοσίας είναι ότι με τα χρήματα που συγκεντρώνει ο δήμος από το παρκάρισμα αγοράζουν οι ισλαμιστές πολυτελή σπίτια στον Βόσπορο.

Πρόεδρος της ομάδας Φενέρμπαχτσε είναι εδώ και πολλά χρόνια κάποιος που έχει αποκτήσει τη φήμη του επιχειρηματία με πολύ στενές σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και με άλλους πολύ ισχυρούς κύκλους. Αυτό στην ποδοσφαιρική πιάτσα μεταφράζεται ως αδυναμία των υπόλοιπων μεγάλων ομάδων και των προέδρων τους να τα βγάλουν πέρα με τη Φενέρμπαχτσε ως νομοτέλεια.

ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ είναι ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς από το χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού, της κοινωνικής ζωής κ.λπ. με πολύ εύκολο τρόπο παίρνουν τη μορφή πίστης δίχως καμία διάθεση αμφισβήτησης. Με τον τρόπο αυτό αναπαράγονται και εντείνονται οι περιχαρακώσεις. Και οι ομαδοποιήσεις αυτές μπορεί να αφορούν Κούρδους, Τούρκους, σουνίτες, χριστιανούς, οπαδούς της Φενέρμπαχτσε ή της Γαλατάσαραϊ, ομοφυλόφιλους, γυναίκες μαντιλοφορούσες ή άνευ μαντίλας και πάει λέγοντας και καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την Τουρκία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ