ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αριστοτελία Πελώνη

Θα πιστέψει στις πιθανότητες επιτυχίας του διαλόγου για το Αιγαίο όταν δει αποτελέσματα, λέει για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, ο Δημήτρης Δρούτσας.

O αναπληρωτής ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, διερωτώμενος κατά πόσον είναι συμβατή με το δόγμα της Αγκυρας περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και υπογραμμίζει ότι η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. δεν είναι ανατολίτικο παζάρι». «Δεν υπάρχει τίποτα δημοκρατικό στο να προσπαθούν οι ακραίοι να επιβληθούν στους μετριοπαθείς», σχολιάζει τόσο για την τρομοκρατία όσο και για το κλείσιμο του λιμανιού του Πειραιά.

Δεύτερος γύρος διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο σήμερα, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτήν τη φορά θα έχουν αίσια κατάληξη;

Θα πιστέψω όταν δω αποτελέσματα. Στις σχέσεις ΕλλάδαςΤουρκίας υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Και πώς να μην υπάρχει όταν βλέπουμε να συνεχίζονται απαράδεκτες πρακτικές στο Αιγαίο. Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας; Για μας είναι ξεκάθαρο. Οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μη μένουμε αδρανείς.

Σε οκτώ μήνες έχουν γίνει περισσότερα πράγματα στην εξωτερική πολιτική από ό,τι τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια. Βούληση να προχωρήσουμε στην οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας υπάρχει. Το ίδιο λέει και η τουρκική πλευρά. Αυτό θέλω να το πιστέψω, πάνω σε αυτό θέλω να χτίσω. Αλλά, όπως είπα, θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα.

Μπορεί να υπάρξει πρόοδος όταν και οι δύο πλευρές δεν αλλάζουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και ενώ η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται;

Στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν σαφείς κανόνες: η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με ενδιαφέρον άκουσα τον κ. Νταβούτογλου να αναφέρεται στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, με αφορμή την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ελπίζω αυτό να σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση εκ μέρους της Τουρκίας.

Και σε κάθε περίπτωση, εάν δεν καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο να φτάσουμε σε λύση, ας απευθυνθούμε στη Χάγη.

Οσο για την τουρκική παραβατικότητα, σίγουρα δεν συμβάλλει στις προσπάθειές μας και αναρωτιέμαι κατά πόσο η τουρκική ηγεσία τη θεωρεί συμβατή με το πολυδιαφημισμένο δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες.

Και είναι σαφές, πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς λύση του Κυπριακού και χωρίς πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σας προβληματίζει η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ; Είναι στροφή προς Ανατολάς;

Θεωρώ λογικό η Τουρκία να λοξοκοιτάζει προς την Ανατολή. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το μέλλον της είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη. Η τουρκική ηγεσία το γνωρίζει.

Πρέπει όμως να αντιληφθεί ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη δεν είναι ανατολίτικο παζάρι, δεν θα τα βρούμε στη μέση. Για να μπει στην Ε.Ε. η Τουρκία πρέπει να αλλάξει ριζικά, να γίνει ευρωπαϊκή. Και η Ευρώπη βέβαια πρέπει να μιλήσει καθαρά και να δεσμευθεί για το τελικό αποτέλεσμα, όταν η Τουρκία εκπληρώσει τα κριτήρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που με κόπο είχαμε συγκεντρώσει, έχασε- και δεν υπερβάλλω- ιστορικές ευκαιρίες. Μπορούμε όμως να ξαναφέρουμε τα πράγματα εκεί που θέλουμε. Στους κόλπους της Ε.Ε. διακρίνω τη διάθεση να αρχίσει πάλι σοβαρή συζήτηση επαναπροσδιορισμού των σχέσεων με την Τουρκία. Είναι μία νέα ευκαιρία την οποία εμείς θα αξιοποιήσουμε.

Πώς βλέπετε την ανακοίνωση για χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ;

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω ότι θα ανακουφίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να συμβάλει περαιτέρω, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τελικός στόχος και απαίτηση της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας, πάντως, είναι η πλήρης άρση του αποκλεισμού.

Πώς είναι δυνατόν να αλλάξει η εικόνα της χώρας όταν τη μια κλείνει το λιμάνι του Πειραιά και την άλλη εκρήγνυται βόμβα στην καρδιά της Αντιτρομοκρατικής;

Αλλο τρομοκρατία και άλλο απεργία. Αυτά που περιγράφετε πλήττουν σοβαρά την εικόνα μας, σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη για τον τουρισμό.

Δεν υπάρχει τίποτα δημοκρατικό στο να προσπαθούν οι ακραίοι να επιβληθούν στους μετριοπαθείς. Δεν επιτρέπεται οι λίγοι να κρατούν ομήρους τους πολλούς. Πρέπει να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα της Ελλάδας και αυτό μόνο όλοι ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε.

NEA