Η ρωσική εταιρία Gasprom συμφώνησε να συμπεριληφθεί η ΠΓΔΜ στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μέσω διακλάδωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γιόργκι Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη στη Ρωσία, δήλωσε πως, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός του South Stream παρέκαμπτε την ΠΓΔΜ, «θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε φτηνή ενέργεια και ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα για τη χώρα».

Ο Ιβάνοφ συναντήθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου με τον γενικό διευθυντή της Gasprom, Αλεξέι Μίλερ, στο πλαίσιο διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ενώ σήμερα Παρασκευή είχε συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μενβέντεφ. Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεφσκι, ο οποίος συνοδεύει τον Γίοργκι Ιβάνοφ στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση την οποία σύντομα θα ακολουθήσει υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ομάδα ειδικών της Gasprom θα προσδιορίσει προηγουμένως την ακριβή διαδρομή της διακλάδωσης του αγωγού προς την ΠΓΔΜ, ενώ η υλοποίηση του σχεδίου θα ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Στάβρεσκι τόνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς έτσι η ΠΓΔΜ τοποθετείται πλέον εντός του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ, η συνεργασία με την Gasprom φιλοδοξεί να συμπεριλάβει ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου της ΠΓΔΜ, καθώς και την κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Agelioforos.gr