Στο μεταξύ στην σημαντική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ (SDSM), μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, η οποία στηρίχθηκε, συν τοις άλλοις, από μέρος των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της χώρας, απασχόλησε το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών και των ειδησεογραφικών πρακτορείων της χώρας. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η συμμετοχή των οπαδών του SDSM ήταν μαζική, καθώς το SDSM είχε εξασφαλίσει την μετακίνηση των οπαδών του κόμματος ενοικιάζοντας 500 λεωφορεία και 150 επιβατικά οχήματα. Η πλειοψηφία των τ/σ έκανε λόγο για δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες (σ.σ. η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 40 χιλιάδες, ενώ πιο αντικειμενικές δημοσιογραφικές πηγές ότι αυτός κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 χιλιάδων). Ως λόγοι της συγκέντρωσης αναφέρθηκαν η οικονομική εξαθλίωση του κράτους, η καταπάτηση της δημοκρατίας, η πλήξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία των ΜΜΕ, καθώς και η κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας.
Στην ομιλία που εκφώνησε ο ηγέτης του SDSM, κ. Τσρβένκοβσκι, διεμήνυσε πως η συγκέντρωση αποτελεί προαναγγελία για πρόωρες εκλογές μετά τον Νοέμβριο, δηλαδή μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα της έκβασης της Συνόδου του ΝΑΤΟ ή μιας ενδεχόμενης επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα. Το SDSM τον Νοέμβριο, είπε ο κ. Τσρβένκοβσκι, θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αυτός θα είναι ο στόχος του. Στην ΠΓΔΜ, κατά τον κ. Τσρβένκοβσκι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κυριαρχεί το έγκλημα, η εξαγορά και η διαφθορά, ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας διαχωρίζοντας τους πολίτες σε πατριώτες και προδότες οδηγεί τη χώρα προς διεθνή απομόνωση, έντονη εσωτερική αντιπαράθεση και αδιέξοδο. Ο ίδιος κατήγγειλε τον κ. Γκρούεβσκι και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE ότι κατά τα τελευταία χρόνια διαμορφώνουν ψευδή εικόνα πως διαφυλάσσουν το όνομα. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, τόνισε «Δεν υπάρχει “Μακεδόνας” που θέλει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Εγώ είμαι ο πρώτος που δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο, που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία άδικη, μη δημοκρατική και μη ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της “Μακεδονίας”. Η Ελλάδα με τον πλέον σκληρό τρόπο προβαίνει σε κατάχρηση των δικαιωμάτων της ως μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν με απαλλάσσει από την ευθύνη να σκέφτομαι το μέλλον του λαού μου, να εξεύρω απάντηση στο ερώτημα: πώς και τί (σ.σ. θα γίνει) περαιτέρω», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσρβένκοβσκι.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vreme, ο Γ.Γ. του κυβερνώντος κόμματος της ΠΓΔΜ VMRO-DPMNE, Μάρτιν Πρότογκερ (και πρώην συνομιλητής για το όνομα), στην ερώτηση: Εάν, ως στενός συνεργάτης και ταυτόχρονα εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα του Πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεβσκι, συμφωνεί πως υπάρχει κάποια πρόοδος κατά το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της ονομασίας, απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν εντατικότερες διαβουλεύσεις με τον κ. Νίμιτς, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάποια πρόοδο, καθώς δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση επί της οποίας θα αποφαίνονταν οι δύο πλευρές. Αναμένουμε πρόταση ώστε εν συνεχεία να μπορέσουμε να συζητήσουμε κατά πόσο αυτή είναι αποδεκτή ή όχι για εμάς και τους πολίτες μας και γιατί συμβαίνει αυτό».
Ερωτηθείς ο κ. Πρότογκερ σχετικά με τα αποτελέσματα των κατ’ ιδίων συναντήσεων των δύο Πρωθυπουργών, καθώς στην κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι συναντήσεις αυτές αποτελούν μόνον ευκαιρία για δημόσια επίδειξη συνεργασίας, απήντησε ως εξής: «Συμφωνώ. Ωστόσο, οι απευθείας επαφές μεταξύ των Πρωθυπουργών δεν είναι κάτι το αρνητικό, αλλά μια δυνατότητα για ανοιχτή συνομιλία -ακόμη και αν παρουσιαστεί αντίθεση ως προς συγκεκριμένες κινήσεις- μια καλή ευκαιρία να εμπεδωθεί επικοινωνία σε προσωπικό επίπεδο, η οποία σε συγκεκριμένη φάση θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη. Συμφωνώ, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αναμένεται να υπάρξει πρόοδος από τις συναντήσεις αυτές, πρωτίστως εξαιτίας του γεγονότος πως το ζήτημα αυτό δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επιλυθεί σε μια 20 λεπτών διάρκειας συνάντηση, σε ένα χώρο όπου απ’ έξω περιμένουν τα ΜΜΕ. Γι’ αυτό είναι σημαντική η διαδικασία στον ΟΗΕ, όπως και η δράση του κ. Νίμιτς».
Τέλος, κληθείς ο κ. Πρότογκερ να εκφράσει την άποψή του για το ποιός γεωγραφικός προσδιορισμός από αυτούς που κυκλοφορούν τελευταία στην κοινή γνώμη («Βόρεια» και «Vardarska”) είναι περισσότερο αρνητικός για την ΠΓΔΜ, απέφυγε να απαντήσει στην, όπως την χαρακτήρισε, αμφιλεγόμενη ερώτηση, διότι η οποιαδήποτε απάντησή του μπορεί να ερμηνευτεί λανθασμένα, εισερχόμενοι έτσι σε άσκοπες συζητήσεις, οι οποίες μπορεί να πλήξουν τις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν λύση που θα πλήττει τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ, ενώ οι ανωτέρω προσδιορισμοί είναι γεωγραφικοί, κάτι που αποτελεί επιθυμία της Ελλάδας, η οποία έχει αποφανθεί σχετικά και δημόσια.