Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές, προκειμενου να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα Άλεξ –ο πρώτος για το 2010, τώρα ξεκινά η περίοδος των τυφώνων -, ο οποίος, σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό κέντρο Κυκλώνων, αναμένεται να φτάσει στις νότιες περιοχές της πολιτείας του Τεξας απόψε το βράδυ. Μάλιστα σύμφωνα με τα προγνωστικά η ταχύτητα του τυφώνα μπορεί να φτάσει και τα 120 χλμ την ώρα.

Χθες ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του κήρυξε την πολιτεία του Τέξας σε κατασταση εκτάκτου ανάγκης -ετοιμότητας.

Στο Τέξας τώρα ήδη 2,500 στρατιώτες, 8 ελικόπτερα και 3 C-130 βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

Χθες επίσης το αρμόδιο τμήμα του υπουργείο εσωτερικής ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου καλεί τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή, να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να ακολουθούν τις οδηγίες των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών (ακόμα και αν τους πουν να εκκενώσουν τα σπίτια τους) και να λάβουν τα μέτρα τους όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να αντιμετωπίσουν τον πρώτο τυφώνα του 2010. Ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται στην περιοχή από τρόφιμα, περίπου 1,1 εκατομμύριο γεύματα, νερό (405.000 λίτρα) μέχρι γεννήτριες, κουβέρτες και σκηνές.

Ο φόβος τώρα για τις ακτές του νότου –πέρα από τις καταστροφές που είναι δυνατό να προξενήσει- είναι αν ο τυφώνας θα συμπαρασύρει και πετρέλαιο μαζί, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και που απεύχονται, σύμφωνα με δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι των νότιων πολιτειών, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και το χειρότερο σενάριο.

Αν και ο τυφώνας δείχνει να μην χτυπήσει την πλατφόρμα, όπου και συνέβη το ατύχημα και προκάλεσε την διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, εντούτοις δυσκολεύει πολύ τις επιχειρήσεις καθαρισμού από τις ειδικές ομάδες. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα αμερικανικά δίκτυα χθες ο τυφώνας προκάλεσε κύματα ύψους 4 περίπου μέτρων, γεγονός που προκάλεσε την απόσυρση των πλοίων καθαρισμού της θάλασσας από το πετρέλαιο.

Επίσης να σημειώσουμε ότι η διαρροή του πετρελαίου βρίσκεται ήδη στην 72η μέρα, συνεχίζοντας να προκαλεί ζήμια τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία των περιοχών, κυρίως τον τουρισμό και την αλιεία.  Μεχρι στιγμής συλλέγονται περίπου 28.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με στόχο να φτάσουν στα 53,000 βαρέλια.

Λίγες μέρες πριν η εφημερίδα Boston Globe στην ηλεκτρονική έκδοσή της δημοσίευσε φωτορεπορτάζ, όπου αποτύπωνε σε πραγματικά ζωντανές εικόνες το μέγεθος της καταστροφής, είτε αυτό φαινόταν στις ακτές, είτε στο περιβάλλον.