Η Τουρκία θα διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν αυτό δεν ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση στις 31 Μαΐου εναντίον τουρκικού πλοίου που μετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Ο Νταβούτογλου προέτρεψε το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη ή να δεχτεί τα πορίσματα της διεθνούς διερευνητικής επιτροπής. Διαφορετικά, προειδοποίησε, «οι σχέσεις θα διακοπούν». «Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν» είπε χαρακτηριστικά μέσα στο αεροσκάφος επιστρέφοντας το βράδυ χθες Κυριακή στην ‘Αγκυρα από επίσκεψη στο Κιργιστάν.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση σε διεθνή ύδατα στις 31 Μαΐου. Αντίθετα με προηγούμενες δηλώσεις, ο Νταβούτογλου δεν απέρριψε, ωστόσο, μια επιτροπή που συγκρότησε το Ισραήλ για να διερευνήσει την υπόθεση του στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αν η επιτροπή αυτή συμπεράνει ότι η έφοδος ήταν άδικη και ζητήσουν συγνώμη, αυτό θα αρκούσε επίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εμμένει επίσης στην καταβολή των αποζημιώσεων από το εβραϊκό κράτος.

Η Τουρκία ζητεί έως σήμερα τη συγκρότηση μιας διεθνούς και ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής. Παράλληλα η Τουρκία απαγόρευσε την πτήση στον εναέριο χώρο της όλων των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών σε αντίδραση για την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση. «Η απόφαση αυτή λήφθηκε για ένα ή δύο αεροσκάφη μόνο», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι το μέτρο μπορεί να διευρυνθεί και για τις πολιτικές πτήσεις.

Οι τουρκικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους για δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ αλλά είχε τονίσει πως δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση.